2021. május 18.
//
Erik névnap

109 vállalkozásnak nyújtott anyagi támogatást az önkormányzat

2021. április 28. 13:14
A polgármester még feburárban jelentette be azt a 30 millió forintos csomagot, mellyel a város a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat segíti.

A helyi vendéglátósokkal való egyeztetés után Porga Gyula polgármester idén februárban jelentette be, hogy az önkormányzat 30 millió forintot különít el arra, hogy vissza nem térítendő támogatást nyújtson azoknak a vállalkozásoknak, akik 2020 novembere óta a koronavírus-helyzet miatt nem tudják biztosítani a szolgáltatásukat. A vállalkozók a meglévő alkalmazotti létszám megtartására, a működési költségekhez való hozzájárulásra, eszközberuházásra vagy felújításra és újraindítási kiadásokhoz történő hozzájárulásra pályázhattak.

A polgármester a témával kapcsolatban tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta, összesen 123 pályázatot küldtek be a veszprémi vállalkozások, melyből 109-nek tudtak támogatást nyújtani. Az elutasított pályázatokat nem tartalmi, hanem formai hiányosságok miatt zárták ki a támogatásból. Az erre a célra létrehozott Veszprém Város Helyi Vállalkozásokat Támogató Alapítvány a hét elején hozta meg a döntést a kedvezményezettekről.

Porga Gyula kiemelte, a vállalkozások közül többen nem csak az értesítést, hanem az anyagi támogatást is megkapták az elmúlt napokban.

Az önkormányzati támogatottak között van a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló belvárosi Incognito kávézó is, melynek tulajdonosa, Dobák Marianna, a támogatás szimbolikus átvétele után kifejtette, nagyon várták már terasz-korlátozások feloldását, hisz november óta kénytelenek voltak zárva tartani, -márciusban csak elviteles szolgáltatást tudtak nyújtani. Mint mondta, az önkormányzattól kapott támogatás a rezsiszámlák egy részének finanszírozására volt elegendő, így mindenképp segítségnek számít.

Dobák Marianna kávézótulajdonos és Porga Gyula polgármester az április 28-án tartott sajtóeseményen.Dobák Marianna kávézótulajdonos és Porga Gyula polgármester az április 28-án tartott sajtóeseményen.

Porga Gyula hangsúlyozta, jelenleg vizsgálják annak lehetőségét, hogy az önkormányzat újabb körben nyújtson anyagi támogatást a helyi vállalkozások segítésére.

A kormány korábban döntött arról, hogy 2-ről 1%-ra csökkenti a helyi iparűzési adó befizetésének mértékét, és év végéig elengedi a vállalkozások teraszokra vonatkozó bérleti díjának megfizetését.

Ge. Á.
Simon Dani

További cikkek

80 százalék körüli foglaltság várható pünkösdkor a szállodákban
80 százalék körüli foglaltság várható pünkösdkor a szállodákban
A vidéki szállodákban 70-80 százalék közötti foglaltság várható pünkösdkor az előfoglalások adatai alapján - mondta Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke az MTI-nek szerdán.
Ez a balatoni krokodil nem harap
Ez a balatoni krokodil nem harap
Létezik a Balaton-felvidéken egy hüllő, amelyet csak akkor látni, ha egy bizonyos dombról nézzük. Csali János borászt 2010-ben annyira megihlette az „állat” látványa, hogy pincészetét is róla nevezte el. 2020-ban borászatából, a Csali Szőlőbirtokról került ki Veszprém megye bora.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
Hogyan legyünk jövőálló vezetők?
Hogyan legyünk jövőálló vezetők?
Egy 2019-es felmérés szerint a jó vezető akár nyolcszorosára képes növelni a dolgozók vállalat iránti elköteleződését, ami a termelékenység javulásában, a fluktuáció mérséklődésében és a hiányzások akár 41%-os csökkenésében is megmutatkozik. A koronavírus-járvány azonban a vezetőknek is feladta a leckét, ami után egyes készségeket és helyzeteket (újra) kell tanulni.
Újítva nyitnak
Újítva nyitnak
Bár a koronavírus miatt a vendéglátóhelyek hosszú ideig nem nyithattak ki, voltak vállalkozók, akik a kényszerszünetet is arra használták fel, hogy fejlesszenek, és még színvonalasabb szolgáltatásokkal várják a visszatérő vendégeket.