2021. június 24.
//
Iván névnap

A magyar turizmuspolitika egybecseng a fenntarthatósággal

Több Balaton, kevesebb Adria. A miniszterelnök tavaly nyárra vonatkozó kijelentése mostanra szállóigévé vált, pedig ha a bolygó sorsát is szem előtt tartó turisták akarunk lenni, akkor ezt a gondolatot járványmentes időszakban is érdemes szem előtt tartanunk.

Annyi kitétellel persze, hogy a Balaton lerohamozása helyett kevésbé felkapott hazai területeket is felkeresünk, vagy legalább nem csak egy szűk három hónapos időintervallumban látogatjuk legnagyobb tavunkat és környékét. De ne rohanjunk ennyire előre.

A turizmus környezetkárosító hatásairól, illetve az azzal összefüggő társadalmi, gazdasági problémákról egyre többet lehetett hallani a pandémia előtt, elsősorban a tömegturizmus, a rapid, egynapos kiruccanások értelmetlensége és a röhejesen olcsó repjegyek tekintetében. Tény és való, az utazás elég rendesen otthagyja a lábnyomát a környezeten, ugyanakkor azt sem lehet elfelejteni, hogy számos pozitív hatással is bír: nagy mértékben formálhatja a világról és lakóiról alkotott nézeteinket, hatalmas élményt jelent és nem mellesleg jelentősen hozzájárul a gazdaság növekedéséhez: Magyarországon például a GDP 8%-a a turizmusból eredt 2019-ben.

Fotó: Emma Fabbri / UnsplashFotó: Emma Fabbri / Unsplash

Nem véletlenül kezdtek szakemberek és aktivisták már a 80-as években foglalkozni azzal, hogyan hozható egyensúlyba a két oldal, miként tudnánk a fenntartható fejlődést a turizmusban is megvalósítani. Azaz azt az elképzelést, hogy miközben kielégítjük a jelen generáció szükségleteit, nem veszélyeztetjük a jövő generációinak lehetőségeit sem saját szükségleteik kielégítésére.

Arról, hogy ez Magyarországon miként valósul meg, dr. Lőrincz Katalin, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének oktatója beszélt az I. GreenLike Infonapon tartott online előadásában. E tekintetben szerinte elég jól állunk, hiszen a hazai turizmuspolitika régóta nagy hangsúlyt fektet a belföldi turizmus élénkítésére, amely valóban nemcsak egyfajta kampány, de az élhetőbb jövő egyik alappillére is.

Fotó: Bence Balla Schottner / UnsplashFotó: Bence Balla Schottner / Unsplash

Hiába kerül ugyanis nevetségesen kevés pénzbe egy külföldi repjegy, fenntarthatóság szempontjából sokkal jobban tesszük, ha rövid kiruccanásokra nem egy idegen országba indulunk, hanem a hazai látnivalókat fedezzük fel, amelyekből bőven akad sok izgalmat kínáló. Budapest például kifejezetten elöl jár ebben, ráadásul a főváros nagy hangsúlyt fektet a kulturális örökség védelmére és az egészségturizmusra, a fürdők népszerűsítésére, amelyek a maguk nevében ugyancsak a fenntarthatóságot szolgálják. Annak ugyanis az egyik fontos kitétele, hogy csak olyasmit fejlesszünk, amit hosszú távon is képesek leszünk fenntartani és teljesen új attrakciók kigondolása helyett inkább a már meglévő alapokra építsünk.

Ilyen szempontból tehát nagyon jó ötlet a hungarikumok gyűjteménye, mellyel ráadásul a mezőgazdaságot is támogathatjuk – gondoljunk csak a kalocsai paprikára –, a népi építészet megújításának olyan elemeire, mint a szentendrei skanzen, a helyi ellátóláncok részét képező termelői piacok népszerűsítése vagy a nemzeti parkok megőrzése. Utóbbiak már csak azért is fontosak, mert a nemzeti parkok olyan génbankokként szolgálnak és olyan hagyományokat őriznek, amelyek a turizmus nélkül gyakran eltűnnének – remek példa erre az Alföld, a Hortobágy jellegzetességének is számító magyar szürkemarha. Ráadásul az állat- és növényvilághoz is közelebb visznek minket, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy megtanuljuk tisztelni és óvni azt.

Fotó: Zoltan Tasi / UnsplashFotó: Zoltan Tasi / Unsplash

A fejlesztés helyes irányát támogatják egyébként az olyan minőségjelző díjak is, mint a hazai strandok vízminőségét mérő Kék Zászló vagy a Zöld Szálloda program, amelyek a felelősebb gondolkodást segítik elő a szolgáltatók részéről is.

De a fenntarthatóság irányába tett fontos lépés a Balaton rebrandingje és a szezon kitolása, a túrázás, vitorlázás, a kilátók népszerűsítése vagy éppen a kerékpárutak fejlesztése is, ami fontos lépés lehet a jövőben afelé, hogy ne csak szép helyeink és izgalmas látnivalóink legyenek, de környezetkímélőbb módon is meg lehessen őket közelíteni.

Bertalan Melinda

További cikkek

Angol nyelvű oltási igazolás: van, ahol gond nélkül kiadják, más pénzt kér érte
Angol nyelvű oltási igazolás: van, ahol gond nélkül kiadják, más pénzt kér érte
Aki külföldi nyaralást tervez, előbb-utóbb szembesül vele, hogy a magyar nyelvű védettségi igazolványát nem fogadják el a határon. Elvileg már van erre megoldás kétnyelvű oltási igazolás vagy a védettségi app képében, a megszerzésük azonban nem mindig zökkenőmentes.
A Balaton idei fagyija hársmézzel, mandulával és almával készül
A Balaton idei fagyija hársmézzel, mandulával és almával készül
A balatonmáriafürdői Florida Fagyizó hársmézzel, karamellizált mandulával és almával készülő Mézesem nevű fagylaltja lett a Balaton Fagyija verseny idei győztese - derült ki hétfőn a balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontban megrendezett díjátadó ünnepségen.
Megújul a somlói vár
Megújul a somlói vár
Jövő tavaszra megújul a somlói vár a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, az erőd növekvő turisztikai vonzereje révén hozzájárul a térség gazdaságának élénkítéséhez is - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára pénteken, amikor letették a beruházás alapkövét.
A bodzára építi turizmusát Jásd
A bodzára építi turizmusát Jásd
Új turisztikai látványossággal bővült Jásd: a megújult Bodzaházban mindent megtudhatnak a látogatók a bodza felhasználási módjairól, valamint helyben beszerezhetik az abból készült termékeket is.
Turisztikai fejlesztések a Balaton-felvidéken
Turisztikai fejlesztések a Balaton-felvidéken
Mintegy 400 millió forint uniós forrásból fejlesztettek és bővítettek a Salföldi Majorban, a Hegyestű geológiai bemutatóhelyen, a Tapolcai Tavasbarlang Látogatóközpontban és Balatonfüreden a Lóczy-barlangnál. A Rejtett kincsek a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban elnevezésű projekt átadóünnepséget a Salföldi Majorban tartották kedden.