2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Egyre több régi anyakönyv válik online kutathatóvá

Folyamatosan fejleszti online kutatási kínálatát a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár. Az aktuális lehetőségekről és a közeljövőben várható fejlesztésekről kedd délután számoltak be.

Az egyházi levéltárakban ma már a kutatások jelentős részét a családkutatások teszik ki. Ahogy Koltai András, a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesületének elnöke rámutatott: az elmúlt évtizedekben megváltozott az emberek hozzáállása a történelemhez. Míg azt korábban királyok és főurak történetei uralták, egyre inkább rátalálunk a saját, személyes történelmünkre, ezáltal pedig felértékelődik az egyházi anyakönyvek szerepe is, hiszen 1895, az állami anyakönyvvezetés kezdete előtt kizárólag az egyházak rögzítették a hétköznapi emberek életeseményeit. A családfakutatás iránti érdeklődést növelte az is, hogy ezek a régi iratok egyre könnyebben hozzáférhetővé váltak, sok esetben ma már nem kell a plébániákat felkeresnünk, egyre több anyaghoz férhetünk hozzá online is. 

Ez valójában mindkét fél számára előnyös: a kutatóknak nem kell utazniuk, és szabadon oszthatják be az idejüket, akár éjszakába nyúlóan is böngészhetik az anyakönyveket; míg az iratok gazdáinak nem kell attól tartaniuk, hogy a papírok megsérülnek a sok lapozgatás meg tapogatás miatt.

A katolikus levéltárak bő tíz éve kezdtek el iratanyagokat digitalizálni, majd online elérhetővé tenni – avatott be a munkafolyamat részleteibe dr. Vajk Ádám, a már említett egyesület titkára. Első körben az iratokról készült fényképeket teszik elérhetővé. Aki már foglalkozott családkutatással, az szembesülhetett vele, hogy sok ág esetében falakba ütközik, nem talál korábbi adatokat. Ennek a magyarázata legtöbbször az, hogy a keresett ős az élete során elköltözött, a kutató pedig emiatt mintha tűt keresne a szénakazalban, át kellene néznie az összes környező, vagy akár távolabbi település anyakönyveit is, ami emberfeletti feladat. 

A karakterfelismerő szoftverek még nem boldogulnak a régi kézírással, ezért a kereshető adatbázisokat emberi munkával kell létrehozni (Illusztráció: részlet a veszprémi plébánia anyakönyvéből 1634-ből, egy korábbi, mikrofilmre készült felvételen)A karakterfelismerő szoftverek még nem boldogulnak a régi kézírással, ezért a kereshető adatbázisokat emberi munkával kell létrehozni (Illusztráció: részlet a veszprémi plébánia anyakönyvéből 1634-ből, egy korábbi, mikrofilmre készült felvételen)

Egészen addig, amíg nem létezik egy kereshető adatbázis. Ennek létrehozásán is dolgoznak: Baló Árpád győri nyugdíjas villamosmérnök több évtizedes adatfeldolgozó munkával átírta és táblázatokban rögzítette csaknem egész Veszprém megye katolikus anyakönyveinek adatsorait. Ezeket az adatsorokat egyesével össze kell kapcsolni azzal a fájllal, ami a hozzá tartozó anyakönyvi oldalt tartalmazza. Első körben 15 település adatbázisa válik elérhetővé, megkönnyítve ezzel a kutatók számára azt, hogy új nyomon haladjanak tovább a korábban zsákutcának vélt ágakon is.

Az egyesület szeretné országosan összefogni az egyházak levéltárainak hasonló kezdeményezéseit, hogy minden egy helyen, a matricula.hu oldalon legyen elérhető. Tervezik azt is, hogy térképes adatbázissal könnyítik meg a kutatást, amelyben településenként gyorsan áttekinthető lenne, az adott közösség mikor melyik plébániához tartozott, mely anyakönyvben kell keresnünk az ott élt őseinket.

A Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár weboldalán elérhető fejlesztések a Miniszterelnökség támogatásával, a Bethlen Gábor Alap Zrt. közreműködésével valósultak meg.
 

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

A hattyú álma
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
2022. augusztus 11-13. között második alkalommal várja a látogatókat Zala megye egyik legapróbb településén a régió legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt: a Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.