Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

A minimalizmus nehezen működőképes, ha tényleg élünk is a lakásunkban

2021. május 24. 4:00
Dobj ki minden olyan tárgyat, ami nem okoz neked örömöt! Az elmúlt években népszerűvé vált minimalista lakberendezés egyik kulcsmondata ez, amivel szemben kezd kibontakozni az ellenállás a belső dizájnban. A cluttercore stílus egyfajta lakberendezési barokk a világi puritanizmussal szemben: ahelyett, hogy kidobnád a kacatjaidat, inkább tedd ki őket a kirakatba!

Az elmúlt évtizedben hatalmas divat lett a minimalizmus a lakberendezésben. Biztosan mindenki látott fotókat lakásokról, ahol minden bútor tökéletesen ugyanolyan árnyalatú, az asztalon pedig soha nincs semmi egy vázányi virágon kívül. Hogy a minimalista emberek hol tartják a távirányítót,  hova teszik a kulcscsomót vagy a telefontöltőt, rejtély. 

Foto: @moreismore__ / InstagramFoto: @moreismore__ / Instagram

A tökéletes rendet és minimalizmust úgy a legkönnyebb fenntartani, ha az ember nem használja a lakását: nap közben dolgozik, este kimozdul valahova szórakozni, haza pedig jószerivel csak aludni jár. Na ennek adott egy pofont a pandémia.

A koronavírus idején sokunknak teljesen újra kellett gondolnunk a hozzáállásunkat az életterünkhöz, a lakás hirtelen olyan funkciókat kapott, amikre nem volt felkészítve. Az addig lényegében csak alvásra használt terek egyszerre váltak a munkahelyünkké és – kocsmák és kávézók híján – baráti összejövetelek helyszínévé. Az új élethelyzet átformálta a viszonyunkat az otthonunkhoz, a minimalizmussal szemben pedig fellángolt a káosz-dizájn.

Fotó: @vibechambers / InstagramFotó: @vibechambers / Instagram

Szükségünk és igényünk lett rá, hogy olyan tárgyakkal vegyük körbe magunkat, amiket szeretünk, hogy bármerre nézünk a lakásban, legyen valami, amit meglátva jobb kedvünk lesz. Ahogy egyre többen kezdték el látható helyre pakolni az addig a fiók mélyére süllyesztett kacatjaikat, az új, tárgyakban és mintákban tobzódó hozzáállás cluttercore néven trenddé vált a közösségi médiában is (kiváltképp a TikTokon), ahol korábban csak az orvosi rendelők várótermeit megszégyenítően élettelen belső terek gyűjtötték a lájkokat. 

A cluttercore tökéletes antitézise a minimalizmus már idézett tételmondatának: dobj ki mindent, ami nem tesz boldoggá. Ehelyett azt mondja: mutass meg mindent, ami boldoggá tesz!

Éppen ezért aki ezt a stílusirányzatot követné, annak nem kell hosszasan Ikea-katalógusokat bújnia és gondosan összehasonlítgatnia a megrendelt bútorok színkódjait: a cluttercore éppen azt mondja, hogy azt használd – és szeresd –, ami amúgy is rendelkezésedre áll.

Foto: @moonrisevintageshop / InstagramFoto: @moonrisevintageshop / Instagram

Nyugodtan pakold ki a nagymamától rád maradt, a 21. századtól teljesen stílusidegen porfogó csipketerítőt (bár a lapostévék korában már nem tudjuk olyan könnyedén a készülék tetejére teríteni, mint anno a fekete-fehér Orionok meg Videotonok idejében), mert nem az a fontos, hogy a tárgyaid mennyire divatosak, hanem az, hogy milyen emlékek kötődnek hozzájuk, milyen érzéseket keltenek benned. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.