2023. március 26.
//
Emánuel névnap

Mennyi kerül egy szakmunkás pénztárcájába?

A szakképzési centrumok megjelenésével új irányt vett a hazai munkaerőpiac is. A hiányszakmákban kezd ismét megjelenni a szakképzett munkaerő, erre pedig a fizetések is reagáltak. Több esetben már egy szakképzett ember bére felveszi a versenyt a diplomáséval.

Nem kell a közgazdaságtan professzorának lenni ahhoz, hogy ismerjük a kereslet-kínálat összefüggését, azt, hogy ennek a két tényezőnek az aránya milyen hatással van a piac alakulására, ezzel együtt a termékek áraira, valamint nem utolsó sorban az egyes munkák elvégzéséért járó bérekre.

Sokáig élt a köztudatban az, hogy a diploma jelenti a kulcsot a magasabb bérekhez a munkaerőpiacon, és bár sok szakterületen ez a mai napig így van, az elmúlt években láthatóan felzárkózott a szakképzett dolgozók keresete is a diplomásokhoz.

Ez nem meglepő annak fényében, hogy a 2000-es évek közepén megfigyelhető volt egy tendencia, miszerint a szakképzéssel szemben a fiatalok inkább a diplomaszerzés irányába indultak el, ezzel viszont hiány keletkezett a munkaerőpiacon jól képzett szakemberekből.

Annak érdekében, hogy központi – értsd, állami – beavatkozással normalizálják a helyzetet, azaz kiegyensúlyozzák a munkaerőpiacon a diplomások és szakképzettek arányát, 2015-ben bevezették a szakképzési centrumokat, amelyek azért felelnek, hogy a szakiskolákból a piac igényeinek is megfelelő fiatal szakemberek lépjenek a munkaerőpiacra, akiknek a fizetése felveszi a versenyt a felsőoktatásban végzett társaikkal is.

A szakképzési centrumok 2019-ben vettek új lendületet, amikor a főigazgatók mellé kinevezték a kancellárokat is, akik elsősorban a gazdálkodásért felelnek.

A szakképzési centrumok egyik előnye, hogy rugalmasan tudnak reagálni a piac igényeire, azaz megvan a szabadságuk, hogy képzéseiket a régió profiljához igazítsák. Egyszerűbben megfogalmazva, ha egy térségben erős az autóipari jelenlét, akkor a szakképzési iskolák ehhez kapcsolódó képzéseket tudnak indítani, ahol viszont például a turizmus a vezető ágazat, ott másfajta képzésre tudják helyezni a hangsúlyt.

Összességében egy életpálya-modellt kínálnak a fiataloknak, amely nem veti el a diploma megszerzését sem, erre jó bizonyíték az, hogy több helyen – közte Veszprémben is – a felsőoktatási intézmény és a szakképzési centrum között együttműködés jött létre, hogy érettségivel és szakmával a kezükben a fiatalok akár felsőfokú szinten is elmélyítsék a tudásukat.

Mit jelent mindez a számok nyelvén?

A profession.hu kalkulátora alapján megnéztünk néhány olyan szakmát, amelyhez szakképesítés szükséges, de diploma nem feltétlen. Az oldal a magyarországi átlagkeresetek alapján kalkulálja ki a nettó béreket.

Ezek alapján egy cukrász 200 ezer, egy gépkezelő, vagy egy asztalos 250 ezres fizetésre számíthat. Az oldal szerint a kőművesek 220 ezer nettóval kalkulálhatnak, míg a hegesztők szintén megkereshetik a nettó negyedmilliós fizetést, ahogy az autószerelők is.

Természetesen sok függ a szakmai tapasztalattól, az adott régiótól is, tehát elképzelhető, hogy Kelet-Magyarországon valamivel kisebbek a bérek ugyanazért a munkáért, mint nálunk nyugaton.

Hajas Bálint

További cikkek

Ők képzik majd a jövő szakembereit
Ők képzik majd a jövő szakembereit
Autószerelő, speciális lábápoló, kézápoló és körömkozmetikus, valamint villanyszerelő szakemberek vehették át mesterleveleiket kedden a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.
A szakképzés nem valaminek a vége, hanem egy fontos állomás a karrierben
A szakképzés nem valaminek a vége, hanem egy fontos állomás a karrierben
A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Pannon Egyetemmel összefogva pályaválasztási és szakmabemutató napot szervez október 18-án a veszprémi felsőoktatási intézmény aulájában. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón a szervezők kitértek a szakképzésben rejlő lehetőségekre, a szakmák megbecsülésére, valamint az átjárhatóságra a szakképzés és az egyetemi képzés között.
Szórakozva ismerkedtek a szakképzéssel
Szórakozva ismerkedtek a szakképzéssel
Ismét megszervezte a szakmákat, a szakképzést népszerűsítő rendezvényét a Veszprémi Szakképzési Centrum szombaton, a Jendrassik-Venesz iskolában.
Visszanyeri régi renoméját a szakképzés
Visszanyeri régi renoméját a szakképzés
Megtartotta hagyományos tanévzáróját a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a rendezvényen díjakat adtak át a szakmai tanulmányi versenyeket sikeresen szereplő Veszprém megyei diákoknak.
A szakképzésben rejlő kreativitást élhették át a gyerekek
A szakképzésben rejlő kreativitást élhették át a gyerekek
Általános iskolások keze munkáját dicsérik azok a kis homokfutó autók, amelyeket a Szakipark projekt keretében meghirdetett pályázaton készítettek el különböző fa- és fémelemek megmunkálásával. A legügyesebb alkotásokat kedden díjazták az iparos parkban, ahol szóba került az is, hogyan kapcsolódik ez a játékos program a térség egyik legnagyobb ipari beruházáshoz.