2021. június 22.
//
Paulina névnap

ActiCity - új korszak a gyermekkórház épületének történetében

ActiCity. Érdemes megjegyezni ezt a kifejezést, ugyanis a közeljövőben sokszor elhangzik majd az Európa Kulturális Főváros 2023 aktuális hírei között. Magyarul aktív városra fordítható fantázianév fedi azt a projektet, ami a régi Heim Pál Gyermekkórház épületét alakítja át egy új, immáron a kultúrát és az aktív kikapcsolódást magában foglaló intézménnyé.

Az épületegyüttes közel 120 éves történetével nem olyan régen mi is foglalkoztunk, cikkünkben bemutattuk, hogy az 1904-es megnyitása óta hogyan változott a funkciója, milyen intézményeknek adott otthont, kik voltak a tulajdonosai, hogyan fejlődött, majd torpant meg és indult el az enyészet útján egészen mostanáig.

A létesítmény túlélt két világháborút, emberek tízezrei köszönhetik életüket falainak. A gyerekkórháznak is otthont adó területen a főépülettel együtt 4 nagyobb épület található, a kórház, a mosoda, a melegkonyha épületei, a bőr- és nemibeteg gondozó pavilonépületei, valamint további kisebb felépítmények.

Az ingatlan korábban a Magyar Állam tulajdona volt, azonban a 2020. december 26-án hatályba lépett, 2020. évi CXLIV. Törvény a tulajdonjogot Veszprém Megyei Jogú Város önkormányzatának ingyenesen adta át, aki a volt gyermekkórház, a volt mosoda és a konyha felújítását, bővítését, valamint a működéshez szükséges parkolási kapacitások kialakítását és a zöldterületek rendezését, fejlesztését tervezi. Összességében ezt a projektet fedi a már említett ActiCity (Aktív Város).

De hogy miért is „aktív”, arra az új intézmény szolgáltatásaiban találjuk meg a választ.

Elsősorban a kisebb gyermekek mozgáskultúrájának fejlesztésére fókuszál majd, egyben lehetőséget ad a velük érkező szülők szabadidejének hasznos eltöltésére, mint egy könyvesbolt, vagy kávézó meglátogatása, esetlegesen a felnőtteknek szóló mozgásórák biztosítására. Az épület akadálymentes lesz, így az esélyegyenlőséget is közvetíti, a beltéri funkciók pedig megszüntetik a szezonalitás okozta problémákat, megfelelő alternatívát kínálva helyi lakosok és turisták számára egyaránt.

Bár sok szempontból újszerűnek számít az ActiCity, a város mégsem tapasztalatlanul vág bele a projektbe, hiszen a Hangvilla esetében hasonló célok mentén kezdtek bele a fejlesztésbe, ma pedig a régió egyik meghatározó kulturális intézménye lett.

A Hangvilla sikerével együtt ugyanakkor megjelentek olyan további igények is, amelyeket az az intézmény már nem tudott kiszolgálni: ilyenek az új közösségi terek, kulturális találkozási pontok iránti igények, a városban elszórtan működő tánccsoportoknak egységes edzési és fellépési helyszínek biztosítása. Klasszikus balett, különböző társastánc formációk, az aktuális, divatos mozgásformák, egy helyen, gazdaságosan és önfenntartó módon való megjelenése.

Ezekre az igényekre válaszol most a város az EKF-en belül megvalósuló ActiCity-vel.

A helyszín kiválasztásában fontos szerepet játszott, hogy már egy létező, ám funkció nélküli épületet tudjanak ismét az emberek szolgálatába állítani, lehetőség szerint felesleges bontási munkák nélkül. Így esett a választás a Veszprém, Hóvirág u. 1. szám alatti ingatlanra, a régi gyerekkórházra és annak területére.

A már meglévő épületszárnyakban multifunkcionális „termeket” és az ezekhez szükséges kiszolgáló egységeket alakítják majd ki. A jelenlegi folyosókat kiszélesítik, létrejönnek új, akadálymentes bejáratok, illetve az egyes épületeket összekapcsolják. Ahol az adottságok lehetővé teszik, a meglévő épületeket további hasznos területekkel egészítik ki: például a mosoda felett nagyméretű multifunkcionális csarnokteret építenek, a kórház épülete pedig egy új, háromszintes bejárati szárnnyal bővül majd, amely egy kávézót és több termet is magában foglal.

Az ActiCity megvalósulásával nem csak a gyermekkórház épülete tér vissza a városi életbe. A fejlesztésnek köszönhetően kibővül az a belvárosi zóna, amit – ha nagyon szakmailag akarjuk megfogalmazni – Zöld folyosónak hívhatnánk. Egy sétálóövezet, ami a Várat, a Hangvillát, a Petőfi Színházat, az Megyeházát, a Zeneiskolát, a Laczkó Dezső Múzeumot, a hamarosan megújuló egyetemi alsókampuszt és immáron a gyermekkórházat köti össze.

Az ActiCity projektjére már kiírták a közbeszerzést, erről Porga Gyula beszélt a héten egy interjúban. A polgármester azt mondta, reményei szerint idén már elindulhat az építkezés.

 

Kollégáinknak lehetősége volt bejárni az épület minden szintjét, az alábbi videóban ezt az élményt mutatjuk meg.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

EKF-támogatással kapott új termet a táncstúdió
EKF-támogatással kapott új termet a táncstúdió
A 31 éves Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió új próbatermét egy volt gyárépületből alakították ki a Budapest úton.
Júniusban Veszprémre figyel a teljes magyar filmes világ: érkezik a Magyar Mozgókép Fesztivál
Júniusban Veszprémre figyel a teljes magyar filmes világ: érkezik a Magyar Mozgókép Fesztivál
Még pár hét és ismét a filmeké lesz a főszerep a Veszprémben és a Balaton közeli városaiban, ahol június 23-26 között rendezik meg az első Magyar Mozgókép Fesztivált. A vetítések mellett közönségtalálkozóval, kiállításokkal és gasztronómiai kísérőprogramokkal is készülnek a szervezők. A közel 100 film mellett megelevenednek olyan magyar klasszikusok is, amelyeket anno Veszprémben forgattak.
Mindenki lehet újító – a közszférában is
Mindenki lehet újító – a közszférában is
Időnként hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az Európai Unió nemcsak egy pénzelosztó gépezet, hanem valódi közösség, ahol az anyagi forrásokon túl kapcsolatokat is nyerhetünk, és ötleteket is elleshetünk egymástól. Erre mutatott rá a torinóiak által kitalált projekt.
Élménybiztosokat keres a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
Élménybiztosokat keres a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
A Veszprém-Balaton 2023 EKF program sikeressége érdekében keresik azokat a jelentkezőket, akik szívesen vennének részt a programsorozat eseményein és véleményt is formálnának azokról.
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
A május 10-ei madarak és fák napja alkalmából gyűltek össze az Európa Kulturális Főváros Program csapatából, valamint önkénteseiből többen, hogy a Veszprém Megyei Honismereti Egyesülettel, valamint néhány másik pártoló taggal közösen megtisztítsák a Sintér-árkot, hogy a jövőben bárki számára egy kényelmes, zöldövezeti túraútvonal legyen.