Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

ActiCity - új korszak a gyermekkórház épületének történetében

2021. április 14. 4:01
ActiCity. Érdemes megjegyezni ezt a kifejezést, ugyanis a közeljövőben sokszor elhangzik majd az Európa Kulturális Főváros 2023 aktuális hírei között. Magyarul aktív városra fordítható fantázianév fedi azt a projektet, ami a régi Heim Pál Gyermekkórház épületét alakítja át egy új, immáron a kultúrát és az aktív kikapcsolódást magában foglaló intézménnyé.

Az épületegyüttes közel 120 éves történetével nem olyan régen mi is foglalkoztunk, cikkünkben bemutattuk, hogy az 1904-es megnyitása óta hogyan változott a funkciója, milyen intézményeknek adott otthont, kik voltak a tulajdonosai, hogyan fejlődött, majd torpant meg és indult el az enyészet útján egészen mostanáig.

A létesítmény túlélt két világháborút, emberek tízezrei köszönhetik életüket falainak. A gyerekkórháznak is otthont adó területen a főépülettel együtt 4 nagyobb épület található, a kórház, a mosoda, a melegkonyha épületei, a bőr- és nemibeteg gondozó pavilonépületei, valamint további kisebb felépítmények.

Az ingatlan korábban a Magyar Állam tulajdona volt, azonban a 2020. december 26-án hatályba lépett, 2020. évi CXLIV. Törvény a tulajdonjogot Veszprém Megyei Jogú Város önkormányzatának ingyenesen adta át, aki a volt gyermekkórház, a volt mosoda és a konyha felújítását, bővítését, valamint a működéshez szükséges parkolási kapacitások kialakítását és a zöldterületek rendezését, fejlesztését tervezi. Összességében ezt a projektet fedi a már említett ActiCity (Aktív Város).

De hogy miért is „aktív”, arra az új intézmény szolgáltatásaiban találjuk meg a választ.

Elsősorban a kisebb gyermekek mozgáskultúrájának fejlesztésére fókuszál majd, egyben lehetőséget ad a velük érkező szülők szabadidejének hasznos eltöltésére, mint egy könyvesbolt, vagy kávézó meglátogatása, esetlegesen a felnőtteknek szóló mozgásórák biztosítására. Az épület akadálymentes lesz, így az esélyegyenlőséget is közvetíti, a beltéri funkciók pedig megszüntetik a szezonalitás okozta problémákat, megfelelő alternatívát kínálva helyi lakosok és turisták számára egyaránt.

Bár sok szempontból újszerűnek számít az ActiCity, a város mégsem tapasztalatlanul vág bele a projektbe, hiszen a Hangvilla esetében hasonló célok mentén kezdtek bele a fejlesztésbe, ma pedig a régió egyik meghatározó kulturális intézménye lett.

A Hangvilla sikerével együtt ugyanakkor megjelentek olyan további igények is, amelyeket az az intézmény már nem tudott kiszolgálni: ilyenek az új közösségi terek, kulturális találkozási pontok iránti igények, a városban elszórtan működő tánccsoportoknak egységes edzési és fellépési helyszínek biztosítása. Klasszikus balett, különböző társastánc formációk, az aktuális, divatos mozgásformák, egy helyen, gazdaságosan és önfenntartó módon való megjelenése.

Ezekre az igényekre válaszol most a város az EKF-en belül megvalósuló ActiCity-vel.

A helyszín kiválasztásában fontos szerepet játszott, hogy már egy létező, ám funkció nélküli épületet tudjanak ismét az emberek szolgálatába állítani, lehetőség szerint felesleges bontási munkák nélkül. Így esett a választás a Veszprém, Hóvirág u. 1. szám alatti ingatlanra, a régi gyerekkórházra és annak területére.

A már meglévő épületszárnyakban multifunkcionális „termeket” és az ezekhez szükséges kiszolgáló egységeket alakítják majd ki. A jelenlegi folyosókat kiszélesítik, létrejönnek új, akadálymentes bejáratok, illetve az egyes épületeket összekapcsolják. Ahol az adottságok lehetővé teszik, a meglévő épületeket további hasznos területekkel egészítik ki: például a mosoda felett nagyméretű multifunkcionális csarnokteret építenek, a kórház épülete pedig egy új, háromszintes bejárati szárnnyal bővül majd, amely egy kávézót és több termet is magában foglal.

Az ActiCity megvalósulásával nem csak a gyermekkórház épülete tér vissza a városi életbe. A fejlesztésnek köszönhetően kibővül az a belvárosi zóna, amit – ha nagyon szakmailag akarjuk megfogalmazni – Zöld folyosónak hívhatnánk. Egy sétálóövezet, ami a Várat, a Hangvillát, a Petőfi Színházat, az Megyeházát, a Zeneiskolát, a Laczkó Dezső Múzeumot, a hamarosan megújuló egyetemi alsókampuszt és immáron a gyermekkórházat köti össze.

Az ActiCity projektjére már kiírták a közbeszerzést, erről Porga Gyula beszélt a héten egy interjúban. A polgármester azt mondta, reményei szerint idén már elindulhat az építkezés.

 

Kollégáinknak lehetősége volt bejárni az épület minden szintjét, az alábbi videóban ezt az élményt mutatjuk meg.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.