Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megyéből a megyeieknek

2021. február 8. 11:50 // Forrás: Ecoport magazin
Nóra és Péter 2020 augusztusában indította útjára a környéket lefedő online kosár szolgáltatását, mellyel Veszprém megye termelőinek portékáit varázsolhatjuk asztalunkra anélkül, hogy piacoznánk. A visszajelzések alapján úgy tűnik, jó üzletbe nyúltak a Pekedlivel.

A Covid miatt kénytelen-kelletlen, de egyre több vállalkozás teszi le voksát az online megoldások és a digitalizáció mellett. Van, aki kényszerből teszi mindezt, míg más azért, mert úgy látja, amúgy is ez a jövő. Az eredetileg esküvői dekorral foglalkozó Kis Nóra és az értékesítésben utazó Juhász Péter másfél évvel ezelőtt költözött Budapestről Veszprémbe. Érkezésük után szerettek volna olyan élelmiszereket fogyasztani, melyek túlmutatnak a hiperek kínálatán, ezért elkezdtek helyi termelők, zöldségesek és mindenféle „házit” árulók után keresgélni. Nehézkesnek bizonyult, hogy mindenért külön menjenek el, és úgy érezték, jobb lenne mindent egy kalap alatt elintézni. Úgy döntöttek, hogy – bár léteztek hasonlók –  saját erőből létrehozzák saját webáruházukat, mellyel kiküszöbölhető ez a probléma: 2020 augusztusában Pekedli (kezdetben Közel.hu) néven indították el vállalkozásukat, mellyel a környékbeli termelők portékáit rendelhetjük otthonunkba.

– Az emberek tudatában az van, hogy a kézműves termék drága, pedig nem feltétlenül az. Sokszor a piacozás tolja fel az árat, nem maga a termék, amit helyben, a termelőnél egyébként olcsóbb megvenni. Nincs senkinek ideje arra, hogy elmenjen a termelőhöz, innen jött az ötlet, hogy webshopot indítunk. Édesapám közreműködésével kitaláltunk egy olyan elszámolási rendszert, amellyel a termelő, a fogyasztó és mi is jól járunk, így fenntartható szolgáltatást tudunk biztosítani – meséli Péter.

Kezdetben szűk szortimenttel indultak, majd hónapról-hónapra bővültek. A kínálatban ma már harminc partnerük 450 terméke található – és nem csak élelmiszer! A webshopot böngészve kozmetikumokat, illóolajokat, tisztítószereket és tárolásra alkalmas zsákokat, neszesszereket is találunk. A kínálat gerincét nyilvánvalóan a pékáruk, húsok, édességek, kávék, teák, sörök, szörpök, lekvárok és tejtermékek adják, de a hosszútávú cél az, hogy minden fogyó cikk megtalálható legyen, és egy komplett heti vásárlást ki lehessen váltani náluk. Külön kuriózum és jó pont, hogy igyekeznek mindent Veszprém megyéből beszerezni, ezzel is támogatva a környékbelieket. A távolabbra való autózás nehézkesebb is volna, hisz a megrendelt árut Péter frissen, van, hogy aznap, személyesen szerzi be és viszi házhoz péntekenként Veszprém 30 km-es körzetében. A termékeket nem csomagolják külön, ezzel is figyelve arra, hogy ne pazaroljanak feleslegesen.

Az indulás óta eltelt időszak alapján úgy tűnik, jó ötlet volt elindítani a Pekedlit, hisz Nóri és Péter elmondása szerint minden hónapban sikerült megduplázni a vásárlóik számát.

– Sok visszatérő fogyasztónk van, főleg az idősek körében népszerű az oldal. Többen ajánlások útján jutnak el hozzánk és folyamatosan fejlődünk. Szájról-szájra terjed a szolgáltatásunk, ami mellett sok dicséretet is kapunk: van, aki e-mailben köszöni meg, hogy „végre vagyunk és szükség van ránk.” Ez mind azt mutatja, hogy jó az irány, amit csinálunk – mondják.

Ha így folytatják, a Pekedli hamarosan a bővülésen is törheti a fejét, ami végső soron cél is lenne. A tervek szerint jövőre megdupláznák a partnereik számát, és szeretnék elérni, hogy az egész megyében szállítani tudjanak. Az is megfogalmazott kívánság, hogy munkahelyet teremtsenek, miközben a hazai termelők támogatását népszerűsítik.

A cikk az Ecoport magazin 2020/4. számában jelent meg.

Fotó: Emlékálmodó Photography, Kis Nóra

Ge. Á.
további cikkek
Megjelent az Ecoport Magazin legújabb száma együttműködve a Királynék Földjén programmal kultúra Megjelent az Ecoport Magazin legújabb száma együttműködve a Királynék Földjén programmal Inspiráló nők száma lett a negyedévente jelentkező Ecoport Magazin idei utolsó lapja. A magazin tartalmáról, valamint az együttműködésről péntek délelőtt számoltak be a Wine & Vinylben. 2022. december 9. 14:08 Veszprém hangja Veszprém hangja Vannak vidékek, amelyeket felidézve egyből megszólal a zene a fülünkben. New Orleansra gondolunk és fürge jazz szólamok csendülnek fel lelki szemeink előtt, Milánóban járunk és halljuk az operát az ablakokon kiáradni, Párizsról álmodozunk és közben Edith Piaf sanzonokat dúdolunk. Na és mi a helyzet Veszprémmel? Veszprém minden bizonnyal a cross-over műfaj hazája lenne. 2022. augusztus 16. 16:12 A hattyú álma Ecoport magazin A hattyú álma Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére. 2022. augusztus 11. 10:04 Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában Ecoport magazin Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában A Bakony és a Balaton-felvidék barlangjai között találunk kicsit és nagyot – buszmegálló méretűt, amit átjár a napfény, és negyven méter mélyet is, ahol a járatot feltáró barlangkutatókon kívül még senki nem járt. Van olyan, amit kényelmesen meglátogathatunk utcai öltözetben, és van, amelyikben hason csúszva juthatunk csak keresztül a szűk járatokon. Közös ezekben a helyekben az, hogy fokozott óvatosságra van szükség, amikor felkeressük őket! 2022. augusztus 9. 10:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.