2021. augusztus 2.
//
Lehel névnap

Corrales-parádé, veszprémi siker a rangadón

Hatalmas lépést tett az alapszakasz-győzelem felé a Telekom Veszprém, miután 27-23-ra legyőzte az erősen tartalékos Mol-Pick Szeged együttesét a férfi kézilabda NB I vasárnap esti szuperrangadóján.

Újabb (kézilabda)élménytől fosztotta meg a (veszprémi) sportbarátokat a világban tomboló koronavírus-járvány. Vasárnap este rendezték ugyanis a férfi élvonal „klasszikusát”, az európai szinten is kuriózumnak számító Veszprém–Szeged csúcsrangadót. Biztosak lehetünk benne, hogy telt ház, tehát ötezer néző és parádés hangulat várta volna a két gigászt az arénában, ám a pandémia miatt ezt az összecsapást is zárt kapuk mögött rendezték. A két gárda eddigi 125 találkozóján ez egyetlenegyszer fordult elő, méghozzá tavaly decemberben, amikor is a Tisza-partján 36-24-re nyertek a mieink.

A koronavírus nemcsak a szurkolókkal, hanem a tabella második helyén álló szegediekkel is alaposan kibabrált, annak következtében ugyanis Bodó Richárd, Bogdan Radivojevics, Joan Canellas és Martin Stranovsky játékát is nélkülözték. Luka Stepancic, Nik Henigman, Bánhidi Bence és Kecskés Dániel sérülés miatt, Rosta Miklós pedig betegség miatt nem állhatott Juan Carlos Pastor rendelkezésére, aki a közelmúltban szintén megfertőződött, de a rangadón már leülhetett együttese kispadjára.

A listavezető bakonyiak viszont bombaerős összeállításban várta a derbit, noha a sérülés után lábadozó Rasmus Lauge mellett Jorge Maqueda, Danyiil Siskarjov, Nikolaj Markussen és Manuel Strlek maradt ki a keretükből, amelyben az utánpótláscsapat két kiválósága, Lukács Péter és Dörnyei Borisz is szerepet kapott.

Veszprémi szempontból nagyszerűen kezdődött a mérkőzés, hiszen Borozan és Tönnesen átlövése, valamint Nilsson ejtése nyomán is a hálóban kötött ki a játékszer, míg Corrales három védéssel mutatkozott be. Az 5. percben Zsitnyikov jegyezte a vendégek első gólját, amelyre Borozan válaszolt. A montenegrói balátlövő begyűjtötte a mérkőzés első kétperces kisbüntetését, amit az idény végén távozó Zsitnyikov használt ki (6. perc: 4-2).

Pastor mester időt kért, Kasparek is feliratkozott a gólszerzők közé, az egykori veszprémi kedvenc Alilovic pedig hárította Nilsson ígéretes lövését. Corrales továbbra is parádézott, aki Sostaric után Bombac hetesét is megfogta. Borozan harmadik kísérletéből a harmadik gólját szerezte, Sostaric jóvoltából aztán a harmadik büntetőjüket már értékesítették a „kékek”. Gaber nagy helyzetben a kapu fölé lőtt, Nilsson viszont nem hibázott. A csereként beállt Nenadics is betalált, a játékrész derekánál így már négy volt közte (8-4).

Támadásban kissé megtorpant a Telekom – Ligetvári két nagy helyzetet is kihagyott –, de a szegediek nem tudtak élni a lehetőséggel, Corrales ugyanis elképesztő formában védett. Csak Bombacnak sikerült túljárni a spanyol hálóőr eszén, ám a különbség – Moraes duplájának köszönhetően – tovább nőtt (21. perc: 10-5).

Támadásban továbbra is sokat hibázott a vendéglátó, miközben Alilovic is elkapta a fonalat a szegedi kapuban. Sostaric újabb hetesével és két akciógóljával pillanatok alatt közelebb lopódzott a Mol-Pick, sőt, Bombac öttel a szünet felhozta az övéit mínusz egyre. Alilovic több bravúrt is bemutatott, de Nilsson kifogott rajta. Kallman már a 26. percben kialakította a 11-10-es félidei állást, hiszen a szegediek háromszor is támadhattak az egyenlítésért, de nem tudtak élni a lehetőséggel. Másodpercekkel a dudaszó előtt Bombac a felső lécet trafálta telibe.

Corrales és Alilovic is védéssel indította a második felvonást. A gólgyártást aztán a mienk kezdték meg: Manaszkov után Nenadics kétszer is betalált. A 37. percben láthattuk a játékrész első szegedi gólját – Blagotinsek kiskiállítását követően honfitársa, Sostaric hetesből jegyezte (14-11).

A szegediek hét a hat elleni játékkal próbálkoztak, méghozzá sikerrel, így a 39. minutumban is csak három gól volt a lemaradásuk (39. perc: 16-13).

Sok-sok eladott labda, technikai hiba jellemezte a játékot mindkét oldalon, Nenadics tíz méterről eleresztett elemi erejű bombája üde színfoltja volt a találkozónak. Jól működött a Csongrád-Csanád megyeiek emberelőnyös játéka, ezúttal Kallman volt eredményes a hosszú lefolyású támadás végén.

A Veszprém megint növelni tudta előnyét, amiben oroszlánrészt vállalt Manaszkov. A meccs háromnegyedénél, 22-16-os állásnál másodszor is időt kért Juan Carlos Pastor, aki továbbra is nyolc mezőnyjátékost forgatott.

A fejmosás pedig jót tett a riválisnak, hiszen Kasparek vezényletével visszajött mínusz háromra (24-21). Manaszkov a saját térfeléről az üres szegedi kapu mellé lőtt, feljöhettek volna mínusz kettőre a szegediek, de a meccs legjobbja, Corrales védte Kasparek löketét. Jahja Omar viszont nem rontott a túloldalon.

Halvány esély még hárommal a vége előtt is kínálkozott a szemlátomást fáradó Tisza-partiak pontszerzésére, miután Mackovsek is betalált (25-22). Marguc szemfüles találatával azonban eldőlt a rangadó. A végén mindkét szakvezető becserélte fiataljait, a 27-23-as végeredmény Omar és Kasparek átlövése után alakult ki.

A Veszprém karnyújtásnyira került az alapszakasz-győzelemtől. A Mol-Pick csapata tisztes helytállásáért dicsérhető.

Férfi kézilabda NB I, 19. forduló:
Telekom Veszprém–Mol-Pick Szeged 27-23 (11-10)
Veszprém Aréna, zárt kapuk mögött. Vezette: Bócz, Wiedemann
Veszprém: CORRALES – Marguc 2, Tönnesen 3, NILSSON 4, Lékai, Borozan 3, MANASZKOV 5
Csere: Cupara (kapus), Blagotinsek, NENADICS 5 (2), Ligetvári, J. Omar 2, Moraes 3, Dörnyei, Lukács
Vezetőedző: David Davis
Szeged: ALILOVIC – SOSTARIC 7 (4), KASPAREK 5, Gaber 1, Mackovsek 2, Kallman 3, Bombac 2
Csere: Zsitnyikov 3, Tóth J., Bajus, Rea, Szilágyi
Vezetőedző: Juan Carlos Pastor
Kiállítások: 8, ill. 6 perc
Hétméteresek: 2/2, ill. 8/4

Edzői értékelések

David Davis: – Nehézzé tette a felkészülésünket, hogy nem tudtuk, milyen összetételű Szeged érkezik hozzánk. Az első félidőben jól védekeztünk, s Corrales is remekül védett, aztán Alilovicnak köszönhetően fel tudott zárkózni a Szeged. A pihenő után a védelmünk és a támadójátékunk is összeállt. Elégedett vagyok a csapatom játékával, hiszen mégicsak rangadót nyertünk. Sportszerű találkozót láthattunk.

Juan Carlos Pastor: – Jó és sportszerű mérkőzést játszottunk. Jól kezdtünk, rengeteg gólhelyzetet alakítottunk ki, de sajnos kihagytuk azokat, így a Veszprém el tudott húzni. A játékrész második felében kevesebb tiszta gólhelyzetünk volt, mégis közelebb tudtunk férkőzni. Úgy vélem, támadásban vesztettük el a találkozót. Huszonhét rontott lövésünk volt, Corallesnek pedig húsz védése, így nem lehet meccset nyerni. Megpróbáltuk a hét a hat elleni játékot is, hogy némi energiát spóroljunk. Tisztes helytállást tanúsítottunk, elégedett vagyok a hozzáállásunkkal. Egyénileg és csapatként is sokat kell még javulnunk. A legfontosabb, hogy a sérültjeinket és betegeinket fel tudjuk építeni, s minél előbb összeálljunk, hiszen nagyon fontos találkozók várnak ránk.

Képek
Zatkalik Dávid
Tál Dominik
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kézilabda Férfi kézilabda felkészülési mérkőzések 3. 2021. augusztus 28. 17:00 Veszprém Aréna Telekom Veszprém THW Kiel
kézilabda Férfi kézilabda felkészülési mérkőzések 2. 2021. augusztus 18. 18:00 Tatabánya Grundfos Tatabánya Telekom Veszprém
kézilabda Férfi kézilabda felkészülési mérkőzések 1. 2021. augusztus 14. 11:00 Balatonfüred, Szabadidőközpont Balatonfüredi KSE Telekom Veszprém
kézilabda Férfi kézilabda NB I, döntő, 2020/2021 2. 2021. június 5. 18:30 Veszprém Aréna Telekom Veszprém Mol-Pick Szeged 36-37
kézilabda Férfi kézilabda NB I, döntő, 2020/2021 1. 2021. június 2. 19:00 Szeged, Városi Sportcsarnok Mol-Pick Szeged Telekom Veszprém 31-28
kézilabda Férfi kézilabda NB I, 2020/2021 26. 2021. május 26. 19:00 Veszprém Aréna Telekom Veszprém Tatabánya 34-25
előző események betöltése

További cikkek

Gulyás Péter szerint sokkal több feladat hárulhat Mahéra
Gulyás Péter szerint sokkal több feladat hárulhat Mahéra
Igaz, év elején kemény kritikákkal illettem francia irányítónkat, mindez azonban nem jelenti azt, hogy bárminemű ellenszenvem lenne vele kapcsolatban – nyilatkozta portálunk megkeresésére Gulyás Péter, a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának másodedzője.
Megtartotta első edzését az Ilics-Gulyás páros
Megtartotta első edzését az Ilics-Gulyás páros
Megkezdte a felkészülést a 2021/2022-es idényre a Telekom Veszprém kézilabdacsapata. Momir Ilics vezetőedző és Gulyás Péter edző hétfő este már az arénában vezényelt edzést, amelyen a klubvezetés is képviseltette magát.
Magyar válogatott beálló Veszprémben
Magyar válogatott beálló Veszprémben
A magyar kézilabda-válogatott beállójával, Sipos Adriánnal kétéves szerződést kötött a Telekom Veszprém. Bodor Márk kölcsönszerződéssel Tatabányára kerül.
Novemberben rendezik a Veszprém–Szeged rangadót
Novemberben rendezik a Veszprém–Szeged rangadót
A férfiaknál a MOL-Pick Szeged és a Telekom Veszprém, illetve a nőknél a Ferencváros és a Győri Audi ETO KC is novemberben találkozik egymással először a kézilabda NB I következő idényében.
Váratlanul távozik a Veszprém beállósa
Váratlanul távozik a Veszprém beállósa
A bakonyi klub csütörtök reggeli tájékoztatása szerint Rogerio Moraes elhagyja a Telekom Veszprém kézilabdacsapatát, miután a brazil légiós kérésére – családi okok miatt – azonnali hatállyal felbontották a szerződését.