2022. január 25.
//
Pál névnap

A minimalizmus nehezen működőképes, ha tényleg élünk is a lakásunkban

Dobj ki minden olyan tárgyat, ami nem okoz neked örömöt! Az elmúlt években népszerűvé vált minimalista lakberendezés egyik kulcsmondata ez, amivel szemben kezd kibontakozni az ellenállás a belső dizájnban. A cluttercore stílus egyfajta lakberendezési barokk a világi puritanizmussal szemben: ahelyett, hogy kidobnád a kacatjaidat, inkább tedd ki őket a kirakatba!

Az elmúlt évtizedben hatalmas divat lett a minimalizmus a lakberendezésben. Biztosan mindenki látott fotókat lakásokról, ahol minden bútor tökéletesen ugyanolyan árnyalatú, az asztalon pedig soha nincs semmi egy vázányi virágon kívül. Hogy a minimalista emberek hol tartják a távirányítót,  hova teszik a kulcscsomót vagy a telefontöltőt, rejtély. 

Foto: @moreismore__ / InstagramFoto: @moreismore__ / Instagram

A tökéletes rendet és minimalizmust úgy a legkönnyebb fenntartani, ha az ember nem használja a lakását: nap közben dolgozik, este kimozdul valahova szórakozni, haza pedig jószerivel csak aludni jár. Na ennek adott egy pofont a pandémia.

A koronavírus idején sokunknak teljesen újra kellett gondolnunk a hozzáállásunkat az életterünkhöz, a lakás hirtelen olyan funkciókat kapott, amikre nem volt felkészítve. Az addig lényegében csak alvásra használt terek egyszerre váltak a munkahelyünkké és – kocsmák és kávézók híján – baráti összejövetelek helyszínévé. Az új élethelyzet átformálta a viszonyunkat az otthonunkhoz, a minimalizmussal szemben pedig fellángolt a káosz-dizájn.

Fotó: @vibechambers / InstagramFotó: @vibechambers / Instagram

Szükségünk és igényünk lett rá, hogy olyan tárgyakkal vegyük körbe magunkat, amiket szeretünk, hogy bármerre nézünk a lakásban, legyen valami, amit meglátva jobb kedvünk lesz. Ahogy egyre többen kezdték el látható helyre pakolni az addig a fiók mélyére süllyesztett kacatjaikat, az új, tárgyakban és mintákban tobzódó hozzáállás cluttercore néven trenddé vált a közösségi médiában is (kiváltképp a TikTokon), ahol korábban csak az orvosi rendelők várótermeit megszégyenítően élettelen belső terek gyűjtötték a lájkokat. 

A cluttercore tökéletes antitézise a minimalizmus már idézett tételmondatának: dobj ki mindent, ami nem tesz boldoggá. Ehelyett azt mondja: mutass meg mindent, ami boldoggá tesz!

Éppen ezért aki ezt a stílusirányzatot követné, annak nem kell hosszasan Ikea-katalógusokat bújnia és gondosan összehasonlítgatnia a megrendelt bútorok színkódjait: a cluttercore éppen azt mondja, hogy azt használd – és szeresd –, ami amúgy is rendelkezésedre áll.

Foto: @moonrisevintageshop / InstagramFoto: @moonrisevintageshop / Instagram

Nyugodtan pakold ki a nagymamától rád maradt, a 21. századtól teljesen stílusidegen porfogó csipketerítőt (bár a lapostévék korában már nem tudjuk olyan könnyedén a készülék tetejére teríteni, mint anno a fekete-fehér Orionok meg Videotonok idejében), mert nem az a fontos, hogy a tárgyaid mennyire divatosak, hanem az, hogy milyen emlékek kötődnek hozzájuk, milyen érzéseket keltenek benned. 

Söge

További cikkek

Miért jó a hideg?
Miért jó a hideg?
Sokszor hallani, hogy a hideg vízzel való zuhanyzás pozitív hatással van az egészségre: segít a bőrbetegségeken, emésztési zavarokon, a krónikus fáradságon, depresszión és a hangulatingadozásokon is. Talán épp az utóbbiak miatt lett 2021 egyik legnagyobb trendje a CWT (Cold Water Therapy), azaz a hidegterápia.
Meddig tartanak ki az újévi fogadalmak?
Meddig tartanak ki az újévi fogadalmak?
Te mit fogadsz meg az év végén? Meddig tart ki a lelkesedés és a fogadalmak?
Hogyan hatnak a közösségi médiában látott ételek a táplálkozásunkra?
Hogyan hatnak a közösségi médiában látott ételek a táplálkozásunkra?
Szinte lehetetlen úgy belepörgetni a hírfolyamunkba, hogy ne fussunk bele valaki reggelijébe, ebédjébe, vacsorájába. De hogyan hatnak a közösségi médiában látott ételposztok a táplálkozásunkra? Ennek járt utána a BBC Future.
Öt tipp, ha inkább nem áldoznád fel az egészséged az ünnepek oltárán
Öt tipp, ha inkább nem áldoznád fel az egészséged az ünnepek oltárán
Plusz két kiló az újévre, leharcolt idegek, tespedtség. Sokan már eleve így vágunk neki az ünnepeknek, pedig hol van az előírva, hogy az év végét édességhalmoktól, töltött káposztától, na meg a karácsonyt megelőző rohanástól kiütve kell tölteni? Mutatunk pár tippet, hogyan legyen tényleg élvezetes a téli szünet.
Milyen jógairányzatot válasszak?
Milyen jógairányzatot válasszak?
Ma már nagyon sokan keresik és választják mozgásformaként a jógát, mert szeretnék megőrizni vagy visszaállítani az egészségüket, elűzni a stresszt, kikapcsolódni. Több jógatípus közül válogathatunk, sokszor nem is könnyű a választás, mert nem tudjuk melyik megnevezés mit takar, mire számítsunk. Hogyan igazodjunk el a jóga útvesztőjében?