2021. május 9.
//
Gergely névnap

Egyre több régi anyakönyv válik online kutathatóvá

Folyamatosan fejleszti online kutatási kínálatát a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár. Az aktuális lehetőségekről és a közeljövőben várható fejlesztésekről kedd délután számoltak be.

Az egyházi levéltárakban ma már a kutatások jelentős részét a családkutatások teszik ki. Ahogy Koltai András, a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesületének elnöke rámutatott: az elmúlt évtizedekben megváltozott az emberek hozzáállása a történelemhez. Míg azt korábban királyok és főurak történetei uralták, egyre inkább rátalálunk a saját, személyes történelmünkre, ezáltal pedig felértékelődik az egyházi anyakönyvek szerepe is, hiszen 1895, az állami anyakönyvvezetés kezdete előtt kizárólag az egyházak rögzítették a hétköznapi emberek életeseményeit. A családfakutatás iránti érdeklődést növelte az is, hogy ezek a régi iratok egyre könnyebben hozzáférhetővé váltak, sok esetben ma már nem kell a plébániákat felkeresnünk, egyre több anyaghoz férhetünk hozzá online is. 

Ez valójában mindkét fél számára előnyös: a kutatóknak nem kell utazniuk, és szabadon oszthatják be az idejüket, akár éjszakába nyúlóan is böngészhetik az anyakönyveket; míg az iratok gazdáinak nem kell attól tartaniuk, hogy a papírok megsérülnek a sok lapozgatás meg tapogatás miatt.

A katolikus levéltárak bő tíz éve kezdtek el iratanyagokat digitalizálni, majd online elérhetővé tenni – avatott be a munkafolyamat részleteibe dr. Vajk Ádám, a már említett egyesület titkára. Első körben az iratokról készült fényképeket teszik elérhetővé. Aki már foglalkozott családkutatással, az szembesülhetett vele, hogy sok ág esetében falakba ütközik, nem talál korábbi adatokat. Ennek a magyarázata legtöbbször az, hogy a keresett ős az élete során elköltözött, a kutató pedig emiatt mintha tűt keresne a szénakazalban, át kellene néznie az összes környező, vagy akár távolabbi település anyakönyveit is, ami emberfeletti feladat. 

A karakterfelismerő szoftverek még nem boldogulnak a régi kézírással, ezért a kereshető adatbázisokat emberi munkával kell létrehozni (Illusztráció: részlet a veszprémi plébánia anyakönyvéből 1634-ből, egy korábbi, mikrofilmre készült felvételen)A karakterfelismerő szoftverek még nem boldogulnak a régi kézírással, ezért a kereshető adatbázisokat emberi munkával kell létrehozni (Illusztráció: részlet a veszprémi plébánia anyakönyvéből 1634-ből, egy korábbi, mikrofilmre készült felvételen)

Egészen addig, amíg nem létezik egy kereshető adatbázis. Ennek létrehozásán is dolgoznak: Baló Árpád győri nyugdíjas villamosmérnök több évtizedes adatfeldolgozó munkával átírta és táblázatokban rögzítette csaknem egész Veszprém megye katolikus anyakönyveinek adatsorait. Ezeket az adatsorokat egyesével össze kell kapcsolni azzal a fájllal, ami a hozzá tartozó anyakönyvi oldalt tartalmazza. Első körben 15 település adatbázisa válik elérhetővé, megkönnyítve ezzel a kutatók számára azt, hogy új nyomon haladjanak tovább a korábban zsákutcának vélt ágakon is.

Az egyesület szeretné országosan összefogni az egyházak levéltárainak hasonló kezdeményezéseit, hogy minden egy helyen, a matricula.hu oldalon legyen elérhető. Tervezik azt is, hogy térképes adatbázissal könnyítik meg a kutatást, amelyben településenként gyorsan áttekinthető lenne, az adott közösség mikor melyik plébániához tartozott, mely anyakönyvben kell keresnünk az ott élt őseinket.

A Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár weboldalán elérhető fejlesztések a Miniszterelnökség támogatásával, a Bethlen Gábor Alap Zrt. közreműködésével valósultak meg.
 

Söge

További cikkek

Színházaink a nyitás felé
Színházaink a nyitás felé
Fontos állomáshoz érkeztünk a négymillió beoltottal, hiszen a kormány engedélyezi a színházak megnyitását, a teátrumok látogatását, legalábbis azok számára, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Kellerné Egresi Zsuzsannát, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettes-kreatív menedzserét, a Pannon Várszínház igazgatóját, Vándorfi Lászlót, valamint Szántó Viktóriát, a Kabóca Bábszínház igazgatóhelyettesét kérdeztük.
A Covid utáni első koncert az igazi hősöknek szól majd a Hangvillában
A Covid utáni első koncert az igazi hősöknek szól majd a Hangvillában
Új értelmezést nyert a „hős” jelző, a békeidőben tanúsított hőstetteket a Hangvilla most egy különleges ajándékkal hálálja meg. Május végén, a Covid-járvány után először tartanak zenei rendezvényt a kulturális központban, a vendégkör viszont speciális lesz. Erről, valamint a kulturális szféra járvány utáni új kihívásairól is beszélgettünk a Hangvilla igazgatójával.
Elmarad a Gizella-napok
Elmarad a Gizella-napok
Közösségi oldalán jelentette be az egyébként nem meglepő hírt a Veszprémi Programiroda: idén sem rendezik meg a Gizella-napokat a járványhelyzet miatt.
Hollywood nyomában Magyarországon
Hollywood nyomában Magyarországon
Vörös veréb, Fekete özvegy, Vaják. Csak néhány azok közül a hollywoodi produkciók közül, amelyeket részben vagy egészben kis hazánkban forgattak. Az elmúlt években Magyarország egyre népszerűbb lett a filmesek körében, a mozgókép és az utazás szerelmeseinek pedig izgalmas felfedezést jelenthet felkeresni a forgatási helyszíneket.
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Veszprém Európa Kulturális Fővárosaként (EKF) 2023-ban nem csupán a látogatóknak szeretné megmutatni a Bakony-Balaton térség szépségeit, hanem a programsorozat a régiós identitást is erősíteni akarja. Ezt a kettős célt szolgálja az is, hogy június 23. és 26. között Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi ad otthont a Magyar Mozgókép Fesztiválnak - mondta el az MTI-nek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztos.