2022. január 25.
//
Pál névnap

Grundfocipályával gazdagodott Nemesvámos

A Magyar Labdarúgó-szövetség infrastrukturális fejlesztésének köszönhetően – közel húszmilliós beruházás keretében – grundfocipályával gazdagodott Nemesvámos községe. A fejlesztésből, amely a legkisebb korosztályt szolgálja, a helyi önkormányzat is kivette a részét.

Csütörtökön délután hivatalosan is átadták a Nemesvámosi Csillagvirág Óvoda szomszédságában helyezkedő grundfocipályát. A sajtótájékoztatóval egybekötött eseményen Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) örömét fejezte ki a beruházással kapcsolatban.

Nemesvámos a gazdaság és a környezettudatosság mellett a sportban is élen jár. Ennek ékes példája, hogy nemrégiben az újdonsült sportcsarnokot is avathattunk, amely országos szinten is kiemelkedő infrastruktúrával rendelkezik. Minderre szükség is van, hiszen a nemesvámosi Bajnok DSE több szakágban is foglalkozik gyermekekkel. A mai átadás szintén a legkisebbek sportolási lehetőségét szolgálja: külön öröm, hogy így a mindenki által kedvelt futball is teret nyerhet a településen.

 Finta Péter (balra), mellette Ovádi Péter és Sövényházi Balázs Finta Péter (balra), mellette Ovádi Péter és Sövényházi Balázs

Finta Péter, a Magyar Labdarúgó-szövetség Veszprém megyei igazgatóságának vezetője szakmai szempontból ismertette a pályát. A körbekerített műfüves pálya 12x24 méteres, azaz grundfocipályának felel meg. Kiderült, tudatosan került a helyi óvoda szomszédságába.

A szövetség infrastrukturális fejlesztésének köszönhetően, az Országos Pályaépítési Program keretein belül épülhetett meg a focipálya, amelynek fejlesztéséből a helyi önkormányzat is kivette a részét. Nem véletlen, hogy a pálya a nemesvámosi óvoda mellett lett kialakítva: így a kisgyermekek délelőtti foglalkozásába be lehet majd építeni a futballt. A kicsik így már időben megismerkedhetnek a focival.

Sövényházi Balázs, Nemesvámos független polgármestere ismertette, a beruházás összesen tizenhét millió forintból épülhetett meg, amelyből az önkormányzat tíz százalékot biztosított. Hangsúlyozta, egyértelmű céljuk, hogy a létesítményt a helyi lakosok igénybe vehessék majd, de ennek feltételei lesznek.

Egyesületünk, a Bajnok DSE futball szakágát új alapokra terveztük helyezni. Erre kitűnő lehetőséget biztosított az MLSZ pályázata, amely önkormányzati támogatással kiegészítve hiánytalanul megvalósulhatott. Községünk óvodásai, iskolásai és sportolói mellett természetesen szeretnénk, ha a pályát a helyi lakosok is igénybe vennék majd, erre kulcsos rendszert fogunk majd kialakítani: a pályán ki lesz helyezve egy elérhetőség, amelyen lehet majd jelezni a későbbiekben az igénybevételi szándékot.

Zentai Tibor, a Bajnok DSE elnöke úgy fogalmazott, hogy a grundfocipálya átadásával újabb kapu nyílt Nemesvámos sportéletében. Reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben további sportberuházások is megkezdődhetnek majd a településen, hiszen amit egy gyermek a sport világában tanul, azt az élet bármely más területén is kamatoztathatja majd. Számukra pedig jelenleg ez mindennél fontosabb.

Egyesületünk baseball, röplabda, kézilabda, atlétika, valamint labdarúgó szakosztállyal is rendelkezik. Utóbbi esetében volt némi hiányérzetünk, de a mai nappal újabb állomásra érkeztünk, amely reméljük egyelőre még nem végállomás. Bízunk benne, hogy a közeljövőben egy nagyobb beruházásról is beszámolhatunk majd, amely a labdarúgás mellett a baseballt és az atlétikát is szolgálja majd.

Az ünnepélyes átadást követően a helyi egyesület legkisebb reménységei már birtokba is vették a pályát. Csillogó szemekkel kezdték rúgni bőrt: számot adtak arról, valójában mekkora potenciál rejlik bennük.

Simon Dani
Kovács Bálint

További cikkek

Tovább halad a csatornarekonstrukció
Tovább halad a csatornarekonstrukció
Január második felében újabb szakaszokon újul meg a csatornarendszer Veszprémben. A Modern Városok Program keretében 5,3 milliárd forintból összesen 16 km-nyi útszakasz felújítását és azokhoz kapcsolódó rekonstrukciókat végeznek el a megyeszékhelyen, most éppen a Füredi, a Hunyadi és a Kádártai utcákon.
Háttérből dolgoznak az EKF hátterén
Háttérből dolgoznak az EKF hátterén
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program programfejlesztési csapata mellett dolgozik egy főleg veszprémi és környékbeli szakemberekből álló mérnökgárda is, akik minden energiájukat annak szentelik, hogy a város régi épületei új életet kapjanak. Úgy, hogy egyrészről megőrizzék régi patinájukat, másrészről valódi, közönségcsalogató funkciójuk legyen, nem csak 2023-ban. Az ő vezetőjükkel, Lamos Péterrel beszélgettünk akkor, amikor már elindultak az építkezések, Veszprém pedig belép az EKF-re valófelkészülés utolsó évébe.
Milyen sors vár a régi tornászgyakorlóra?
Milyen sors vár a régi tornászgyakorlóra?
Az egykori tornászgyakorló bérlési jogát immár a VESC gyakorolja, amely a VKSZ közreműködésével küzdősport-centrummá alakítja az épületet. A felújítási munkálatok elkezdődtek, a tervezett átadás időpontja március eleje.
Ellenzéki kérdések a gyermekkórház fejlesztésével kapcsolatban
Ellenzéki kérdések a gyermekkórház fejlesztésével kapcsolatban
Két témakörben emelt kifogásokat Kovács Rajmund, ellenzéki önkormányzati képviselő a gyermekkórház fejlesztésével kapcsolatban.
Leomlik a kerítés az egyetem és a város között - a legnagyobb belvárosi park jön létre
Leomlik a kerítés az egyetem és a város között - a legnagyobb belvárosi park jön létre
A Zöld város projekt lényege, hogy megszűnik a fizikai korlát az egyetem alsó kampusza és az Erzsébet-liget között, egy egybefüggő zöldövezet jön létre, a parkolóhelyek száma a kétszeresére nő, viszont eltűnnek a föld alatt, a Kálvária-domb pedig új szabadidős lehetőségeket kínál majd. Új kávézóval, játszótérrel, okospadokkal is találkozhatnak majd a veszprémiek hamarosan. A munkák a jövő héten indulnak.