2021. június 21.
//
Alajos névnap

Direkt megy lassan a tanulóvezető

2021. április 6. 11:30
Kovács Örs vendégírónk érintettként megfogalmazta gondolatait a vezetésoktatásról.

Sokszor találkozunk az autóban ülve a "T" betűs vezetőkkel, akik gyakran okozhatnak kellemetlenséget vezetési stílusukkal és olykor hirtelen manővereikkel. Rájuk dudálnak, előzgetik őket, kiabálnak velük a szélvédőn keresztül. Általában, ha meglátják őket nem pozitív a fogadtatásuk, pedig egyszer mindenki tartott ott.

Ez az alap indok, hogy miért vezetnek így, „mert még kezdők”, „még nincs tapasztalatuk”, „jobb is ha óvatosan vezetnek inkább”. Ezek mind igazak, amikor először ülünk élesben a vezető ülésbe, akkor jobb félni mint megijedni. De lehet, hogy nem mindig a nebulók a hibásak? Van olyan oktató, aki végig odafigyel vezetés alatt, kitölti a vezetésre szánt időt, türelmes, hagyja érvényesülni tanulót. Ilyen az ideális oktató. Ha egy ilyen oktatót kap valaki maga mellé, akkor valószínűleg biztos alapokra helyezi jövőbeni útjait és a tanulási folyamat is sokkal gördülékenyebb, és nagyon szerencsés. Veszprémben a körforgalmakat igazán jól meg tudják tanulni így, ha megfelelő a segítség, bár többek a Hotel előtti körforgalmat sokáig csak az oktató segítségével, irányításával tudják hibátlanul teljesíteni és a megfelelő sávok használatával eljutni a megfelelő irányba.

Néhány oktató viszont sokszor még plusz terhet is helyez a tanulóra, amellett a rengeteg feladat mellett, amivel a forgalomban találkozhatnak. Érdemes figyelembe venni, hogy az oktató előtt is ott vannak a pedálok, nem lehet, hogy ő hibázik? Előfordul olyan, hogy egy kereszteződésnél, „amikor várják a zöldet” induláskor nem a tanulón múlik, hogy lefullad, hanem az oktatón, aki figyelmetlensége miatt (például telefonozik közben) elfelejti a kuplungról levenni a lábát így lefullad az autó. De vannak olyan oktatók is, akik megszabják mennyivel mehet a tanuló, ilyenkor nem egy ügyetlen, hanem egy bekorlátozott tanulóvezető megy előttünk.

Ezek mellett, amit bár a kívülálló ritkán érzékel, több olyan zavaró helyzet is lehet ami, zavarhatja a tanulót. Több esetben is van olyan, hogy „taxinak” használják az autót, a tanulót pedig sofőrnek az ismerőseik fuvarozgatásához. Milyen lehet úgy tanulni vezetni, hogy egy idegen ül mögöttünk? Persze lehet mondani, hogy ez felkészíti a vizsgára, de az vizsga, nem tanulás. Ezek mellett már elhanyagolható az, ha a vezető társ nem mindig türelmes, megértő és segítőkész bizonyos szituációkban.

Lehetünk néha elnézőbbek velük, persze hibáznak, tanulnak, de sokszor nem mindig az ő hibájuk és egy kis tolerancia nem árthat meg senkinek. Azok a sofőrök, akik a teljesen normáknak megfelelően vezető tanulókat előzgetik, villogják- és dudálják le, inkább ne vezessenek, nem nekik való ez a stressz.

Kovács Örs

További cikkek

10 hónapon át nem jártam be az iskolába
10 hónapon át nem jártam be az iskolába
10 hónapnyi távoktatás után már talán a rendes kerékvágás fogalma is megváltozott több diákban. Később keltünk, gyakran pizsamában, az ágyból hallgattuk az órákat, sokunk motivációja pedig valahol a földbe tiporva hevert. Az optimistábbaktól hallhattuk, hogy, „De legalább megtanultuk magunknak beosztani az időnket”. Ez teljesen jó, de milyen áron? Szétesett közösségek, kihűlt barátságok, és rengeteg óra melyet órai munka és tudásunk gyarapodása nélkül töltöttünk el. Kovács Örs, 18 éves gimnazista vendégírása.
Derűs, aggódó, együttérző – az önkéntesség arcai
Derűs, aggódó, együttérző – az önkéntesség arcai
Sokszínű az önkéntesség arca. Lehet vidám, aggódó, elszánt és együttérző, de valamennyihez kapcsolódik a segítőkészség értékes vonása. Vidám, amikor az Európai Kultúra Fővárosa évének rendezvényeire, a vendégek fogadására készülünk és aggódó, amikor a járvány még itt settenkedik az életünkben és akkor is, amikor nap mint nap nehéz élethelyzetekkel kell szembesülnünk. Többször hallottam, hogy nálunk nincs igazán hagyománya az önkéntességnek. Talán ezt is igyekezett pótolni az az 2016-os rendelet, miszerint az érettségiig 50 óra önkéntes munkát kell vállalniuk a diákoknak.
Agyonmosdatott puttók
Agyonmosdatott puttók
Agyonmosdatta a május Veszprém számolatlan puttóit is. A május, melynek esője – szól a fáma – aranyat ér. Látja valaki közülünk, milyen arannyal vonta be a szokottnál hűvösebb május ezeket az alig számításba vett kis szoborangyalkákat? Kilián László írása.
Társbérlőim, a rigók
Társbérlőim, a rigók
Öt éve költöztem ide. Ha átvágok a parkon, ott van a ház, ahol születtem. Akkor még Hóvirág lakótelep volt a neve, aztán sokáig viselte egy járásbíró nevét, Kiss Lajosét, akit, akárhogyan is, akárkik is, de mégiscsak halálosan megsebesítettek '56 novemberében. Hogy ez a kör is teljes legyen, arra az erkélyre meg, ahol a lövés érte az antikváriumból látok rá, és a fölöttem lévő padlástérben húzták meg a ravaszt. Molnár Sándor írása az élni akarásról.
Bestiarium Vespremiensis
Bestiarium Vespremiensis
Sárkány vagy oroszlán? – szólt imigyen a bestiális kérdés, ami a távoli múltból visszasejlik. - Kilián László írása.