2023. június 9.
//
Félix névnap

Belefulladunk a saját mocskunkba

Aggasztó adatokat tettek közzé a minap neves egyetemek kutatói: a világon minden ötödik ember a légszennyezettség következtében hal meg.

A kutatás eredményeit a Harvard Egyetem, a Birminghami és a Leicesteri Egyetem, valamint a University College London szakemberei publikálták az Environmental Research című tudományos folyóiratban. Kutatásuk során arra jutottak, hogy 

a légszennyezettség 8,7 millió ember halálát okozta a vizsgált évben, 2018-ban.

A halálos áldozatok száma meghaladja a dohányzás miatt és maláriában évente meghaltak együttes számát. 

(Illusztráció: Christopher Ott on Unsplash)(Illusztráció: Christopher Ott on Unsplash)

Ahelyett, hogy kizárólag műholdak átlagos becsléseire és felszíni megfigyelésekre alapozták volna kutatásukat, a szakértők a NASA által felügyelt, háromdimenziós légkörkémiai modellt is alkalmazták, amely sokkal részletesebb felbontást biztosított és különbséget tudott tenni a szennyező források között. "Ahelyett, hogy az átlagos elterjedést vizsgáltuk volna egy nagy régióban, fel akartuk térképezni, hol van a szennyezés és hol élnek az emberek, hogy sokkal pontosabban tudhassuk, mit lélegeznek be" – mondta Karn Vohra, a Birminghami Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője. 

Kiderült: azokban az országokban a legmagasabb a halálozási arány, ahol a legnagyobb mértékű a fosszilis üzemanyagok használata például erőművekben, az otthonokban és a járművekben. Az elemzés szerint az Egyesült Államokban és 

Európában tíz halálesetből több mint egyet a légszennyezettség okoz, 

Ázsiában viszont minden harmadik halálesetet. Dél-Amerikában és Afrikában lényegesen alacsonyabbak a halálozási arányok. 

Az újonnan becsült halálozási értékek jóval magasabbak a korábban végzett hasonló számítások eredményénél. A The Lancet című orvostudományi folyóirat által 2019-ben készített jelentés szerint például 4,2 millió halálesetet okoz évente a porból, az erdőtüzek okozta füstből és a fosszilis üzemanyagok égetéséből származó szennyeződés. A mostani, a korábban véltnél durván nagyobb értékek még a tanulmányt készítő kutatókat is meglepte. Eloise Marais, a University College London kutatója, a tanulmány társszerzője elmondta, először megdöbbentőnek találták az eredményeket, de aztán a szennyezés egyre több és több hatását fedezték fel. "Minél tovább keressük a hatásokat, annál többet találunk”. 

A tudósok kapcsolatot találtak a fosszilis üzemanyagok égetéséből származó légszennyezettség és a szívbetegségek, a légúti betegségek és még a látás elvesztése között is. A fosszilis üzemanyagok kibocsátása nélkül a világ népességének várható átlagos élettartama több mint egy évvel megnövekedne, miközben a gazdasági és egészségügyi költségei mintegy 2,9 billió dollárral csökkenne. 

Az új vizsgálat részletesebben elemzi az erőművek, járművek és egyéb források által kibocsátott koromrészecskék hatását. Ezek az apró, egy átlagos emberi hajszál átmérőjénél mintegy 30-szor kisebb részecskék belélegezve leülepednek a tüdőben és változatos egészségügyi problémákat okoznak. 

A helytelen lakossági tüzelés és kerti égetés okozza a legnagyobb légszennyezettséget Magyarországon (Illusztráció: Shutterstock)A helytelen lakossági tüzelés és kerti égetés okozza a legnagyobb légszennyezettséget Magyarországon (Illusztráció: Shutterstock)

Elsősorban a téli hónapokban hazánkban és megyénkben is érezhetően romlik a levegő minősége – ezért pedig leginkább saját magunkat okolhatjuk. A Nemzeti Népegészségügyi Központ korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a kültéri légszennyezők elsődleges forrása a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazása, az avar és a kerti hulladék égetése, továbbá a közlekedés. 

A legtöbbet tehát mi magunk tehetnénk a saját egészségünkért: azzal, ha a kerti hulladékot nem égetjük, hanem komposztáljuk; ha a szemetünket nem a kazánba, hanem – lehetőleg szelektíven gyűjtve – a kukába dobjuk; és ha az autó helyett a tömegközlekedést választjuk.

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Május végén egy dózsavárosi lakásba törtek be a betörők, ahonnan ötvenmillió forint értékben vittek el értéktárgyakat. Az esetnek több tanulsága is van, amiről szerdán sajtótájékoztató keretében számoltak be a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. Ugyanitt bemutatták azokat a tárgyakat is, amiket azóta megtaláltak a nyomozók, valamint a videófelvételt, amikor bilincsben elvezetik az egyik elkövetőt, akinek az elfogásához 24 órára volt csak szüksége a rendőröknek. Cikkünkben mi is megmutatjuk ezeket a részleteket.
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Idén is átadták a Ranolder-díjakat Veszprémben, amivel rendszerint a város pedagógusait tüntetik ki minden évben. Az ünnepségen Porga Gyula polgármester a pedagógus társadalom jelenlegi helyzetéről is kendőzetlenül beszélt, megtartva az ünnepség méltóságát és a tanárok iránti tiszteletet.
Bankkártyával fizetnek külföldön a magyarok
Bankkártyával fizetnek külföldön a magyarok
Idén külföldre a magyarok 32 százaléka tervez utazni, közülük 83 százalék jelezte, hogy utazása során bankkártyával vagy okos eszközzel kíván fizetni - mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője az utazási és az azokhoz kötődő fizetési szokásokat vizsgáló felmérésüket ismertető sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
A Lovassy László Gimnázium közössége nyitottsággal, barátsággal vár minden jelenlegi és volt lovassyst, vetésist, dlsb-st, szülőket, érdeklődőket a családbarát művészeti piknikükre.
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
A magyarországi lakosság is érzékelte a kedd este Romániában, Arad közelében bekövetkezett földrengést - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel.