Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Eltűnt települések utcáin

2021. április 4. 21:39
A Bakonyban számos olyan település létezett a múltban, amikről gyakran még a manapság a közelükben élők sem halottak. Ezek legtöbbje a a török időkben néptelenedett el, és mára csak néhány szétszórt kődarab – vagy annyi se – emlékeztet rá, hogy egykor emberek éltek itt. Ezúttal azonban nem velük, hanem a XX. század áldozataival foglalkozunk.

Egészen pontosan két olyan Veszprém megyei településsel, amik a második világháború után néhány évtizedig még élték a mindennapi életüket, mára viszont lekerültek a térképekről. 

Erre a sorsra jutott a Nagyesztergár és Bakonynána között, az Országos Kéktúra útvonal mentén található Veimpuszta. A túraút keresztülvezet a valaha volt település utcáján, a helyi gazdaság épületének falai még többé-kevésbé állnak, a többi épületből szinte semmi nem maradt. A közeli tisztás mellett, egy domboldalon az erdőben található a település eldugott kis temetője – aki nem tudja, hol keresse, gyanútlanul el is sétál mellette anélkül, hogy észrevenné. A temetőben főleg a XX. század első feléből megmaradt sírköveket találunk, a legkésőbbiek a hatvanas években készültek.

A falu fénykorát a középkorban élte, 1478-ban kőből épített templom is állt itt. Az  1488-as adóösszeírásból tudjuk, hogy Veim jobbágyai összesen 23 forint adót fizettek, ami a környékbeli településekkel összevetve igen szép szám. (Mivel minden adóköteles háztartás 1 forintot fizetett, így a településenként összegyűlt összeg egyben az adott községben lévő adófizető háztartások számát is jelenti.) Ez az összes szomszédos, ma is létező településnél nagyobb összeg, nagyobb annál a 18 forintnál is, amit Zirc fizetett – ebből pedig arra következtethetünk, hogy a falu, aminek ma nyomát is alig találjuk, a török idők előtt a környék egyik legnépesebb települése lehetett. (Persze nem tudjuk, hány adófizetés alól mentesült háztartás volt, sem azt, hányan éltek egy-egy háztartásban.)

A Hódoltság után lélekszámban már nem tudta megközelíteni a szomszédos falvakat, bár így is szépen fejlődött, 1966-ban még az áramot is bevezették. A település sorsát végül a szocializmus pecsételte meg. A minden áron központosítani akaró hatalom felszámolta a helyi gazdaságot, a lakosságot pedig elköltöztette. A hatvanas évek elején még közel kétszázan laktak a településen, a hetvenes évek végére viszont teljesen elnéptelenedett. Így vetett véget a kommunizmus egy több mint félezer éves település történetének, amit még százötven évnyi török uralom sem tudott végleg eltörölni a föld színéről. 

Veimtől légvonalban nagyjából húsz kilométerre fekszik Zsörk. Ide még csak turistaút sem vezet: az egykori település jelöletlen földúton érhető el Bakonyszücs és Pápateszér irányából. Zsörk néhány évtizeddel tovább húzta, mint Veim, így az épületei közül is több egész jó állapotban van még. A falut először 1249-ben említik okiratban, az 1488-as összeírás szerint hét forint adót fizettek – ugyanannyit, mint a környékbeli, ma is lakott Vanyola jobbágyai. Zsörk ekkoriban kicsi, de stabil település lehetett, amit később a magyar történelem viharos évszázadai alaposan megcibáltak: a török kortól kezdve ez a stabilitás már nem mondható el róla, hol elnéptelenedett, hol újra lakottá vált az idők során. 

Évtizedek óta nincs állandó lakója. A házak azóta lassú pusztulásnak indultak, van, amelyik már össze is dőlt, de olyanokat is találunk, amelyeken látszanak az állagmegóvásra tett kísérletek. A falu utcáját járva mindvégig olyan érzésünk van, mintha engedély nélkül belopakodtunk volna valakinek az életterébe, aki rosszallóan figyel minket valahonnan. Igazából azonban nincs itt senki, jószerivel még a madár se jár errefelé. 

Kivéve augusztusban: az egykorvolt község Szent Istvánnak felszentelt kápolnájában a mai napig tartanak misét azoknak a zarándokoknak, akik a templom védőszentjének ünnepén ellátogatnak ide. 

Veim és Zsörk utcái arra csábítanak, hogy ne csak egy futó pillantást vessünk rájuk, miközben haladunk tovább utunkon, hanem álljunk meg, csendesedjünk el, képzeljük el, hogy az évszázadok során hogyan éltek itt az emberek, és hogy mennyire nem maradt ebből semmi, hogyan illantak el egész települések a nemlétezésbe. Ezek a kirándulások így húsvét környékén lelki gyakorlatnak sem utolsók.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 Ismét apácák sétáltak egykori otthonuk falai között Ismét apácák sétáltak egykori otthonuk falai között Ugyanott sétáltak és imádkoztak az apácák, ahol elődeik közel nyolcszáz éve tették ugyanezt. Hétvégén ugyanis olyan domonkos rendi nővérek érkeztek Veszprémbe, akik először nem sokkal a tatárjárás után telepedtek le a Benedek-hegy alatt, itteni történetüknek pedig egy szentéletű apáca és egy magyar hercegnő is a része. 2024. április 13. 12:12 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 Apró töredéke, mégis annál hangosabb része Veszprém történelmének a Jókai utcai "beszélő" várbörtön Apró töredéke, mégis annál hangosabb része Veszprém történelmének a Jókai utcai "beszélő" Egy furcsa női alak integet a várbörtön cellái felé a Jókai utcán, emléket állítva annak a korszaknak, amikor a maga arcon vágó valóságában kapcsolódott össze a börtönön kívüli és belüli élet. 2024. április 7. 17:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.