Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ütemterv szerint halad a veszprémi elkerülő építése

2021. február 4. 17:34 // Forrás: MTI, NIF, VEHIR
Jövő év végére befejeződik a veszprémi déli elkerülő út litéri és füredi csomópont közti 7,5 kilométer hosszú szakaszának megújítása- közölte a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese csütörtökön.

A kivitelezési munkálatok aktuális állapotáról Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese tartott sajtóbejárással egybekötött tájékoztatót csütörtök délután (február 4.) a Budapest úti csomópontnál.

Nyul Zoltán elmondta, ütemterv szerint halad a veszprémi déli elkerülő litéri és füredi csomópontok közti szakasz megújítása. A két csomópont között 7,5 kilométeren az utat négysávossá bővítik, a korábbi lámpás csomópontok helyett külön szintű csomópontokat alakítanak ki. A szakaszon kialakítanak két körforgalmat, korszerűsítik a burkolatot, a biztonságosabb közlekedés érdekében fizikailag is elválasztják az út két oldalát.

Hangsúlyozta, a balatonalmádi csomópont térségében terelőutat építettek a forgalom zavartalanságának biztosítása érdekében, amely az építkezés lezárultával is megmarad. A cél az, hogy az elkészült útszakaszokat folyamatosan adják át a közlekedőknek, szem előtt tartva, hogy 2023-ra, amikor Veszprém Európa Kulturális Fővárosa lesz, minden elem elkészüljön. A teljes beruházás mintegy 25 milliárd forintba kerül, a kivitelezést a Strabag Építő Kft. végzi. Újságírói kérdésre elmondta, a Füredi út és a Csatári elágazó közti útszakasz megújítása jelenleg tervezési fázisban van, de a cél az, hogy a mostani projekt befejeztével azt egyből eltudják kezdeni fejleszteni.

A sajtóbejárást követően Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: „30 éve várt fejlesztés megvalósításának felénél járunk, amely Veszprémnek és a térségnek nagyon sok pozitívummal szolgál majd, mind gazdasági, mind turisztikai, mind pedig kulturális szempontból. Az útfejlesztéssel Veszprém versenyképességét is növelni tudja majd. Hatalmas munka előzte meg azt, hogy ez a beruházás megvalósuljon. Köszönöm mindenkinek a türelmét, ez most egy nehezebb, kényelmetlenebb időszak, de a végén egy gyors és modern útszakaszt vehetünk birtokba” -fogalmazott.

Porga Gyula polgármester elmondta, az útszakasz megújítása 2023 miatt is fontos a városnak, hisz ebben az évben az Európa Kulturális Fővárosa cím kapcsán várhatóan megnövekedett látogatószámra lehet majd számítani. Megjegyezte, a 8-as és a 82-es út összekötése jelentősen megkönnyíti majd a hamarosan átadásra kerülő városi uszoda és a Veszprém Aréna megközelítését.

Itt tart a beruházás

A litéri és a Budapest úti csomópont között (Körmend irányába) a jobb oldalon 2x1 sávban halad a forgalom, jelenleg a bal pályán végeznek munkát. A kivitelezés során elbontják a Veszprém és Litéri csomópont között a félpályát. Az előkészítő munkákat követően a kivitelező a szükséges földmunkát végzi, valamint folyamatban vannak a vízépítési munkálatok is. A Budapest úti csomópontnál is külön szintű csomópont épül két új körforgalommal, ami mellett megmarad a régi csomópont is, azonban a Körmend-Székesfehérvár irányú lehajtás megszűnik. A két új körforgalom a 8-as és a 82-es főút átkötését és Veszprém megközelítését is segíti. A csomópontban lévő híd alapok melletti visszatöltés építése elkészült. A hídfők, szárnyfalak építése befejeződött. A bal és a jobb-pálya födémszerkezetének építésével folytatódnak a munkálatok.

Sötétkék színnel a mostani beruházás teljes szakasza.Sötétkék színnel a mostani beruházás teljes szakasza.

Ge. Á.
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.