2022. augusztus 20.
//
István névnap

Fidesz-KDNP: Veszprém idei költségvetése megbízható

2021. március 1. 13:59
A Fidesz-KDNP frakciója reagált a helyi ellenzék költségvetési kritikáira.

Pálinkás Roland, a veszprémi Fidesz-KDNP frakcióvezetője egy hétfő délelőtti sajtótájékoztatón Porga Gyula polgármester szavaira ráerősítve kiemelte: Veszprém idei költségvetése visszafogott, biztonságos és innovatív.

"A koronavírus miatt a világon minden város sokkal alacsonyabb adóbevételekkel számolhat. A veszprémi költségvetés épp ezért visszafogott, ugyanakkor biztonságos, hisz a kieső források ellenére a város minden alapfeladatát ugyanabban a minőségben el tudja látni, mint a korábbi években. A 2021-es költségvetés innovatívnak is tekinthető, ugyanis a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében óriási léptékű infrastrukturális fejlesztések indulnak el."

Példaként említette: a volt Balaton Bútorgyár területe közel 3 milliárd forintos kormányzati támogatással kerül Veszprém tulajdonába, ami nagy fejlesztési lehetőséget hordoz magában. Az ellenzéki képviselők felvetésére reflektálva, miszerint az EKF-fejlesztések hosszútávon nem fenntarthatók, Pálinkás Roland elmondta: ennél a fejlesztésnél egy régóta parlagon álló terület kerül hasznosításra, mellyel a jövőben is számolnak. Először az EKF-program keretében hasznosítják a területet, majd az azt következő évek költségvetési tervekben is megjelenítik -hangsúlyozta.

Pálinkás Roland (j).Pálinkás Roland (j).

Halmay Gábor (KDNP) önkormányzati képviselő a 2021-es költségvetés számairól szólva elmondta, Veszprém összesen 46 milliárd forintból gazdálkodhat az idei évben. A teljes összeg közel 2/3-át fejlesztésre, 1/3-át pedig működési költségekre fordítják.

„A bevétel 27,8 milliárd forint lesz, ami 18,6%-kal magasabb, mint 2020-ban, tehát az ellenzék és a baloldal részéről azt mondani, hogy az önkormányzatok ki vannak véreztetve, ezzel a számmal is megcáfolható” -fogalmazott. Hozzátette: a bevétel nagy része a kormánytól érkezik.

„Emelkednek az önkormányzati működési támogatások, a pályázati források is megnövekedtek és az egyéb támogatások ütemezése is jobban alakul idén, mint a korábbi években. A működési bevételek (parkolási és bérleti díjak elengedése) 2,1%-os csökkenést mutatnak, de összességében a 18,6% és a 2,1% között bőven van különbség” -mondta. A fejlesztésekre 13 milliárd forint jut idén Veszprémben, melynek nagy része EKF-támogatásból és egyéb pályázati forrásokból jön össze.

"A működési kiadások tervezett összege 15,4 milliárd forint lesz, ez 3,2%-kal magasabb az előző évinél. Tehát nemhogy a megszokott színvonalon folynak majd az alapvető szolgáltatások a városban, hanem magasabb minőségben"- hangsúlyozta Halmay Gábor. Kiemelte: sport célokra idén is 250 millió forintot tud biztosítani a város. A kiemelt művészeti együtteseket idén az EKF-program forrásaiból támogatják.

Halmay Gábor (b).Halmay Gábor (b).

A saját körzetét érintő fejlesztésekről szólva Halmay elmondta, a Kolostorok és Kertek projektet tovább fejlesztik, a tervek szerint a területen idén futópályát építenek, továbbá az egykori Kiskuti csárdát EKF-pénzből vásárolja meg az önkormányzat, amivel ismét pezsgő kulturális és gasztronómiai életet lehelhetnek az évek óta üresen álló épületbe. „Ezek a fejlesztések az itt élőknek és az idelátogatóknak is kikapcsolódási lehetőségeket nyújtanak majd. A közelben lévő Pápai utat a tervek szerint 1 hónap múlva adhatják át az autósoknak” - mondta a képviselő.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Elfogadták a 2022-es költségvetést
Elfogadták a 2022-es költségvetést
Veszprém MJV Önkormányzatának Közgyűlése elfogadta a 2022-es költségvetésről szóló rendeletet csütörtökön.
Támogatja a költségvetést a Fidesz-KDNP
Támogatja a költségvetést a Fidesz-KDNP
A költségvetés kapcsán tartott sajtótájékoztatót a Fidesz-KDNP önkormányzati frakciója részéről Halmay Gábor szóvivő és Pálinkás Roland frakcióvezető szerdán.
Soha nem látott fejlesztések éve lesz 2022
Soha nem látott fejlesztések éve lesz 2022
Pénteken benyújtotta a közgyűlésnek az idei költségvetés tervezetét Porga Gyula polgármester. A tartalmáról délelőtt sajtótájékoztatón számolt be.
A 2022-es költségvetés, és ami mögötte van
A 2022-es költségvetés, és ami mögötte van
132 képviselő támogatta, 26 pedig nemmel szavazott az országgyűlésben a 2022-es költségvetés szavazásánál, így nagy arányban végül megszavazták a Covid-járvány utáni év büdzséjét. A jövő évi országos célkitűzésekről Ovádi Péter, országgyűlési képviselőt kérdeztük.
Szociális és kulturális támogatásokról dönt a polgármester
Szociális és kulturális támogatásokról dönt a polgármester
A szeptemberig meghosszabbított rendkívüli jogrend idején a közgyűlés hatáskörében a polgármester hoz döntéseket – melyekhez azonban a képviselők véleményét is meghallgatja, és az előterjesztéseket formális szavazásra is bocsátja. A csütörtökön esedékes közgyűlés napján támogatásokról születhet döntés.