Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kültéri jógapont épül Veszprémben

2021. április 20. 18:25
Három egészségfejlesztő program indul a városban, ennek egyik eleme a Barátság parkba tervezett kültéri jógapont megépítése lesz.

A több mint két éve alapított „Veszprém az Élhető Város” nevű, 24 civil szervezetet, vállalkozást, közszférában működő szereplőt tömörítő helyi akciócsoport által összeállított stratégia mentén kiírt nyertes pályázatokról tartottak ismét sajtótájékoztatót kedd délután.

(A helyi közösség által kezdeményezett fejlesztések támogatására létrejött akciócsoport korábban egyebek mellett egy mezítlábas ösvény kialakítását is támogatta. Ezekről itt írunk részletesebben.)

A most bejelentett fejlesztések mindegyike az egészségfejlesztést szolgálja: egy fizikai beruházás, kettő pedig úgynevezett „szoft”, azaz közösségmegerősítő program lesz- ismertette Brányi Mária alpolgármester a Városházán.

Mint mondta, a fizikai beruházás részeként a Jógaterápia Kft. sikeres pályázatának köszönhetően egy fedett, kültéri oldalfalakkal nem rendelkező jógagyakorló épül a Barátság parkba. A tervek szerint a 12,5 millió forintos vissza nem térítendő uniós forrásból támogatott beruházás 2022 tavaszára készül el.

A kültéri jógapont a Barátság parkban épül meg.A kültéri jógapont a Barátság parkban épül meg.

A nyertes kft. alapítója és vezetője, Selmeczi József Csongor kiemelte, a 80 négyzetméteres pavilon az országban egyedülálló lehetőséget nyújt majd tavasztól őszig nem csak a jógafoglalkozásoknak, hanem az egészséges életmódhoz kötődő szabadtéri mozgásos rendezvényeknek is.

Selmeczi József Csongor sikeresen pályázott egy „szoft” elemmel is. Az általa alapított Jóga Társaság Egyesület és az AHIMSZA Jógaközpont egy egyedülállóan átfogó, életmódváltást segítő gyakorlati és elméleti foglalkozássorozatot indít Veszprémben. A program lehetőséget ad az aktív korú veszprémiek számára, hogy megtapasztalják az életmódváltó program jótékony hatásait, és az itt szerzett ismereteket és tapasztalatokat tovább adhassák a jövő generációjának. A résztvevők a 12 hetes gyakorlási periódusok alatt a jógázás mellett légzéstechnikákat és relaxációs módszereket is tanulhatnak.

Mint mondta, a programot több mint 30 év tapasztalat alapján állították össze, és kifejezetten a jóga nem-filozofikus részét, hanem az egészségre gyakorolt pozitív hatásait szeretnék megmutatni.

A képzési fázisok elején és végén az ELTE egészségfejlesztő szakemberei kérdőívekkel, műszeres felmérésekkel, valamint konzultációkkal mérik fel a résztvevők egészségi és pszichológiai állapotát. A program alatt összesen 1700 veszprémit szeretnének megmozgatni.

Selmeczi József Csongor, Kőműves Tamás, Brányi Mária és Ferenczy Gábor a kedd délután tartott sajtótájékoztatón.Selmeczi József Csongor, Kőműves Tamás, Brányi Mária és Ferenczy Gábor a kedd délután tartott sajtótájékoztatón.

Ülő életmód ellen

A „Veszprém az Élhető Város” harmadik nyertes projektjét a Mozdulat és képzelet Kft. jegyzi. A Kőműves Tamás által vezetett kft. Mozogj jól! nevű életmódváltó programja idén tavasszal indul, és az ülő életvitelből kialakult problémákat kívánja kezelni. Elmondta, az év végéig tartó gyakorlatorientált közösségi események alatt az inaktív életmód átalakításához tanítanak módszereket. A programban résztvevők többek közt megtanulhatják, hogy smr-hengerekkel és labdákkal hogyan végezhető önmasszázs, és miként kell elsajátítani a nordic-walking alapismereteit. A projekt során egyéni mozgásszervi állapotfelmérést is végeznek. A programra az eletmodvalto.com-on keresztül lehet regisztrálni.

 A „Veszprém az Élhető Város” munkaszervezet vezetője, Ferenczy Gábor a sajtóeseményen kiemelte, mind a három projektelem, különös tekintettel a két „szoft” programcsomag komplexen került összeállításra, olyan módon hogy a legsokoldalúbb módon támogassa a kitűzött egészségfejlesztési célokat.

A három projekt összesen 32,5 millió forint értékű pályázati forrásból valósul meg.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.