2021. szeptember 23.
//
Tekla névnap

Elek Gábor: ez az egész magyar kézilabda sikere

Elek Gábor szövetségi kapitány az egész magyar kézilabda sikerének nevezte, hogy a női válogatott a szerbek szombati, 31-23-as legyőzésével karnyújtásnyi közelségbe került a tokiói olimpiára való kijutástól.

"Óriási álmunk vált valóra a mai napon. Ez nem csak 19 játékos és a szakmai stáb sikere, hanem az egész magyar kézilabdáé" - nyilatkozta a győri mérkőzés után Elek Gábor.

    

Kapcsolódó cikk
Karnyújtásnyi közelségben a magyarok tokiói kvótája
A magyar női kézilabda-válogatott óriási lépést tett az idén nyárra halasztott tokiói olimpiára való kijutás felé, mivel 31-23-ra legyőzte Szerbiát a győri selejtezőtorna második fordulójában szombaton.

A magyarok tokiói kvótája este válhat matematikailag is biztossá, amennyiben az ötkarikás címvédő Oroszország a papírformának megfelelően legalább egy pontot szerez a 2. csoport leggyengébb csapatának tartott Kazahsztán ellen. Ezzel eldőlne, hogy a magyar csapat az első kettő között végez a győri selejtezőtornán.    

A szövetségi kapitány kiemelte játékosai mentalitását és küzdőképességét, mivel nagyon akarták a sikert, és a pénteki, Kazahsztán elleni meccshez (46-19) hasonlóan szinte mindenki hozzá tudott tenni a csapat teljesítményéhez. Elek emlékeztetett rá, hogy koronavírusos megbetegedése miatt csak a felkészülés utolsó két napjára tudott bekapcsolódni, és kiemelte, hogy segítői "hihetetlenül jó munkát végeztek".

Megemlítette, hogy nagyon sok segítséget kaptak a magyar szövetségtől, nagyon jó körülmények között készülhettek, és külön kiemelte a magyar klubcsapatok ligáját, amely - mint mondta - "minden kérésünkhöz pozitívan állt hozzá, és mindenben támogatta ezt a hétvégét".

Elek Gábor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, és a csapat tagjai a kézilabda női olimpiai selejtező 2. csoportjának második fordulójában Szerbia ellen játszott mérkőzésen a győri Audi Arénában 2021. március 20-án. MTI/Illyés Tibor Elek Gábor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, és a csapat tagjai a kézilabda női olimpiai selejtező 2. csoportjának második fordulójában Szerbia ellen játszott mérkőzésen a győri Audi Arénában 2021. március 20-án. MTI/Illyés Tibor

Szöllősi-Zácsik Szandra elárulta, két évvel ezelőtt nem gondolta volna, hogy hamarosan az olimpiára jutást ünnepelheti, hiszen második gyermeke születése után akkor tért vissza a pályára.

"Nem tudom elmondani, mit érzek, mert még mindig extázisban vagyok, hatalmas érzés. Voltak céljaim, 2009 óta ezért küzdök, amióta először felvettem a magyar válogatott mezét" - nyilatkozta az MTK balátlövője, aki a mezőny legeredményesebb játékosaként hét gólt lőtt.    

Megfogalmazása szerint az igazi csapatmunkának köszönhető a siker, és mentálisan, illetve fizikálisan rendben volt az egész csapat.    

"Nagyon alaposan felkészültünk, és nem álltunk meg, mert tudtuk, hogy a lerohanások kedveznek nekünk. Együtt voltunk és akartunk, így felül tudtunk kerekedni a mentálisan erős szerbeken. Óriási volt, amit ma produkáltunk" - mondta.    

Szöllősi-Zácsik elárulta, még nem volt pezsgőlocsolás a magyarok öltözőjében, mert vasárnap vár rájuk egy újabb mérkőzés - az oroszok ellen -, amit nagyon komolyan kell venni, hiszen nem szeretnék, ha bárki megsérülne.

"Most már kimondhatom, hogy kint vagyunk az olimpián, teljesült az álmunk, de még van miért küzdeni, hiszen be kell kerülni a szűkített keretbe. Bízom benne, hogy ez egy fordulópont a magyar női kézilabdában, folytatni tudjuk ezt a teljesítményt, és vissza tudunk kerülni az elitbe" - nyilatkozta.    

A 11 védésével a mezőny egyik legjobbjának bizonyult Bíró Blanka úgy fogalmazott, nagyon jó érzés a siker, de még fel sem fogta, mekkora tettet hajtottak végre azzal, hogy az egész országot és az országhatárokon túl élő magyarokat boldoggá tudták tenni a világjárvány miatt nagyon kritikus, rossz elmúlt egy évet követően.    

"Más lenne ez a siker ötezer emberrel, nagyon jó volna, ha a szurkolók is itt lehetnének, nagyon sajnálom, hogy tőlük is elvette az élet a lehetőséget, hogy a helyszínen drukkolhassanak" - utalt a zárt kapus mérkőzésekre a Ferencváros kapusa.

Az örömkönnyeit azzal magyarázta, hogy a meccs előtt Székely Éva olimpiai bajnok úszó híres mondását idézték az öltözőben: "Sírni csak a győztesnek szabad".    

Bíró felidézte, hogy egész héten egységesek voltak az edzéseken és azokon kívül is, sugárzott róluk a nyugodtság, de mindenki tisztában volt a téttel és a feladatával. Tudták, hogy a feszültégnek, a nyomásnak nem szabad eluralkodnia rajtuk, ezért próbálták könnyebbé, zökkenőmentesebbé tenni egymás dolgát.

"A védekezés feszes volt, mindenki koncentrált, nagyon egységesek voltunk, alig emlékszem hibákra" - szögezte le.    

A kapus felidézte, hogy Tomori Zsuzsanna, valamint a magyar szövetség néhány vezetője mesélt róla, milyen érzés egy olimpián szerepelni, és ez még jobban inspirálta a csapatot, plusz löketet adott.

Hozzátette, karrierje egyik legfontosabb hétvégéje a mostani, és kiemelte, hogy a 2015-ös dániai világbajnokságon megtudta, milyen érzés lemaradni egy olimpiáról, most viszont a kezükben volt a sorsuk, és éltek is ezzel.

A csapatkapitány Kovacsics Anikó úgy nyilatkozott, hihetetlenül büszke a csapatra, és mindenkire, aki a stábban tevékenykedik.    

"Az első perctől százszázalékos akarással játszottunk, végig számíthatott egymásra mind a 16 játékos. Nagyon örülök, hogy ebben a járványhelyzetben olyan délutánt tudtunk produkálni, amiből talán mindenki meríthet egy kicsit" - mondta a Ferencváros irányítója, aki hét lövésből hat gólt szerzett.

vehir.hu

További cikkek

Planéta is bekerült Golovin első keretébe
Planéta is bekerült Golovin első keretébe
Planéta Szimonetta is bekerült a magyar női kézilabda-válogatott keretébe, amelyet első alkalommal az augusztus végén kinevezett Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány állított össze.
Pigniczki Krisztina lett a magyar női kézilabda-válogatott másodedzője
Pigniczki Krisztina lett a magyar női kézilabda-válogatott másodedzője
Pigniczki Krisztina lett a magyar női kézilabda-válogatott másodedzője, az augusztus 31-én kinevezett Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány segítője.
Golovin Vlagyimir lett a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya
Golovin Vlagyimir lett a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya
Golovin Vlagyimir lett a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya - döntött keddi ülésén a magyar szövetség elnöksége.
Esti mérkőzéseket játszik a magyar válogatott
Esti mérkőzéseket játszik a magyar válogatott
A magyar női kézilabda-válogatott Németországgal, Csehországgal és Szlovákiával is 20.30-tól játszik majd a decemberi, spanyolországi világbajnokság csoportkörében.
Kovacsics Anikó vállműtét miatt legalább fél évig nem kézilabdázhat
Kovacsics Anikó vállműtét miatt legalább fél évig nem kézilabdázhat
Vállműtét miatt legalább hat hónapig nem kézilabdázhat Kovacsics Anikó, a bajnoki címvédő Ferencváros és az olimpiai hetedik helyezett magyar válogatott irányítója.