Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

A magyar turizmuspolitika egybecseng a fenntarthatósággal

2021. április 24. 4:00
Több Balaton, kevesebb Adria. A miniszterelnök tavaly nyárra vonatkozó kijelentése mostanra szállóigévé vált, pedig ha a bolygó sorsát is szem előtt tartó turisták akarunk lenni, akkor ezt a gondolatot járványmentes időszakban is érdemes szem előtt tartanunk.

Annyi kitétellel persze, hogy a Balaton lerohamozása helyett kevésbé felkapott hazai területeket is felkeresünk, vagy legalább nem csak egy szűk három hónapos időintervallumban látogatjuk legnagyobb tavunkat és környékét. De ne rohanjunk ennyire előre.

A turizmus környezetkárosító hatásairól, illetve az azzal összefüggő társadalmi, gazdasági problémákról egyre többet lehetett hallani a pandémia előtt, elsősorban a tömegturizmus, a rapid, egynapos kiruccanások értelmetlensége és a röhejesen olcsó repjegyek tekintetében. Tény és való, az utazás elég rendesen otthagyja a lábnyomát a környezeten, ugyanakkor azt sem lehet elfelejteni, hogy számos pozitív hatással is bír: nagy mértékben formálhatja a világról és lakóiról alkotott nézeteinket, hatalmas élményt jelent és nem mellesleg jelentősen hozzájárul a gazdaság növekedéséhez: Magyarországon például a GDP 8%-a a turizmusból eredt 2019-ben.

Fotó: Emma Fabbri / UnsplashFotó: Emma Fabbri / Unsplash

Nem véletlenül kezdtek szakemberek és aktivisták már a 80-as években foglalkozni azzal, hogyan hozható egyensúlyba a két oldal, miként tudnánk a fenntartható fejlődést a turizmusban is megvalósítani. Azaz azt az elképzelést, hogy miközben kielégítjük a jelen generáció szükségleteit, nem veszélyeztetjük a jövő generációinak lehetőségeit sem saját szükségleteik kielégítésére.

Arról, hogy ez Magyarországon miként valósul meg, dr. Lőrincz Katalin, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének oktatója beszélt az I. GreenLike Infonapon tartott online előadásában. E tekintetben szerinte elég jól állunk, hiszen a hazai turizmuspolitika régóta nagy hangsúlyt fektet a belföldi turizmus élénkítésére, amely valóban nemcsak egyfajta kampány, de az élhetőbb jövő egyik alappillére is.

Fotó: Bence Balla Schottner / UnsplashFotó: Bence Balla Schottner / Unsplash

Hiába kerül ugyanis nevetségesen kevés pénzbe egy külföldi repjegy, fenntarthatóság szempontjából sokkal jobban tesszük, ha rövid kiruccanásokra nem egy idegen országba indulunk, hanem a hazai látnivalókat fedezzük fel, amelyekből bőven akad sok izgalmat kínáló. Budapest például kifejezetten elöl jár ebben, ráadásul a főváros nagy hangsúlyt fektet a kulturális örökség védelmére és az egészségturizmusra, a fürdők népszerűsítésére, amelyek a maguk nevében ugyancsak a fenntarthatóságot szolgálják. Annak ugyanis az egyik fontos kitétele, hogy csak olyasmit fejlesszünk, amit hosszú távon is képesek leszünk fenntartani és teljesen új attrakciók kigondolása helyett inkább a már meglévő alapokra építsünk.

Ilyen szempontból tehát nagyon jó ötlet a hungarikumok gyűjteménye, mellyel ráadásul a mezőgazdaságot is támogathatjuk – gondoljunk csak a kalocsai paprikára –, a népi építészet megújításának olyan elemeire, mint a szentendrei skanzen, a helyi ellátóláncok részét képező termelői piacok népszerűsítése vagy a nemzeti parkok megőrzése. Utóbbiak már csak azért is fontosak, mert a nemzeti parkok olyan génbankokként szolgálnak és olyan hagyományokat őriznek, amelyek a turizmus nélkül gyakran eltűnnének – remek példa erre az Alföld, a Hortobágy jellegzetességének is számító magyar szürkemarha. Ráadásul az állat- és növényvilághoz is közelebb visznek minket, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy megtanuljuk tisztelni és óvni azt.

Fotó: Zoltan Tasi / UnsplashFotó: Zoltan Tasi / Unsplash

A fejlesztés helyes irányát támogatják egyébként az olyan minőségjelző díjak is, mint a hazai strandok vízminőségét mérő Kék Zászló vagy a Zöld Szálloda program, amelyek a felelősebb gondolkodást segítik elő a szolgáltatók részéről is.

De a fenntarthatóság irányába tett fontos lépés a Balaton rebrandingje és a szezon kitolása, a túrázás, vitorlázás, a kilátók népszerűsítése vagy éppen a kerékpárutak fejlesztése is, ami fontos lépés lehet a jövőben afelé, hogy ne csak szép helyeink és izgalmas látnivalóink legyenek, de környezetkímélőbb módon is meg lehessen őket közelíteni.

Bertalan Melinda
további cikkek
Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain.  2024. január 30. 12:31 Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Szombaton kezdetét vette Európa leghíresebb farsangja, a velencei karnevál, a színes maskarát öltő emberek és a napokig tartó bulizás azonban nem csak Olaszország sajátja: februárban egymást érik a karneválok, ahol igazán látványosan űzhetjük el a telet, ha már tele van vele a hócipőnk. 2024. január 29. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.