2021. június 21.
//
Alajos névnap

Mennyi kerül egy szakmunkás pénztárcájába?

A szakképzési centrumok megjelenésével új irányt vett a hazai munkaerőpiac is. A hiányszakmákban kezd ismét megjelenni a szakképzett munkaerő, erre pedig a fizetések is reagáltak. Több esetben már egy szakképzett ember bére felveszi a versenyt a diplomáséval.

Nem kell a közgazdaságtan professzorának lenni ahhoz, hogy ismerjük a kereslet-kínálat összefüggését, azt, hogy ennek a két tényezőnek az aránya milyen hatással van a piac alakulására, ezzel együtt a termékek áraira, valamint nem utolsó sorban az egyes munkák elvégzéséért járó bérekre.

Sokáig élt a köztudatban az, hogy a diploma jelenti a kulcsot a magasabb bérekhez a munkaerőpiacon, és bár sok szakterületen ez a mai napig így van, az elmúlt években láthatóan felzárkózott a szakképzett dolgozók keresete is a diplomásokhoz.

Ez nem meglepő annak fényében, hogy a 2000-es évek közepén megfigyelhető volt egy tendencia, miszerint a szakképzéssel szemben a fiatalok inkább a diplomaszerzés irányába indultak el, ezzel viszont hiány keletkezett a munkaerőpiacon jól képzett szakemberekből.

Annak érdekében, hogy központi – értsd, állami – beavatkozással normalizálják a helyzetet, azaz kiegyensúlyozzák a munkaerőpiacon a diplomások és szakképzettek arányát, 2015-ben bevezették a szakképzési centrumokat, amelyek azért felelnek, hogy a szakiskolákból a piac igényeinek is megfelelő fiatal szakemberek lépjenek a munkaerőpiacra, akiknek a fizetése felveszi a versenyt a felsőoktatásban végzett társaikkal is.

A szakképzési centrumok 2019-ben vettek új lendületet, amikor a főigazgatók mellé kinevezték a kancellárokat is, akik elsősorban a gazdálkodásért felelnek.

A szakképzési centrumok egyik előnye, hogy rugalmasan tudnak reagálni a piac igényeire, azaz megvan a szabadságuk, hogy képzéseiket a régió profiljához igazítsák. Egyszerűbben megfogalmazva, ha egy térségben erős az autóipari jelenlét, akkor a szakképzési iskolák ehhez kapcsolódó képzéseket tudnak indítani, ahol viszont például a turizmus a vezető ágazat, ott másfajta képzésre tudják helyezni a hangsúlyt.

Összességében egy életpálya-modellt kínálnak a fiataloknak, amely nem veti el a diploma megszerzését sem, erre jó bizonyíték az, hogy több helyen – közte Veszprémben is – a felsőoktatási intézmény és a szakképzési centrum között együttműködés jött létre, hogy érettségivel és szakmával a kezükben a fiatalok akár felsőfokú szinten is elmélyítsék a tudásukat.

Mit jelent mindez a számok nyelvén?

A profession.hu kalkulátora alapján megnéztünk néhány olyan szakmát, amelyhez szakképesítés szükséges, de diploma nem feltétlen. Az oldal a magyarországi átlagkeresetek alapján kalkulálja ki a nettó béreket.

Ezek alapján egy cukrász 200 ezer, egy gépkezelő, vagy egy asztalos 250 ezres fizetésre számíthat. Az oldal szerint a kőművesek 220 ezer nettóval kalkulálhatnak, míg a hegesztők szintén megkereshetik a nettó negyedmilliós fizetést, ahogy az autószerelők is.

Természetesen sok függ a szakmai tapasztalattól, az adott régiótól is, tehát elképzelhető, hogy Kelet-Magyarországon valamivel kisebbek a bérek ugyanazért a munkáért, mint nálunk nyugaton.

Hajas Bálint

További cikkek

Megalakult az Iparos Parkot irányító nonprofit Kft.
Megalakult az Iparos Parkot irányító nonprofit Kft.
Négy veszprémi- és Veszprém térségi kis- és középvállalkozás, valamint a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. alapításával április 1-jén létrejött a Veszprémi Szakipark Nonprofit Kft. Az alapító okiratot a GNSZ Tervező Kft., a T-NC Technika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a VESZ-MONT 2000 Szereléstechnikai és Gépipari Kft., a FLEXMONT Szereléstechnikai és Automatizálási Kft., valamint a „VKSZ” Zrt. vezetői látták el kézjegyükkel. A társaság ügyvezetői feladatait Sasvári Tamás látja el.
ITM: szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
ITM: szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tervei szerint májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók - közölte az ITM vasárnap az MTI-vel.
30 ezer dollárból fejlesztheti az Ipari mechatronikai képzését
30 ezer dollárból fejlesztheti az Ipari mechatronikai képzését
Harmadszor pályázott a nemesvámosi Howmet-Köfém Kft. amerikai anyacégének alapítványához a VSZC Ipari Technikum, az intézmény pedig ismét 30 ezer dollárt nyert, amelyből a mechatronikai képzés digitalizációját fejlesztik a Festo és a Controlsoft segítségével.
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Közel 30 millió forintból fejlesztette az eszközparkot a Veszprémi Szakképzési Centrum a balatonfűzfői Öveges József Technikum és Kollégium tagiskolájában. A centrum és az iskola vezetői céljuknak a XXI. századi oktatás megteremtését és megerősítését fogalmazták meg.
Májusban megrendezik a szakvizsgákat is
Májusban megrendezik a szakvizsgákat is
A szakképzésben írásbeli és gyakorlati vizsgák lesznek, a szóbelik elmaradnak.