Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rekordok a Balaton Bajnokságon

2021. június 3. 14:33
Még el sem kezdődött, máris rekordokat döntött a Balaton Bajnokság: a hagyományos veszprémi atlétikai viadalra és felvezető versenyére a Kis-Balaton Bajnokságra, amelyeket a hétvégén rendez meg a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC), a két napra 1116 sportoló 1464 nevezését könyvelhették el.

A Balaton Bajnokság tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt, pedig a VEDAC nagyon szerette volna megrendezni a rangos eseményt. A verseny 1958 óta íródó történelmében egyszer fordult elő, 1959-ben, hogy elmaradt a viadal. Az idén azonban már nem áll semmi az útjába, s ennek láthatóan az atléták is örülnek, hiszen ahogy fentebb is írtuk, rekord számú nevezés érkezett.

De akkor lássuk az adatokat! Szombatra 576-an 870 nevezést adtak le, míg vasárnap 540 fő 594 nevezését regisztrálták. Ez a két versenynapra 1116 fő 1464 nevezését jelenti, ami több mint másfélszerese a 2019-es közel 900 nevezéshez képest. Az egyik legnépesebb felnőtt versenyszám a férfi 200 méter lesz, ahol 48 sprinter próbál szerencsét. A Kis-Balatonon az U14-es lányoknál a távolugrásban pedig 70 (!) sportoló szeretné megmutatni tudását.

A Dunántúl legnagyobb hagyományaira visszatekintő atlétikai megméretés azért is kiemelt erőpróba, mert a különböző nemzetközi nyári versenyekre szintteljesítési lehetőséget kínál. Így akár az olimpiára, a junior Európa-, és világbajnokságra, valamint az U23-as Európa-bajnokságra is.

Pásztor Bence tovább harcol az olimpiai kvalifikációért - Fotó: VEDAC (archív)Pásztor Bence tovább harcol az olimpiai kvalifikációért - Fotó: VEDAC (archív)

Az egyik leginkább várt szám a férfi kalapácsvetés, ahol rendkívül erős mezőnyre számítanak a szervezők. A VEDAC-ot többek között Pásztor Bence képviseli majd, aki tovább harcol az olimpiai kvalifikációért az egykori ötkarikás bajnokkal, Pars Krisztiánnal és a feltörekvő tehetséggel Rába Dániellel.

A Balaton Bajnokság egyben fontos hagyományápolási feladatot is ellát, hiszen a rangos esemény lehetőség ad arra, hogy a VEDAC megemlékezzen egykori nagyszerű edzőkről, sportvezetőkről, sportolókról, akik már nincsenek közöttünk. A nőknél így az U18-as diszkoszvetés egyben a Strenner Judit emlékverseny is lesz. A női kalapácsvetők közül a legjobb elnyeri a Szabó Ernő vándorserleget. Hármasugrásban a győztes a Sipőcz Józsefről elnevezett megméretést nyeri meg. A 400 gát pedig a Stark Barbara emlékverseny is egyben.

A férfiaknál a diszkoszvetők a Mozsdényi József, a kalapácsvetők a Szabó Ernő emlékviadalon küzdenek meg a helyezésekért. Az U18-as magasugrók a Bodó Gábor, az U20-asok a Patinszki András emlékversenyen mutatják meg tudásukat. Az 1500 méteres szám pedig a Serényi István munkássága előtt adóz.

A nagyok felvezető versenye a Kis-Balaton Bajnokság, amelyet zsinórban nyolcadik alkalommal bonyolítanak le. Ide az U10-U16-os korosztályok ügyes atlétáit várják. A legfiatalabbak számára 600 és 60 méteres futást, távolugrást tartanak, míg a gyermek (U12), a serdülő (U14) és az ifjúsági (U16) korosztályok már több számban összemérhetik felkészültségüket. Így például gerelyhajításban, súlylökésben, kalapácsvetésben, távolugrásban, 60 és 100 méteren, valamint 600 és 800 méteren biztosítanak a szervezők lehetőséget.  

A program

Június 5. szombat 9-17 óráig
8. Kis-Balaton Bajnokság

Június 6. vasárnap 10-21 óráig
62. Balaton Bajnokság

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.