2021. május 12.
//
Pongrác névnap

Anya, apa, a kisgyermekek és a digitális világ elemei is megjelentek a rajzokon

Kihirdették annak a rajzpályázatnak az eredményeit, amit az idei Házasság Hete programsorozat keretében írtak ki. A díjazottakat idén a pandémia miatt nem személyesen, hanem az online térben és a Veszprém TV műsorában mutatták be. A pályázatra közel 200 rajz érkezett, idén már nem csak Veszprémből.

„Mi az?” - kérdezte Vén Rigó.
„Tavasz” - felelt a Nap.
„Megjött?” - kérdezte Vén Rigó.
„Meg ám!” - felelt a Nap.

„Szeretsz?” - kérdezte Vén Rigó.
„Szeretlek!” - szólt a Nap.
„Akkor hát szép lesz a világ?”
„Még szebb és boldogabb!”

Szabó Lőrinc Tavasz című verse volt a témája a Kukkantó Egyesület által meghirdetett rajzpályázatnak, ami immáron hagyományos eleme a Házasság Hetének Veszprémben. Idén a járvány miatti szűk lehetőségek a digitális térbe szorították ezt a programelemet is, azonban így is közel 200 pályamű érkezett, amit szakmai zsűri értékelt.

Somogyi Eszter, a Szent Margit óvoda vezetője, Csík Richárd, festőművész és Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatójának asztalára szinte az összes veszprémi óvodából és általános iskolából érkezett rajz, idén pedig már Pápáról és Fejér megyéből is küldtek be alkotásokat.

Körmendi Júlia alkotásaKörmendi Júlia alkotása

Hegyeshalmi László, a zsűri elnöke videóüzenetében az értékelés után kihangsúlyozta, nagyon jó látni, hogy a gyermekek ilyen nyíltan mutatják be a közvetlen életükben szerzett élményeket. Számos családi jelenetet örökítettek meg, emberi kapcsolatokat, kirándulások élményét rajzolták meg. Kiemelte, érdekes látni évről évre, hogy hogyan változik a gyermekek vizuális látásmódja, hogyan jelennek meg a modern kor eszközei a rajzokon is.

A technológia, amivel a gyerekek elkészítették a rajzokat, a legkülönfélébbek voltak, érkeztek festmények, montázsok, ceruza- és zsírkrétarajzok is.

A legfiatalabbak között Riz Emmát díjazta a zsűri, Tóth Gergőt a nagycsoportosoknál, az első és második osztályosok között Fekete Dávidot, a harmadik és negyedik osztályosok között pedig Körmendi Júlia alkotását értékelték a legmagasabban.

Tóth Gergő, a nagycsoportosoknál végzett az első helyen rajzávalTóth Gergő, a nagycsoportosoknál végzett az első helyen rajzával

A zsűri csoportos különdíjjal jutalmazta a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Kollégium gyermekeit.

A díjazottak jutalmát is aszerint próbálta a Kukkantó Egyesület összeállítani, hogy az segítse a kreativitásuk kibontakoztatását, így különböző ehhez szükséges eszközöket adnak a gyerekeknek.

A rajzpályázathoz kapcsolódóan Porga Gyula polgármester is rövid videós üzenetben mondta el gondolatait, amelyben kiemelte, a legfontosabb az, hogy a gyerekek foglalkoztak, elgondolkodtak ezen a témán. Reményét fejezte ki, hogy a jövő évi Házasság Hetén már személyesen is tud majd gratulálni a legtehetségesebb gyerekeknek az akkori rajzpályázat eredményhirdetésén.

Az alkotásokat azonban így is megtekintheti bárki a Házasság Hete közösségi oldalán, vagy a visszanézhető Kukkantó című műsorban.

vehir.hu

További cikkek

Udvardy György: a házasság a kölcsönös ajándékozás és elfogadás helye
Udvardy György: a házasság a kölcsönös ajándékozás és elfogadás helye
Udvardy György érsek ünnepi szentmiséjével zárult a Házasság Hete Veszprémben.
Már a házasság és a gyerekvállalás is Instagram-élmény lett
Már a házasság és a gyerekvállalás is Instagram-élmény lett
Néhány éve ismét sikk lett házasodni, bár nem biztos, hogy a hagyományok tisztelete miatt. A fiatalok házasodási és gyermekvállalási szokásai mindenesetre egész színes képet mutatnak, amelyen a közösségi média hatásai is tetten érhetők.
Az nem normális, ha nincs konfliktus egy családban
Az nem normális, ha nincs konfliktus egy családban
Milyen általános hibákat követnek el a párok problémamegoldás címszó alatt? Mikor érkezik törvényszerűen fordulóponthoz egy kapcsolat? Mikor kell bocsánatot kérni? Bálint Bánk családterapeuta válaszolt ezekre az egyszerű kérdésekre, a válasz mégis összetett.
Még mindig vágyunk házasságra és gyerekekre, csak az élet máshogy alakul
Még mindig vágyunk házasságra és gyerekekre, csak az élet máshogy alakul
A nagyszüleink, szüleink életében teljesen természetes volt, hogy mire betöltötték a 25. évüket, bekötötték a fejüket és első vagy akár második gyermeküket nevelték. Ehhez képest ma későn házasodunk és többnyire harminc éves kor felett vállalunk gyereket. De vajon a szemlélet vagy a körülmények változtak meg?
Ezerszer is igen – jövő héten kezdődnek a Házasság Hete programjai
Ezerszer is igen – jövő héten kezdődnek a Házasság Hete programjai
Sok más programsorozattal egyetemeben a Házasság Hete programjainak jelentős része is az online térbe korlátozódik, a szervezők így is mély tartalmú és változatos előadásokkal készülnek. Az idei kulcsmondat: ezerszer is igen.