2021. június 18.
//
Levente névnap

Ez a balatoni krokodil nem harap

2021. május 12. 11:53
Ecoport
Létezik a Balaton-felvidéken egy hüllő, amelyet csak akkor látni, ha egy bizonyos dombról nézzük. Csali János borászt 2010-ben annyira megihlette az „állat” látványa, hogy pincészetét is róla nevezte el. 2020-ban borászatából, a Csali Szőlőbirtokról került ki Veszprém megye bora.

A Balaton-felvidék mesebeli tájairól ódákat lehetne zengeni. A dombok, a tó látványa és különleges hangulata sok mindenkit megihletett már az évszázadok folyamán. Festők, költők és írók vetették papírra vagy vászonra benyomásaikat a tájról. A környék a mai napig sok mindenkit magával ragad. Az épphogy még Veszprém megyéhez tartozó Tapolcai-medence nyugati szélén, Nemesvitán létezik egy különleges hegyoldal, ahonnan Szigliget felé tekintve a dombokból egy krokodil alakja rajzolódik ki. Ez az oka annak, hogy az itt borászkodó Csali János bortanácsadó a megszokottaktól eltérően a némiképp tájidegen hüllőről nevezte el borait és vendégházát, ami esküvőknek, csapaépítő tréningeknek ad otthont.

A családi birtokon 10 szőlőfajtával foglalkoznak: Olaszrizling, Rajnai rizling, Sauvignon Blanc, Nektár, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Kékfrankos, Kéknyelű és Rózsakő.

A 2010-ben alapított Krokodil pince minden évben megméretteti magát nemcsak a hazai, hanem a külföldi bormustrákon, versenyeken is – rendszerint kitűnő eredményeket bezsebelve. A birtok Magyarország egyetlen nemzetközi borversenyén, a Vinagorán 2014 évben mérette meg első alkalommal borát, aranyérmet kapott majd több évben is indult és nyert Champion, Arany, Ezüst érmeket. Cabernet Sauvignon tétellel, 2020-ban szintén aranyérmes lett a 2018-as jégboruk, amely a család személyes büszkesége is egyben. Ez nem csoda, hisz a jégborral Magyarország mellett Horvátországból az Alpok-Adria Régió Champion díját kapta, s Németországból és Franciaországból is hoztak már el díjat.

Veszprém megye vörösborának, a 2020-as év borának "Rókalikak" 2018 Cabernet Sauvignon Top selection tételüket választotta a Veszprém megyei önkormányzat.

„A “Rókalikak” vörösborunkat világfajtából készítjük, a "Rókalikak" dűlőben szüreteljük. A terület dombtetőn található, sarka északba dűlő, a nap hosszan süti, jó cukorgyűjtő képességét megmutatva későn szüretelhetjük. Erjedés után fahordóban érleljük. Nagy testű, ám mégis gyümölcsös aromájú bor. Tanninnal bőven megáldott, illatában és ízében szegfűszeg, fahéj, cherry, fekete ribizlire, étcsokoládéra emlékeztető jegyek tűnnek fel. Vastag, mint a pokróc. Fogyasztása 18°C-on ajánlott” – mondják a borról.

Az egyedi, Veszprém Megye Bora 2020 címkével ellátott palackokat reprezentációs programokon, protokolláris rendezvényeken használta fel és használja a kormányhivatal és a megyei önkormányzat.

Fotók: Csali szőlőbirtok
A cikk az Ecoport 2021/1. számában jelent meg.

Ge. Á.

További cikkek

Idén decemberben megérkezik Veszprémbe a V-Busz új flottája
Idén decemberben megérkezik Veszprémbe a V-Busz új flottája
Aláírták a vadonatúj helyi járatos buszok beszerzéséről szóló szerződést, amelynek értelmében idén december végéig 42 db új járművet gyártanak le és szállítanak Veszprémbe, hogy jövőre már ezek közlekedjenek a V-Busz útvonalain. A beszerzés részleteit és az új járművek felszereltségét is bemutatták péntek délután a városházán tartott sajtótájékoztatón.
Legyen élmény a tanulás!
Legyen élmény a tanulás!
"Informális és nem formális tanulási lehetőségek kialakítása a köznevelési intézményekben" című pályázati felhívásra nyújtott be támogatási kérelmet a Veszprémi Tankerületi Központ. A fejlesztésben résztvevő intézmények, az Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, Tasner Antal Általános Iskola saját adottságaiknak, erősségeiknek figyelembevételével, átfogó, tematikus, jellemzően informális és nem formális tanulási programokat dolgoztak ki és vezettek be. A projekt zárórendezvényén ismertették és mutatták be a két iskola elért eredményeit.
Két keréken gurult be a közösségi közlekedés XXI. századi módja Veszprémbe is
Két keréken gurult be a közösségi közlekedés XXI. századi módja Veszprémbe is
Egyszer csak megjelentek Veszprémben, sokan nem értették, hogy miért és hogyan. A rejtélyt tovább fokozta, hogy időről időre más-más helyszínen tűntek fel, hol egymagukban, hol csoportosan, de mintha vándorolnának a városon belül. Most minden fátylat fellebbentünk a közösségi elektromos rollerekről, amelyek már Veszprémben is elérhetőek.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park az elmúlt finanszírozási időszakban 6 milliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park az elmúlt finanszírozási időszakban 6 milliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre
A Balaton körüli természetvédelmi, illetve Natura 2000-es területeket, védett lápokat kezelő Balaton-felvidéki Nemzeti Park az elmúlt finanszírozási időszakban 21 pályázattal 6 milliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre - számolt be Puskás Zoltán vezérigazgató szerdai sajtótájékoztatóján Fonyódon
Angol nyelvű oltási igazolás: van, ahol gond nélkül kiadják, más pénzt kér érte
Angol nyelvű oltási igazolás: van, ahol gond nélkül kiadják, más pénzt kér érte
Aki külföldi nyaralást tervez, előbb-utóbb szembesül vele, hogy a magyar nyelvű védettségi igazolványát nem fogadják el a határon. Elvileg már van erre megoldás kétnyelvű oltási igazolás vagy a védettségi app képében, a megszerzésük azonban nem mindig zökkenőmentes.