Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Az újságíró felelőssége

2021. március 22. 4:00
Egy újságírói coming out, amit a koronahírek ihlettek.

„Soha nem látott...” „Minden eddiginél...” „Borzalmas...” „Beláthatatlan...”

Ismerős szavak? Ha máshonnan nem is, az aktuális koronavírussal kapcsolatos újságcikkekből biztosan azok lehetnek. Még a tavaszi első hullámban sem – amikor az egész emberiség csak ismerkedett azzal a jelenséggel, hogy világjárvány – nem használták a médiában ezeket a túlzó kifejezéseket.

De tényleg túlzóak lennének?

Ha pusztán a járványügyi statisztikákat nézzük, kijelenthetjük, hogy nem azok. Mind a megbetegedések, mind a halálozások száma soha nem látott magasságokban volt az elmúlt napokban.

Akkor helyesen tették az újságírók, hogy ilyen felütéssel indították az aznapi koronavírusos cikküket?

Ha úgy állunk a kérdéshez, hogy az olvasók pusztán robotok, akik befogadják az információt, értelmezik azt, majd a biovázat ennek megfelelően programozzák éppen depressziós állapotba, vagy bizakodó funkcióba, akkor hibátlan a cikk megfogalmazása.

Viszont nem árulunk el nagy titkot, az olvasók nem robotok. Értelmes emberek, akik még bíznak a hírszolgáltatásban, abban, hogy az újságírók helyettük is utánanéznek az aktuális járványügyi adatoknak, összevetik az oltási program számait az új fertőzöttekével és azokat száraz valójukban eléjük tárják, hogy aztán ők vonják le a következtetést, ők tegyenek melléjük jelzőket, hogy eldöntsék, érdemes-e bizakodni, vagy további türelemre van még szükség.

Persze ne legyenek hiú ábrándjaink, a kattintásszám sokszor felülbírálja ezeket az elveket. És kinek ne akadna meg a szeme egy olyan szalagcímen, ahol „Borzalmasak az új járványügyi adatok”.

Létezik viszont az újságcikknél egy másik mérőszám is, igaz, ezt nem lehet számszerűsíteni, csupán kvalitatív mutató.

Ez pedig nem más, mint az, hogy az újságíró mennyire érzi a néplelket. Azt, hogy az újabb korlátozó intézkedések bejelentése után mennyire szükséges a nap végén még bedobni egy „borzalmas” jelzővel ellátott cikket a közösbe, ezzel is még mélyebb depresszióba taszítani az átlagembert!

Persze nem azt mondjuk, hogy hamis illúziókba kell terelni az olvasót és bagatellizálni a helyzetet, csupán meghagyni a lehetőséget arra, hogy a konklúziót saját maga vonja le. Az újságírónak nem kell és nem is szabad eldöntenie, hogy mit gondoljon az olvasó, sokkal többet ér az, ha pusztán gondolkodásra bírja.

Hajas Bálint
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.