Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

Veszprémi projektet is jelöltek a neves uniós építészeti díjra

2021. február 9. 11:47
Az EU Mies-díj 2022-es jelöltjei közé bekerült a veszprémi “Az arc, a medence, két torony és egy rom” projekt is.

A Mies van der Rohe-díjjal az Európai Unió a kortárs építészeti megoldásokat jutalmazza. Fő célja,  hogy elismerje és fókuszba állítsa a fenntartható smart városmodelleket, a nemzeteket összekötő építészeti megoldásokat, hogy növelje az európai építészek ismertségét és elismertségét és felkarolja azokat az építészetben felbukkanó innovációkat, amelyek az európai építészet sokszínűségét és az európai kultúrában betöltött egységesítő szerepét erősítik. A díjat 1987-ben alapították Xavier Rubert de Ventós EP-képviselő kezdeményezésére, és 1988 óta kétévente adják át. A Mies-díj 2001-ben lett az Európai Unió hivatalos építészeti díja. 

A díjra független szakértők jelölik a projekteket. Ezután a zsűri személyes találkozón tekinti át a leadott terveket, prezentációkat, hogy meghatározza a döntőbe jutó projektek szűkített listáját. Az ítészek személyesen is felkeresik a döntős alkotásokat, találkoznak a helybeliekkel, akiknek ezek az építészeti megoldások a mindennapjaik részévé váltak, és végül mindezek alapján hozzák meg döntésüket a díjazottról. A díjakat hagyományosan egy nagy gálán adják át, melyre a nevezett alkotókat is meghívják – az alkotóknak egyébként is számos lehetőséget biztosítanak, hogy találkozzanak egymással, bemutassák munkáikat és megoszthassák egymással tapasztalataikat és gondolataikat.

A díj Ludwig Mies van der Rohe német származású amerikai építész nevét viseli, aki vezető alakja volt a Bauhausnak, az acél-üveg építészet úttörője volt, munkásságát az egységes, összefüggő terek, a tiszta szerkezeti rendszerek, az építészet esztétikájának maximalizálása jellemezte.

Az arc, a medence, két torony és egy rom projekt installációit 2019-ben helyezték ki veszprémi közterületekre az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódóan. Az alkotásokról részletesebben az átadáskor írt tudósításunkban olvashatnak:

Kapcsolódó cikk
Arcoskodás és medencés buli a Haszkovón
Tudom, ez a cím enyhén szólva is hatásvadász. De talán megbocsájtják nekem ebben az esetben, hiszen a veszprémi Design Hét keretében, az EKF-et koordináló Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával létrejött Az arc, a medence, két torony és egy rom című szabadtéri kiállítás lényege éppen az, hogy kizökkentsen a megszokott (építészeti) sémákból, beindítsa a fantáziánkat és játékra hívjon.
vehir.hu
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57 Rangos állami kitüntetést kapott Markovits Alíz Markovits Alíz Rangos állami kitüntetést kapott Markovits Alíz Az Európa Kulturális Főváros programsorozat megvalósításáért felelős Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott. 2024. március 13. 0:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.