Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
28°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
28°C

Társbérlőim, a rigók

2021. május 25. 4:01
Öt éve költöztem ide. Ha átvágok a parkon, ott van a ház, ahol születtem. Akkor még Hóvirág lakótelep volt a neve, aztán sokáig viselte egy járásbíró nevét, Kiss Lajosét, akit, akárhogyan is, akárkik is, de mégiscsak halálosan megsebesítettek '56 novemberében. Hogy ez a kör is teljes legyen, arra az erkélyre meg, ahol a lövés érte az antikváriumból látok rá, és a fölöttem lévő padlástérben húzták meg a ravaszt. Molnár Sándor írása az élni akarásról.

Ebbe az öt évbe egy komplett emberélet zsúfolódott: egy új kezdet, egy hároméves viharos szerelem, és a pandémia-lebbentette elmúlás közeledte, ha nem is konkrétan, de az azt megelőző magányos "megbölcsülés" mindenképpen. Még kicsi volt az ablak alatt a diófa, amit még szomszédom ültetett, aki nemrég lett a vírus áldozata, de az is lehet, hogy magoncként kezdte, ránézve kajla, kesze-kusza ágaira; mostanra belenőtt az ablakomba, már megszűri a kelő nap fényét.

Egy éve élek bezártságban. Hol szigorodnak, hol átmenetileg enyhülnek a rendelkezések, majd még szigorúbbak lesznek, és ott tartok, hogy ha lazulnak, hát én magam szigorítom vissza őket, mert félek, mert még élni akarok, mert megígértem messze élő kislányomnak, hogy nagyon vigyázni fogok magamra.  Ahogy az a feketerigó pár is, akik - bár a rigók elővigyázatlan fészkelők, sokszor a földre építik költőhelyüket -, megtalálták a legbiztonságosabb helyet fürdőszobám szellőző nyílásában.

A feketerigót - Turdus Merula -, Linné írta le először Systema Naturae című munkájában 1758-ban. A merula fekete madarat jelent, franciául merle-jé, kedves íróm, mint rigó! -, innen aztán a skót merl elnevezés. Az angol nem sokat variált: blackbird. Mindenevő, rovarok, giliszta, gyümölcs. Svédország nemzeti madara, míg Ausztráliában kártevőnek minősül. Nálunk védett, eszmei értéke huszonötezer forint. Monogám, egy életre választ párt, és az apa legalább annyira gondos szülő, mint az anya, sőt, még azon is túl, mert a már kifejlett, önálló fiókákat még egy ideig istápolja. Legfőbb ellensége a macska, de ezek az én rigóim nem tudhatták, hogy én Macival élek, vagy, ha tudták is, fel tudták mérni, hogy a szellőző belső, apró ablaka a plafonnal összeér, és így kedves társam számára elérhetetlen.

Hajnalban a kicsik sivalkodására ébredünk. Maci mellső lábaival a csempének támaszkodva ácsingózik, könyörögve néz rám, hogy hozzam a létrát, legalább egyet vegyek le neki, de hát nem szabad! A hangzavar egész nap tart, csak míg esznek, addig van csend, de élvezem nagyon. Látom, ahogy a bátrabbak már rászállnak a diófa tetejére, aztán gyorsan vissza, a biztonságos fészekbe. Kezdenek élni!

Alapítottunk egy kis közösséget, a "GETNÓ" Bakelit Barátok Körét, és a napokban lesz az első összejövetelünk. Az első lemez, ami megszólal majd az Utasban Bill Haley Rock Around  the Clock-ja lesz, aminek 1954. április 12-i megjelenésének napja a Rock 'n' Roll születésének napja is. Ami után már semmi sem ugyanaz! Aztán egy könyvbemutató, szintén az Utasban, végre közönség előtt, és bár a budapesti elmarad, mi itt Veszprémben a Művészetek Házával megszervezzük a szokott időben, július elején.

Mert egy hosszú, sötét álomból feltápászkodva kezdek élni én is. Mert szeretnék élni, élni még!

Molnár Sándor
további cikkek
Derű a borúban – shoppingolás politikai beütéssel Derű a borúban – shoppingolás politikai beütéssel Diáklányok kis csoportjával futottunk össze. – Vásárolni megyünk a turiba – mondja az egyik. A másik finnyásabb, ő korrigál: a second hand üzletbe. – Jó, jó – jegyzi meg a barátnőm –, de azért ezt nem kell ám nagydobra vernetek... Hirtelen egységesen reagált a kis csapat, mondván, hogy ők erre büszkék. Ezzel az újrahasznosítást segítik. Úgy látszik, eredményes volt a külföldi és hazai sztárok akciója, akik sorra bemutatták, hogy milyen értékeket, különlegességeket találtak a már megunt ruhák boltjában. 2022. július 1. 14:40 Variációk vendégcsalogatásra - A siker titka a kreativitás is Variációk vendégcsalogatásra - A siker titka a kreativitás is Mi legyen a veszprémi vasútállomás nem éppen vendégcsalogató büféjéből, amiről azt mondják, hogy a rozoga külső mögött kimondottan ízletes, hagyományos ételek készülnek? Lehetne (a nem ennyire) meghökkentő külsővel akár múlt idők ízeit, hangulatát visszahozni, vagy a kor ízlését kísérő stílusban kiszolgálni a siető utast… 2022. május 24. 4:00 Március Március Két év Covid-halogatás után Resti Kornél újra berúgta az Utas ajtaját, ledobta széles karimájú, zsíros kalapját, malaclopóját leterítette a szófára, ráült, és belekurjantotta az összetett csendbe: -Úgy meginnék még egy fél liter jó bort! Bor volt bőven, még whisky is, aztán elkezdődött a varázs. Molnár Sándor írása 2022. április 1. 13:30 Kiszórjuk, ami bánt, fáj vagy már felesleges Kiszórjuk, ami bánt, fáj vagy már felesleges Eljött a virtuális nagytakarítás ideje. 2022. március 29. 11:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.