2023. június 1.
//
Tünde névnap

ActiCity - új korszak a gyermekkórház épületének történetében

ActiCity. Érdemes megjegyezni ezt a kifejezést, ugyanis a közeljövőben sokszor elhangzik majd az Európa Kulturális Főváros 2023 aktuális hírei között. Magyarul aktív városra fordítható fantázianév fedi azt a projektet, ami a régi Heim Pál Gyermekkórház épületét alakítja át egy új, immáron a kultúrát és az aktív kikapcsolódást magában foglaló intézménnyé.

Az épületegyüttes közel 120 éves történetével nem olyan régen mi is foglalkoztunk, cikkünkben bemutattuk, hogy az 1904-es megnyitása óta hogyan változott a funkciója, milyen intézményeknek adott otthont, kik voltak a tulajdonosai, hogyan fejlődött, majd torpant meg és indult el az enyészet útján egészen mostanáig.

A létesítmény túlélt két világháborút, emberek tízezrei köszönhetik életüket falainak. A gyerekkórháznak is otthont adó területen a főépülettel együtt 4 nagyobb épület található, a kórház, a mosoda, a melegkonyha épületei, a bőr- és nemibeteg gondozó pavilonépületei, valamint további kisebb felépítmények.

Az ingatlan korábban a Magyar Állam tulajdona volt, azonban a 2020. december 26-án hatályba lépett, 2020. évi CXLIV. Törvény a tulajdonjogot Veszprém Megyei Jogú Város önkormányzatának ingyenesen adta át, aki a volt gyermekkórház, a volt mosoda és a konyha felújítását, bővítését, valamint a működéshez szükséges parkolási kapacitások kialakítását és a zöldterületek rendezését, fejlesztését tervezi. Összességében ezt a projektet fedi a már említett ActiCity (Aktív Város).

De hogy miért is „aktív”, arra az új intézmény szolgáltatásaiban találjuk meg a választ.

Elsősorban a kisebb gyermekek mozgáskultúrájának fejlesztésére fókuszál majd, egyben lehetőséget ad a velük érkező szülők szabadidejének hasznos eltöltésére, mint egy könyvesbolt, vagy kávézó meglátogatása, esetlegesen a felnőtteknek szóló mozgásórák biztosítására. Az épület akadálymentes lesz, így az esélyegyenlőséget is közvetíti, a beltéri funkciók pedig megszüntetik a szezonalitás okozta problémákat, megfelelő alternatívát kínálva helyi lakosok és turisták számára egyaránt.

Bár sok szempontból újszerűnek számít az ActiCity, a város mégsem tapasztalatlanul vág bele a projektbe, hiszen a Hangvilla esetében hasonló célok mentén kezdtek bele a fejlesztésbe, ma pedig a régió egyik meghatározó kulturális intézménye lett.

A Hangvilla sikerével együtt ugyanakkor megjelentek olyan további igények is, amelyeket az az intézmény már nem tudott kiszolgálni: ilyenek az új közösségi terek, kulturális találkozási pontok iránti igények, a városban elszórtan működő tánccsoportoknak egységes edzési és fellépési helyszínek biztosítása. Klasszikus balett, különböző társastánc formációk, az aktuális, divatos mozgásformák, egy helyen, gazdaságosan és önfenntartó módon való megjelenése.

Ezekre az igényekre válaszol most a város az EKF-en belül megvalósuló ActiCity-vel.

A helyszín kiválasztásában fontos szerepet játszott, hogy már egy létező, ám funkció nélküli épületet tudjanak ismét az emberek szolgálatába állítani, lehetőség szerint felesleges bontási munkák nélkül. Így esett a választás a Veszprém, Hóvirág u. 1. szám alatti ingatlanra, a régi gyerekkórházra és annak területére.

A már meglévő épületszárnyakban multifunkcionális „termeket” és az ezekhez szükséges kiszolgáló egységeket alakítják majd ki. A jelenlegi folyosókat kiszélesítik, létrejönnek új, akadálymentes bejáratok, illetve az egyes épületeket összekapcsolják. Ahol az adottságok lehetővé teszik, a meglévő épületeket további hasznos területekkel egészítik ki: például a mosoda felett nagyméretű multifunkcionális csarnokteret építenek, a kórház épülete pedig egy új, háromszintes bejárati szárnnyal bővül majd, amely egy kávézót és több termet is magában foglal.

Az ActiCity megvalósulásával nem csak a gyermekkórház épülete tér vissza a városi életbe. A fejlesztésnek köszönhetően kibővül az a belvárosi zóna, amit – ha nagyon szakmailag akarjuk megfogalmazni – Zöld folyosónak hívhatnánk. Egy sétálóövezet, ami a Várat, a Hangvillát, a Petőfi Színházat, az Megyeházát, a Zeneiskolát, a Laczkó Dezső Múzeumot, a hamarosan megújuló egyetemi alsókampuszt és immáron a gyermekkórházat köti össze.

Az ActiCity projektjére már kiírták a közbeszerzést, erről Porga Gyula beszélt a héten egy interjúban. A polgármester azt mondta, reményei szerint idén már elindulhat az építkezés.

 

Kollégáinknak lehetősége volt bejárni az épület minden szintjét, az alábbi videóban ezt az élményt mutatjuk meg.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Mediterrán ritmus és szenvedély – egyenesen Sevillából
Mediterrán ritmus és szenvedély – egyenesen Sevillából
Vérpezsdítő tánc, nagy szerelmi hódításokat bemutató operák – Sevilla érzéki arcát mutatta meg a veszprémieknek.
Ossza meg gondolatait az EKF-évről!
Ossza meg gondolatait az EKF-évről!
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Tizenhárom országból közel ezer fiatal érkezett Veszprémbe, hogy bekapcsolódjanak a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjaiba. A fellépőkkel már vasárnap délután lehetett találkozni a város különböző színpadjain, a hivatalos megnyitót viszont csak este tartották az ActiCity-ben. Itt nem csupán a környezet és az új épület miatt elegáns, emelkedett a hangulat, a gyerekek és fiatalok bemutatták, hogy a zene iránti alázat és profizmus nem feltétlen az életkor függvénye.
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
A vasárnap induló Musicolours zenei fesztivál előfutáraként szombat délelőtt egy különleges vonat indult el Zircről Veszprém felé. Habár a MÁV menetrend szerinti szerelvényéről volt szó, mégis egy svájci fiatal kvartettnek köszönhetően a vonat zakatolása helyett a vonósok dallamai adták az utazás ütemét.
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Klubhelyiség, társasjátékok, könyvek, eldugott sarkok, nagy közösségi terek, de még podcast stúdió és közösségi iroda is van az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújított épületszárnyában, amit stílszerűen csak Zugnak neveztek el megálmodói. Ez a fejlesztés is az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhető, a legfontosabb eredménye pedig, hogy végre elkészült egy olyan hely a városban, ami teljes egészében a fiataloknak szól és a jövőben ők alakíthatják saját igényeik szerint azt, hogy mi történik a falak mögött. Szerda délután fiatalos stílusú, ünnepélyes átadót rendeztek.