2021. november 29.
//
Taksony névnap

ActiCity - új korszak a gyermekkórház épületének történetében

ActiCity. Érdemes megjegyezni ezt a kifejezést, ugyanis a közeljövőben sokszor elhangzik majd az Európa Kulturális Főváros 2023 aktuális hírei között. Magyarul aktív városra fordítható fantázianév fedi azt a projektet, ami a régi Heim Pál Gyermekkórház épületét alakítja át egy új, immáron a kultúrát és az aktív kikapcsolódást magában foglaló intézménnyé.

Az épületegyüttes közel 120 éves történetével nem olyan régen mi is foglalkoztunk, cikkünkben bemutattuk, hogy az 1904-es megnyitása óta hogyan változott a funkciója, milyen intézményeknek adott otthont, kik voltak a tulajdonosai, hogyan fejlődött, majd torpant meg és indult el az enyészet útján egészen mostanáig.

A létesítmény túlélt két világháborút, emberek tízezrei köszönhetik életüket falainak. A gyerekkórháznak is otthont adó területen a főépülettel együtt 4 nagyobb épület található, a kórház, a mosoda, a melegkonyha épületei, a bőr- és nemibeteg gondozó pavilonépületei, valamint további kisebb felépítmények.

Az ingatlan korábban a Magyar Állam tulajdona volt, azonban a 2020. december 26-án hatályba lépett, 2020. évi CXLIV. Törvény a tulajdonjogot Veszprém Megyei Jogú Város önkormányzatának ingyenesen adta át, aki a volt gyermekkórház, a volt mosoda és a konyha felújítását, bővítését, valamint a működéshez szükséges parkolási kapacitások kialakítását és a zöldterületek rendezését, fejlesztését tervezi. Összességében ezt a projektet fedi a már említett ActiCity (Aktív Város).

De hogy miért is „aktív”, arra az új intézmény szolgáltatásaiban találjuk meg a választ.

Elsősorban a kisebb gyermekek mozgáskultúrájának fejlesztésére fókuszál majd, egyben lehetőséget ad a velük érkező szülők szabadidejének hasznos eltöltésére, mint egy könyvesbolt, vagy kávézó meglátogatása, esetlegesen a felnőtteknek szóló mozgásórák biztosítására. Az épület akadálymentes lesz, így az esélyegyenlőséget is közvetíti, a beltéri funkciók pedig megszüntetik a szezonalitás okozta problémákat, megfelelő alternatívát kínálva helyi lakosok és turisták számára egyaránt.

Bár sok szempontból újszerűnek számít az ActiCity, a város mégsem tapasztalatlanul vág bele a projektbe, hiszen a Hangvilla esetében hasonló célok mentén kezdtek bele a fejlesztésbe, ma pedig a régió egyik meghatározó kulturális intézménye lett.

A Hangvilla sikerével együtt ugyanakkor megjelentek olyan további igények is, amelyeket az az intézmény már nem tudott kiszolgálni: ilyenek az új közösségi terek, kulturális találkozási pontok iránti igények, a városban elszórtan működő tánccsoportoknak egységes edzési és fellépési helyszínek biztosítása. Klasszikus balett, különböző társastánc formációk, az aktuális, divatos mozgásformák, egy helyen, gazdaságosan és önfenntartó módon való megjelenése.

Ezekre az igényekre válaszol most a város az EKF-en belül megvalósuló ActiCity-vel.

A helyszín kiválasztásában fontos szerepet játszott, hogy már egy létező, ám funkció nélküli épületet tudjanak ismét az emberek szolgálatába állítani, lehetőség szerint felesleges bontási munkák nélkül. Így esett a választás a Veszprém, Hóvirág u. 1. szám alatti ingatlanra, a régi gyerekkórházra és annak területére.

A már meglévő épületszárnyakban multifunkcionális „termeket” és az ezekhez szükséges kiszolgáló egységeket alakítják majd ki. A jelenlegi folyosókat kiszélesítik, létrejönnek új, akadálymentes bejáratok, illetve az egyes épületeket összekapcsolják. Ahol az adottságok lehetővé teszik, a meglévő épületeket további hasznos területekkel egészítik ki: például a mosoda felett nagyméretű multifunkcionális csarnokteret építenek, a kórház épülete pedig egy új, háromszintes bejárati szárnnyal bővül majd, amely egy kávézót és több termet is magában foglal.

Az ActiCity megvalósulásával nem csak a gyermekkórház épülete tér vissza a városi életbe. A fejlesztésnek köszönhetően kibővül az a belvárosi zóna, amit – ha nagyon szakmailag akarjuk megfogalmazni – Zöld folyosónak hívhatnánk. Egy sétálóövezet, ami a Várat, a Hangvillát, a Petőfi Színházat, az Megyeházát, a Zeneiskolát, a Laczkó Dezső Múzeumot, a hamarosan megújuló egyetemi alsókampuszt és immáron a gyermekkórházat köti össze.

Az ActiCity projektjére már kiírták a közbeszerzést, erről Porga Gyula beszélt a héten egy interjúban. A polgármester azt mondta, reményei szerint idén már elindulhat az építkezés.

 

Kollégáinknak lehetősége volt bejárni az épület minden szintjét, az alábbi videóban ezt az élményt mutatjuk meg.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Elkezdődött a régi gyermekkórház átépítése – 2023-ra megvalósul az ActiCity
Elkezdődött a régi gyermekkórház átépítése – 2023-ra megvalósul az ActiCity
Felvonultak a munkagépek és elkezdődött a régi Heim Pál Gyermekkórház épületének átalakítása, hogy 2023 első felében immáron a mozgáskultúra és a helyi közösségek szolgálatába álljon. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program keretében megvalósuló fejlesztés az ActiCity nevet kapta, ami magyarra lefordítva aktív várost jelent.
Ismét Veszprémbe érkezett a hazai zenei ipar színe-java
Ismét Veszprémbe érkezett a hazai zenei ipar színe-java
Ismét Veszprémben találkoznak a hazai zeneipar legfontosabb szereplői. Szerdán kezdetét vette a IX. Music Hungary Konferencia, amely szakmai előadásainak tavalyhoz hasonlóan idén is a Hangvilla ad otthont. A szervezők most először egy olyan újdonságot is megvalósítottak, amely minden helyi zenekedvelőt érint.
Márton-napi hangulat az Óváros téri piacon
Márton-napi hangulat az Óváros téri piacon
A kéthetente, vasárnaponként reggeltől kora délutánig nyitva tartó pezsgő hangulatú piacra minden alkalommal új és új témákkal készülnek a szervezők: a november 14-i piacot a Márton-nap határozza meg.
Nem csak Veszprém épül-szépül 2023-ra
Nem csak Veszprém épül-szépül 2023-ra
Összesen közel kétmilliárd forint értékben nyertek el infrastrukturális beruházásokra támogatást az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programban Veszprém megyei városok.
'Családi találkozón' vettek részt az EKF városok
'Családi találkozón' vettek részt az EKF városok
A litvániai Kaunas város 2022-ben viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet, tehát közvetlenül a veszprémi ünnepi év előtt. Néhány hete a VEB2023 csapata Litvániában járt, ahol a helyi programok megvalósítóival, valamint más EKF városok képviselőivel is találkoztak. A személyes tapasztalatokról és arról, hogy Veszprém jelenleg hol helyezkedik el a többi kulturális főváros között, Markovits Alízt, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.