Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Mennyi kerül egy szakmunkás pénztárcájába?

2021. április 7. 11:48
A szakképzési centrumok megjelenésével új irányt vett a hazai munkaerőpiac is. A hiányszakmákban kezd ismét megjelenni a szakképzett munkaerő, erre pedig a fizetések is reagáltak. Több esetben már egy szakképzett ember bére felveszi a versenyt a diplomáséval.

Nem kell a közgazdaságtan professzorának lenni ahhoz, hogy ismerjük a kereslet-kínálat összefüggését, azt, hogy ennek a két tényezőnek az aránya milyen hatással van a piac alakulására, ezzel együtt a termékek áraira, valamint nem utolsó sorban az egyes munkák elvégzéséért járó bérekre.

Sokáig élt a köztudatban az, hogy a diploma jelenti a kulcsot a magasabb bérekhez a munkaerőpiacon, és bár sok szakterületen ez a mai napig így van, az elmúlt években láthatóan felzárkózott a szakképzett dolgozók keresete is a diplomásokhoz.

Ez nem meglepő annak fényében, hogy a 2000-es évek közepén megfigyelhető volt egy tendencia, miszerint a szakképzéssel szemben a fiatalok inkább a diplomaszerzés irányába indultak el, ezzel viszont hiány keletkezett a munkaerőpiacon jól képzett szakemberekből.

Annak érdekében, hogy központi – értsd, állami – beavatkozással normalizálják a helyzetet, azaz kiegyensúlyozzák a munkaerőpiacon a diplomások és szakképzettek arányát, 2015-ben bevezették a szakképzési centrumokat, amelyek azért felelnek, hogy a szakiskolákból a piac igényeinek is megfelelő fiatal szakemberek lépjenek a munkaerőpiacra, akiknek a fizetése felveszi a versenyt a felsőoktatásban végzett társaikkal is.

A szakképzési centrumok 2019-ben vettek új lendületet, amikor a főigazgatók mellé kinevezték a kancellárokat is, akik elsősorban a gazdálkodásért felelnek.

A szakképzési centrumok egyik előnye, hogy rugalmasan tudnak reagálni a piac igényeire, azaz megvan a szabadságuk, hogy képzéseiket a régió profiljához igazítsák. Egyszerűbben megfogalmazva, ha egy térségben erős az autóipari jelenlét, akkor a szakképzési iskolák ehhez kapcsolódó képzéseket tudnak indítani, ahol viszont például a turizmus a vezető ágazat, ott másfajta képzésre tudják helyezni a hangsúlyt.

Összességében egy életpálya-modellt kínálnak a fiataloknak, amely nem veti el a diploma megszerzését sem, erre jó bizonyíték az, hogy több helyen – közte Veszprémben is – a felsőoktatási intézmény és a szakképzési centrum között együttműködés jött létre, hogy érettségivel és szakmával a kezükben a fiatalok akár felsőfokú szinten is elmélyítsék a tudásukat.

Mit jelent mindez a számok nyelvén?

A profession.hu kalkulátora alapján megnéztünk néhány olyan szakmát, amelyhez szakképesítés szükséges, de diploma nem feltétlen. Az oldal a magyarországi átlagkeresetek alapján kalkulálja ki a nettó béreket.

Ezek alapján egy cukrász 200 ezer, egy gépkezelő, vagy egy asztalos 250 ezres fizetésre számíthat. Az oldal szerint a kőművesek 220 ezer nettóval kalkulálhatnak, míg a hegesztők szintén megkereshetik a nettó negyedmilliós fizetést, ahogy az autószerelők is.

Természetesen sok függ a szakmai tapasztalattól, az adott régiótól is, tehát elképzelhető, hogy Kelet-Magyarországon valamivel kisebbek a bérek ugyanazért a munkáért, mint nálunk nyugaton.

Hajas Bálint
további cikkek
75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28 Együttműködési megállapodást írt alá a VSZC és a Veszprémi Érseki Főiskola Együttműködési megállapodást írt alá a VSZC és a Veszprémi Érseki Főiskola Kedd délelőtt ünnepélyes keretek között írt alá együttműködési keretmegállapodást a két fél, vagyis a Veszprémi Szakképzési Centrum valamint a Veszprémi Érseki Főiskola. 2024. február 21. 15:28 Négy év alatt megduplázódott a szakképzés oktatóinak bére, közben újabb milliárdok érkeznek Veszprémbe szakképzés Négy év alatt megduplázódott a szakképzés oktatóinak bére, közben újabb milliárdok érkeznek Veszprémbe Újabb bérfejlesztésnek köszönhetően négy év alatt megduplázódott a szakképzés pedagógusainak bére, közben Veszprémben milliárdos nagyságrendben fejlesztik az oktatási intézményeket. A Veszprémi Szakképzési Centrum vezetői egy sajtóbeszélgetésen elárulták, hogy milyen perspektíváik vannak a diákoknak és oktatóknak egyaránt a szakképzésben, valamint hogy mi épül majdnem négymilliárd forintból Veszprémben a közeljövőben. 2024. február 14. 14:01 A szakképzésben nincs zsákutca szakképzés A szakképzésben nincs zsákutca Az egyik legnagyobb problémája a fiataloknak, amikor kilépnek a munkaerőpiacra, hogy bár elmondhatják magukról, hogy sok mindent tanultak, de valójában igazán semmihez sem értenek. Ezt a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke fogalmazta meg kedden, amikor éppen erre a problémára reflektálva szervezték meg a pályaválasztási és szakmabemutató napot Veszprémben. 2023. október 11. 1:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.