Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Kedvezőtlen előjelekkel készül a magyar válogatott

2021. március 18. 10:32 // Forrás: MTI
Kedvezőtlen előjelekkel készül a magyar női kézilabda-válogatott a péntektől vasárnapig tartó győri olimpiai selejtezőtornára.

Elek Gábor szövetségi kapitány március elején 19 fős keretet hirdetett, és mivel 11 játékos a Ferencvárosból érkezik, a válogatott produkciójára alaposan rányomhatja a bélyegét a fővárosi klubcsapat szereplése. Márpedig az FTC jó ideje nem tud stabil teljesítményt nyújtani a nemzetközi porondon és a Győr elleni bajnoki rangadókon, a Bajnokok Ligájából éppen múlt szombaton esett ki a montenegrói Buducnost Podgorica elleni nyolcaddöntőben, ami valószínűleg szintén nem tett jót a játékosok önbizalmának.    

A Ferencváros vezetőedzői posztját is betöltő Elek Gábor koronavírusos megbetegedése miatt csak szerda este csatlakozhatott a nemzeti együtteshez. Távollétében a válogatottat Danyi Gábor másodedző és Görbicz Anita irányította a felkészülést, Elek utasításai alapján.

A játékoskeret Szöllősi-Zácsik Szandra érkezésével csak kedden vált teljessé, ráadásul Háfra Noémi, Csiszár-Szekeres Klára, Schatzl Nadine és Bíró Blanka a közelmúltban hetekig nem játszhatott sérülés, illetve betegség miatt, Kovács Anett pedig még soha nem szerepelt a felnőtt válogatottban. A BL-ben, a bajnokságban és a Magyar Kupában is címvédő Győri Audi ETO KC-t csupán Lukács Viktória képviseli, ugyanis Faluvégi Dorottya és Fodor Csenge sem szerepel a keretben.

Győrött készül a válogatott - Fotó: MKSZ FacebookGyőrött készül a válogatott - Fotó: MKSZ Facebook

Minden mérkőzésre 16 játékos nevezhető, a torna során öt cserére van lehetőség.

A csapatnak hétfőn és kedden kettő-kettő, szerdán egy edzése volt, csütörtöktől pedig a taktikai felkészülésé a főszerep, vagyis minden nap a következő ellenféllel foglalkoznak a magyarok. A koronavírus-járvány miatti óvintézkedések jegyében szerdáig - az edzések kivételével - nem hagyhatták el a szállodai emeletüket, és a következő napokban is csak a kijelölt zónákban mozoghatnak a hotelen belül.

A válogatott a 2019-es világbajnokságon és a tavalyi Európa-bajnokságon is a vártnál rosszabbul szerepelt - Japánban a 14., Dániában a 10. helyen végzett -, ám előbbi eredménynek köszönhetően mégis lehetősége van olimpiai selejtezőt játszani.

Még nem volt egymást követő két olimpia, amelyre a magyar férfi és női kézilabda-válogatott sem jutott ki. A 2016-os Rio de Janeiró-i ötkarikás játékokon egyik csapat sem volt ott, és a tokiói részvételre már csak a nőknek van esélyük.

A magyarok pénteken a csoport leggyengébb tagjának tartott Kazahsztán ellen kezdik szereplésüket, amelyet a 2019-es világbajnokságon 39-15-re legyőztek. Szombaton Szerbia következik, amely a legutóbbi világbajnokságon hatodik, a számára viszontagságos Európa-bajnokságon pedig 13. lett. Játékoskerete - pláne a sérülés miatt hiányzó Andrea Lekic nélkül - nem olyan erős, mint a magyaroké, de rendkívül céltudatosan, elszántan és optimistán készül a tornára. A szövetség elnöke, Milena Delic elmondta, igazán elégedett a játékosok hozzáállásával, hiszen minden nap, minden edzésen rendkívül motiváltak és nagyon várják a torna kezdetét.    

"Tisztában vannak vele, mi vár rájuk, és tudják, hogy olyan lehetőség előtt állnak, amely ritkán adódik egy pályafutás során. A lányok egy részének soha többé nem lesz ilyen esélye" - vélekedett.

Ljubomir Obradovic szövetségi kapitány közölte, éremesélyesnek tartja a válogatottját, ha kijut a tokiói olimpiára. Hozzátette, az övék lesz Győrben a lehető legrosszabb menetrend, hiszen az oroszokkal kezdenek, majd a magyarokkal találkoznak, és a két kulcsfontosságú mérkőzésük között 24 óra sem lesz.    

A Ferencváros, az Alba Fehérvár és az Érd korábbi, a román Minaur Baia Mare jelenlegi jobbátlövője, Jelena Lavko kijelentette, nincs különösebb szerepe annak, hol játsszák a tornát, hiszen a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül rendezik a meccseket. A csapatkapitány Katarina Krpez Slezak érdi színekben háromszor volt az NB I gólkirálya, jelenleg pedig a Rosztov-Dont erősíti, vagyis mindkét ellenfelüket jól ismeri. Meglátása szerint az olimpiai címvédő oroszok jó állapotban vannak, ezért a szerbeknek nehéz dolguk lesz ellenük.

"Az első soruk nagy részével együtt játszom. Nem megállíthatatlanok, de ők az esélyesek. Mindenkinek lehet jó vagy rossz napja. Hiszem, hogy nekünk ez lesz a legjobb napunk" - nyilatkozta.

A magyarok elleni találkozóról azt mondta, nagyon kellemetlen lesz, de minden rajtuk múlik, ahogy a többi meccsen is.

"Okosnak és higgadtnak kell lennünk, nem szabad rohanni és sokat hibázni" - szögezte le.

A magyar csapat vasárnapi ellenfele, Oroszország a 2016-os riói sikere óta nem nyert világversenyt, ráadásul a legutóbbi Európa-bajnokságon csak ötödik lett, ezért a 2019-ben kinevezett Ambros Martín szövetségi kapitány helyett segítője, Alekszej Alekszejev vette át a csapat irányítását, és a szakmai stábba visszatért a legendás Jevgenyij Trefilov is. Polina Vegyehina, Jelena Mihajlicsenko és Jaroszlava Frolova sérülés miatt nem szerepelhet, ám az orosz keret így is rendkívül erős, csapatuk kétségkívül a torna esélyesének számít.

A magyarok legutóbb 2006-ban tudták legyőzni Oroszországot, azóta három döntetlen mellett hatszor kikaptak.

Az olimpiai női kézilabdatorna mezőnyének már tagja Japán, Franciaország, Brazília, a Koreai Köztársaság, Angola és Hollandia. A győri tornával párhuzamosan Llíriában Spanyolország, Svédország és Argentína, Podgoricában Montenegró, Norvégia és Románia küzd a kvótákért. Minden tornáról az első két helyezett jut ki az idén nyárra halasztott tokiói olimpiára.

vehir.hu
további cikkek
Női kézilabda olimpiai selejtező: kihirdették a 18 fős magyar keretet Női kézilabda olimpiai selejtező: kihirdették a 18 fős magyar keretet Kihirdette az április 11. és 14. közötti, debreceni női kézilabda olimpiai selejtezőn, valamint a Norvégia és Ausztria elleni Eurokupa-mérkőzéseken szereplő 18 fős keretét Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. 2024. március 22. 13:30 Női kézilabda olimpiai selejtező – Csütörtökön kezdődik a bérletértékesítés Női kézilabda olimpiai selejtező – Csütörtökön kezdődik a bérletértékesítés Csütörtökön kezdődik a bérletértékesítés az április 11. és 14. között Debrecenben sorra kerülő női kézilabda olimpiai selejtezőtornára. 2024. március 6. 15:52 Női kézilabda Eurokupa: idegenben is legyőzte Svájcot a magyar válogatott női kézilabda-válogatott Női kézilabda Eurokupa: idegenben is legyőzte Svájcot a magyar válogatott A magyar női kézilabda-válogatott 35-27-re nyert Svájc ellen Gümligenben az Eurokupa szombati játéknapján. 2024. március 2. 19:05 Női kézilabda Eurokupa: magabiztos siker Tatabányán a svájciak ellen női kézilabda-válogatott Női kézilabda Eurokupa: magabiztos siker Tatabányán a svájciak ellen A magyar női kézilabda-válogatott - második félidei jó teljesítményével magabiztos sikert aratva - 38-26-ra legyőzte Svájc együttesét az Eurokupában szerdán, Tatabányán. 2024. február 28. 19:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.