Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Öt hobbi, amivel újra motiválhatjuk magunkat

2021. március 16. 21:12
Ha vannak céljaink, mindig egy kicsit könnyebb átvészelni a borús időket, egy új hobbi elsajátítása pedig éppen ebben segíthet.

Unalom, szorongás, frusztráció, harag, zavartság, reménytelenség, fáradtság. A The Lancet akadémiai egészségügyi folyóiratban megjelent tavaly márciusi kutatás szerint röviden ezek azok az általános tünetek, amelyekkel előbb-utóbb mindannyian szembesülünk a pandémia alatt. Azóta eltelt egy év, és mindenki megtapasztalhatta a saját bőrén a tanulmány igazságát: a folyamatos bizonytalanság és a bezártság mostanra a legerősebb idegzetűeket is kikezdte, és az ingerültség, az állandó kedélyhullámzás, a motiválatlanság a mindennapok velejárója lett.

A helyzeten az sem javít, hogy az időnk nagy részét az online térben töltjük: bár a technológia legalább a kapcsolattartást könnyebbé teszi, a megnövekedett képernyőidő miatt egyre többen panaszkodnak gyakori fejfájásra, álmatlanságra.

A különböző kreatív hobbik – és úgy általában a hobbik – jótékony hatásáról már régóta cikkeznek orvosi szaklapokban: a poszttraumás stressz szindrómával küzdő katonáknak például az I. világháború idején azt javasolták, hogy kezdjenek el kötni, az ismétlődő, folyamatos koncentrációt igénylő tevékenység ugyanis meditatív állapotot eredményez, ami megnyugtatja az idegeket. Bár most nem (pont ilyen) háborús helyzet van, amit átélünk, az nagyon is hasonló ahhoz, így egy új hobbi elsajátítása sokat segíthet.

Már csak azért is, mert egy régóta szimpatikus tevékenység kipróbálása motivációt ad: szakemberek szerint a pandémiát akkor tudjuk a legjobban átvészelni, ha képesek vagyunk alkalmazkodni, és ahelyett, hogy folyamatosan a korábbi életünk után vágyakoznánk, megpróbáljuk adott helyzetből a legtöbbet kihozni.

Ha nincs ötletünk, merre induljunk el, az alábbi lista segíthet.

Hímzés

A kézimunkák készítése ma már nem olyan alapvető, mint hatvan évvel ezelőtt volt, a fiatalabb generációk körében azonban meglepő módon ismét nagy divatja van például a hímzésnek. Nem csoda: egy-egy hímzett virágkompozíció nagyon jól mutat a faliképként is, de egy-egy hímzett mintával a megunt ruhákat is felfrissítjük. Utóbbival ráadásul duplán jót teszünk: amellett, hogy kikapcsolódunk, újrahasználunk is, így a környezetet sem szennyezzük. Youtube-on rengeteg oktatóvideót találni gyönyörű mintákkal, amelyek kis gyakorlással könnyen lekövethetők.

Sakk

A Vezércsel sikere után állítólag tömegek rohamozták meg a játékboltokat: hirtelen mindenki sakkozni akart. Ha van bennünk egy kis versenyszellem, akkor ez a hobbi valóban ideális lehet számunkra. A sakk kiválóan fejleszti a logikai képességeket, a memóriát, javítja a koncentrációs, a vizualizációs és a tervezési készségeket, emellett a kreativitást is növeli, hiszen az igazán jó manőverekhez folyamatosan kell ötletelni. Bónusz a sikerélmény, amikor sikerül megverni az ellenfelet.

Barkácsolás

Az elmúlt egy évben annyi időt töltöttünk a lakásba zárva, hogy valószínűleg egy kicsit mind ráuntunk a saját környezetünkre, valamint feltűnőbbé váltak a megjavításra váró bútorok is. A megoldás nem a kidobás, hanem a felújítás. Kedves ismerőseim például rendszeresen élnek ezzel a lehetőséggel, nemcsak azért, mert pénztárca- és környezetbarát opcióról van szó, hanem mert a kétkezi munka, az alkotás endorfint is termel és büszkeséggel tölti el őket, hogy saját maguk is képesek voltak megoldani olyasvalamit, amiért a legtöbben inkább elrohannának a legközelebbi IKEÁ-ba.

Kertészkedés

Tolsztoj óta tudjuk, hogy a friss levegőn, természetben végzett fizikai munka kifejezetten nemesít és csökkenti a stresszt. Plusz jótékony hatás a növény nevelgetésével járó sikerélmény, míg fűszerkert vagy palánta ültetés esetén az egészséges ennivaló – az apró, beporzásért felelős rovarok életterének növeléséről nem is beszélve. Ha kicsit nagyobb erkéllyel vagy udvarral rendelkezünk, ültessünk kaspóba, illetve egyenesen a földbe idényvirágokat, így már a látvány is szemet gyönyörködtető lesz; kisebb lakás esetén a szobanövények vagy a fűszernövények lehetnek a nyerők. 

Kirakózás

Kisebb puzzle-fanatikusként állíthatom, hogy az unalom elűzésének egyik legjobb módja, ha nekilátunk egy szép kép kirakásának: minden egyes darab megtalálása egy-egy győzelem, ha pedig történetesen egy híres épületről vagy utcaképről készült képet rakunk ki, a folyamat maga olyan, mintha mi építenénk fel az adott várost. Persze, kell hozzá jó adag türelem, a vizuális készségeink, a részletek felfedezésének képessége viszont garantáltan erődödnek tőle.

Bertalan Melinda
további cikkek
Az önismereti út önzőséghez vezet? Hétvezér Az önismereti út önzőséghez vezet? Benjamin Franklin a "Poor Richard's Almanack"-ban használta elsőként az alábbi mondatot szó szerint, még 1736-ban: ,,Segíts magadon, Isten is megsegít”. Talán mondhatjuk azt, hogy ezzel a jó tanáccsal ő lett az első life coach, vagy inkább a felvilágosodás korszakának Müller Pétere. 2024. július 21. 23:01 Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Nem csak a fejünk, de a közösségi média is tele van olyan mémekkel, amelyek a hétfőhöz kapcsolódó ösztönös undorunkat, szebb szóval szorongásunkat fejezik ki. Nem véletlen. Kezdődik a munka, korán kell kelni, és már reggel nyolctól csak azt várjuk, mikor lesz már újra hétvége. Biztos, hogy jó így élni? 2024. július 15. 11:30 Az önirónia fontos erény, de van, amikor nincs itt az ideje. Ez is olyan véleménycikk Az önirónia fontos erény, de van, amikor nincs itt az ideje. Ez is olyan „Rossi az isten; Rossi takarodjon! Egy a nemzet, egy a szív; túlfizetett és agyonsztárolt focisták!” A magyar szurkolók (?) egy része úgy váltogatta álláspontját a nemzeti csapat megítélése kapcsán az elmúlt héten, mint a futballpályákon előszeretettel becsmérelt Románia a szövetségeseit a II. világháborúban. 2024. június 30. 20:58 Fárad a Tisza? Dóri Fárad a Tisza? A hazafiak riszálják magukat, énekelnek, szavalnak, esküdöznek. De csak egyfajta igazi hazafiság van: ha valaki ott, ahol éppen van, teljes hűséggel és feltétlen erőkifejtéssel helytáll a munkájában. Ennek visszaható ereje van a hazára. Minden más csak vásári mutogatás és tányérozás – mondta Márai Sándor. 2024. június 23. 23:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.