2023. március 30.
//
Zalán névnap

Fenntartható városfejlesztés – tanulunk egymástól!

Az, hogy mennyire érezzük magunkat jól a városunkban, mennyit látunk a fejlődésből, sok mindentől függ. Mégis sokszor a településünk fejlettségét abban mérjük, hogy hány méter út vagy járda épült, kész van-e a csatorna, felújított-e az ovi. Ezek persze mind lényeges dolgok, de a fenntartható város ennél biztosan több: közösség, kultúra, közös élmények. A felismerés nem új keletű, az Európai Unióban 2002 óta működő Urbact Program a fenntartható városfejlesztés érdekében megvalósuló tapasztalatcserét és tanulást támogatja.

Veszprém azon szerencsés városok egyike, amelyben az Urbact program egyik projektje megvalósulhat. 2018-ban Torino városának jó gyakorlata, amely szerint minden közszolgálatban dolgozó szakemberben ott rejlik az újító, bekerült a 23 kiválasztott tudásátadó hálózatba és Európa szerte partnereket keresett. Szerették volna tapasztalataikat megosztani az arra érdemesekkel és a kutatás során rátaláltak Veszprémre is. Veszprém mindig is nagyra tartotta a nemzetközi kapcsolatokat, mindig is nyitott volt az újításra és nem utolsó sorban akkor már elég jól állt az EKF pályázattal. A vezető partner Torino mellett Murcia, Porto, Párizs, Rotterdam és Kolozsvár a társaink az Innvato-R városhálózatában, a torinoi jó gyakorlatot minden város saját adottságainak megfelelően adaptálta. Veszprémben „Legyél te is Újító!” pályázat és annak néhány megvalósuló projektjén volt a hangsúly. A járványhelyzet okoz ugyan némi zavart, de azért elmondhatjuk, hogy a lehetőségeinkhez képest sikeresen teljesítettük a célkitűzéseinket.

Magyarországon a 23 Urbact tudásátadó, más néven transzfer hálózat közül hét van jelen, ezek közül csak egy az Innovato-R. A többi hálózat közül három Kelet-Magyarországon, három pedig Budapest valamely kerületében található, a Dunántúlt ebben a csapatban egyedül Veszprém képviseli. Hadd mutassuk hát be néhány szóban társainkat.

Nyíregyháza már rutinos Urbact partner, jelenlegi TechRevolution projektje a Barnes-i példa alapján a vállalkozástámogatás rendszerének fejlesztése, vállalkozói ökoszisztéma kialakítása. Érdekesség, hogy van a dolognak előzménye: a TechTown akciótervezési projekt keretében TOP projektből megvalósult egy vállalkozói központ, a jelenlegi transzfer hálózat részeként pedig a város megismeri és adaptálja egy ilyen létesítmény működési modelljét. Hozzájuk közeli település Nyírbátor, egy 12 000 fős település kisvárosi gondokkal. Ők a Re-grow City hálózat tagjai, a város felébresztése, újjáélesztése a téma, a jelenleg kihasználatlan létesítmények átmeneti, kreatív hasznosításával. Eredmény, hogy elkészült és a városban hamar népszerűvé vált, közösségi és ifjúsági térként is funkcionáló „pop-up-pub”. A harmadik Kelet-Magyarországi helyszín Debrecen, amely a Welcoming International Talent  transzferhálózat tagja. Náluk a cél annak kiderítése, hogy hogyan vonzhatná a város jobban a nemzetközi tehetségeket, hogyan teremthet számukra kedvező feltételeket. Mind az egyetem, mind pedig a BMW beruházás miatt ez nagyon fontos a városnak.

Budapesten a XII. kerületben, a Hegyvidéken a BeePathNet hálózat van jelen, témája a városi méhészet és a kapcsolódó helyi természetvédelem, a városi lakosok és a természet kapcsolatának erősítése. Fenntarthatósággal foglalkozik a TropaVerde!  projekt is Budapest XIV. kerületében, ahol cél az átgondolt lakossági a szelektív gyűjtés és a felelős lakossági hulladékgazdálkodás konkrét jutalmazása. Budapest XI. kerülete vezető partner a Come In! hálózatban, jó gyakorlatuk az épített örökségre alapozó közösségfejlesztés.

A projektek 2021 júniusában véget érnek, de a hálózatok munkája folytatódik, sőt bizonyos szempontból most kezdődik, hiszen az elért eredményeket fenn kell tartani, meg kell osztani másokkal.

Nagy segítség minden résztvevő számára, hogy a pályázatok, projektek gondozását, a pályázókkal való kapcsolattartást, információterjesztést igen magas szinten a Lechner Tudásközpont keretében működő Nemzeti Urbact Pont biztosítja.

Címlapfotó: Domján Attila

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Beleolvastunk a város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájába
Beleolvastunk a város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájába
2030-ra Veszprém a harmónia, a magas életminőség és az erős közösségek városa lesz. Ezzel a merész célkitűzéssel határozták meg készítői a város következő évtizedének stratégiáját megszabó dokumentum, a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia központi gondolatát.
Elkészült Veszprém fenntartható városfejlesztési stratégiája
Elkészült Veszprém fenntartható városfejlesztési stratégiája
Hamarosan a közgyűlés elé kerülhet az az anyag, amely meghatározza, milyen tervek mentén viszi tovább a városfejlesztést Veszprém a következő európai uniós ciklusban. Az anyag kapcsán szerdán lakossági fórumot is tartottak.
Egy év a Covid árnyékában – példák a városok tapasztalataira
Egy év a Covid árnyékában – példák a városok tapasztalataira
A koronavírus az elmúlt évben életünket teljesen felforgatta, személyes, családi, munkahelyi szinten egyaránt, de más lett az élet a településeken, az országban is. Tosics Iván, az Urbact program városfejlesztési szakértője annak járt utána, hogy az egyes európai nagyvárosok tekintetében melyek azok a változások, amelyek általánosnak tekinthetők, hogyan hatottak, hathatnak ezek az elkövetkező évek városfejlesztési trendjeire. Az Urbact Nemzeti Tájékoztatási Pont honlapján megjelent írása nyomán mutatunk néhány hazai és európai példát némi veszprémi kitekintéssel.