Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Újra megfűszerezi életünket a természet ajándéka

2021. március 10. 7:36
Nyakunkon a medvehagyma-szezon, a tavasszal együtt a zöld levelek is megjelentek.

Aki március közepén az erdőt járja, felfigyelhet a fokhagyma-illatra, ami a nagyobb lelőhelyek közelében terjeng a levegőben. Őseink jól ismerték a növényt, amit nemcsak az íze, hanem a gyógyító hatása miatt is gyűjtöttek, és ami az elmúlt tíz évben ismét népszerűvé vált és megjelent a konyhákban mint szezonális alapanyag. Mielőtt azonban a felhasználás módjaira rátérnénk, foglaljuk össze a medvehagyma gyűjtésének alapvető szabályait! 

Fotó: AnRo0002 / WikipediaFotó: AnRo0002 / Wikipedia

Természetvédelmi területen tilos a medvehagyma gyűjtése, másutt viszont van rá lehetőség: saját felhasználásra egy fő napi két kilogramm mennyiségben szedheti a leveleket az állami erdőkben (magánterületen soha ne gyűjtsünk semmit a tulajdonos engedélye nélkül!). Ugyanakkor az élőhely védelme érdekében fontos az odafigyelés: hagyjunk elég levelet minden növényen, hogy életben tudjon maradni, és a következő évben is levelet hajthasson, és nézzünk a lábunk elé, ne tapossuk le a növényzetet! Még egy dologra érdemes odafigyelni: az avatatlan szem számára a medvehagyma levele összetéveszthető a gyöngyvirágéval, ami viszont mérgező. Szerencsére az orrunk nem csal meg minket: ha megdörzsöljük a levelet és érezzük a fokhagyma-illatot, biztosak lehetünk abban, hogy nem lesz bajunk tőle.

Az elmúlt évtizedben a medvehagyma újra kedvelt alapanyaggá vált a konyhában; ha rákeresünk, rengeteg receptet találunk arra, hogyan használhatjuk fel. Igazán sokoldalú növény: a krémlevestől a szendvicskrémen át a medvehagymás pogácsáig számtalan ételt feldobhatunk vele. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a növénynek gyógyító hatást is tulajdonítottak őseink: jótékony hatással van a bélműködésre, csökkenti a magas vérnyomást, nyugtatóan hat az idegrendszerre – a természet ajándéka tehát nemcsak finom, hanem egészséges is.  Ahogy a séta is, amit a levelek után kutatva az erdőben teszünk. 

vehir.hu
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.