Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

Ez a balatoni krokodil nem harap

2021. május 12. 11:53 // Forrás: Ecoport
Létezik a Balaton-felvidéken egy hüllő, amelyet csak akkor látni, ha egy bizonyos dombról nézzük. Csali János borászt 2010-ben annyira megihlette az „állat” látványa, hogy pincészetét is róla nevezte el. 2020-ban borászatából, a Csali Szőlőbirtokról került ki Veszprém megye bora.

A Balaton-felvidék mesebeli tájairól ódákat lehetne zengeni. A dombok, a tó látványa és különleges hangulata sok mindenkit megihletett már az évszázadok folyamán. Festők, költők és írók vetették papírra vagy vászonra benyomásaikat a tájról. A környék a mai napig sok mindenkit magával ragad. Az épphogy még Veszprém megyéhez tartozó Tapolcai-medence nyugati szélén, Nemesvitán létezik egy különleges hegyoldal, ahonnan Szigliget felé tekintve a dombokból egy krokodil alakja rajzolódik ki. Ez az oka annak, hogy az itt borászkodó Csali János bortanácsadó a megszokottaktól eltérően a némiképp tájidegen hüllőről nevezte el borait és vendégházát, ami esküvőknek, csapaépítő tréningeknek ad otthont.

A családi birtokon 10 szőlőfajtával foglalkoznak: Olaszrizling, Rajnai rizling, Sauvignon Blanc, Nektár, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Kékfrankos, Kéknyelű és Rózsakő.

A 2010-ben alapított Krokodil pince minden évben megméretteti magát nemcsak a hazai, hanem a külföldi bormustrákon, versenyeken is – rendszerint kitűnő eredményeket bezsebelve. A birtok Magyarország egyetlen nemzetközi borversenyén, a Vinagorán 2014 évben mérette meg első alkalommal borát, aranyérmet kapott majd több évben is indult és nyert Champion, Arany, Ezüst érmeket. Cabernet Sauvignon tétellel, 2020-ban szintén aranyérmes lett a 2018-as jégboruk, amely a család személyes büszkesége is egyben. Ez nem csoda, hisz a jégborral Magyarország mellett Horvátországból az Alpok-Adria Régió Champion díját kapta, s Németországból és Franciaországból is hoztak már el díjat.

Veszprém megye vörösborának, a 2020-as év borának "Rókalikak" 2018 Cabernet Sauvignon Top selection tételüket választotta a Veszprém megyei önkormányzat.

„A “Rókalikak” vörösborunkat világfajtából készítjük, a "Rókalikak" dűlőben szüreteljük. A terület dombtetőn található, sarka északba dűlő, a nap hosszan süti, jó cukorgyűjtő képességét megmutatva későn szüretelhetjük. Erjedés után fahordóban érleljük. Nagy testű, ám mégis gyümölcsös aromájú bor. Tanninnal bőven megáldott, illatában és ízében szegfűszeg, fahéj, cherry, fekete ribizlire, étcsokoládéra emlékeztető jegyek tűnnek fel. Vastag, mint a pokróc. Fogyasztása 18°C-on ajánlott” – mondják a borról.

Az egyedi, Veszprém Megye Bora 2020 címkével ellátott palackokat reprezentációs programokon, protokolláris rendezvényeken használta fel és használja a kormányhivatal és a megyei önkormányzat.

Fotók: Csali szőlőbirtok
A cikk az Ecoport 2021/1. számában jelent meg.

Ge. Á.
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.