2022. augusztus 17.
//
Jácint névnap

A Jobbik árnyjátéka Veszprémben

Az ellenzéki előválasztás egyvalamire biztosan jó: az ellenzéki pártok egymás közt megemésztik a jelölteket, azaz lefolytatják azokat a teátrális vitákat, egyezségeket, amelyek végén egy látszólag konszenzusos jelöltet tudnak kiállítani a Fidesz-KDNP-vel szemben. Ugyanakkor, ha kívülről nézzük ezt a folyamatot, sokatmondó összefüggések és még nagyobb ellentmondásokat lehet találni a személyek és szervezetek között. Veszprém pedig orvosi lónak is beillene ebben.

Bár az ellenzéki előválasztás első fontos mérföldköve csak július 26-án lesz, ekkortól lehet hivatalosan jelezni a jelöltaspiránsoknak, hogy megmérettetnék magukat, már most javában zajlik a helyezkedés és egyre több név merül fel.

Az előválasztás lényege, hogy az ellenzéki pártok a szavazóik körében megszűrik, hogy mely jelölt élvezi a legnagyobb támogatottságot az emberek körében, a többi alulmaradt jelölt pedig el sem indul majd jövő tavasszal.

Tehát egy olyan rendszerről beszélünk, ahol az ellenzéki pártelnökök alkujából összeállított folyamatban végül lemorzsolódnak a gyengébb jelöltek, az ellenzéki választóktól pedig elvárják, ha kell összeszorított fogakkal is, de jövő tavasszal leadják a szavazatukat az előválasztáson győztes jelöltre, még akkor is, ha az adott személy egyáltalán nem azokat a preferenciákat képviseli, mint a választó.

Így akár az is megeshet több helyen, hogy egy szocialista, vagy liberális beállítottságú választónak 2022-ben egy olyan jobbikos jelöltre kell behúznia az ikszet, aki a 2010-es évek első felében még gárdista egyenruhában ült a Parlamentben, de ugyanez fordítva is megtörténhet.

A Jobbik támogatottsága 15% körül mozog a népesség körében, ez elég volt ahhoz, hogy meghatározó tényező legyen az előválasztáson. Viszont ezt úgy érték el, hogy elhagyták a korábbi ideológiájukat, ami azt vonta maga után, hogy a parlamenti frakciójukból többen kiléptek nagy médiavisszhang közepette. Az azóta kilépő politikusok immáron új színekben, új pártlogó alatt politizálnak. (Többek közt a veszprémi Varga-Damm Andrea is, aki nemrég alapította meg Reformerek Párt nevű formációját.) Ezen kívül több alapszervezete is megszűnt a Jobbiknak, így Veszprémben is feloszlatták magukat, szintén a pártvezetéssel szembeni ellentétek miatt.

Kovács Rajmund, veszprémi önkormányzati képviselő és Varga-Damm Andrea, országgyűlési képviselő korábban, még jobbikos színekbenKovács Rajmund, veszprémi önkormányzati képviselő és Varga-Damm Andrea, országgyűlési képviselő korábban, még jobbikos színekben

Az ellenzéki előválasztáson belüli érdekcsoportok kaotikus helyezkedését bizonyítja az is, hogy annak ellenére, hogy Veszprémben nincs érdemben jelen a Jobbik, mégis lehetséges, hogy egy helyi ellenzéki személytől érkezhet burkolt támogatás Jakabéknak. Mindez pedig egy olyan emberhez köthető, aki 2014-ben még azt mondta, elutasítja a Jobbikkal való együttműködést.

Ezt Kész Zoltán mondta, amikor 2014 végén bejelentette indulását az időközi választáson, amit aztán a következő év februárjában meg is nyert Veszprémben, majd 2018-ban történelmi vereséget szenvedett fideszes Ovádi Pétertől.

Kész azóta egy tanácsadó cég, a Civitas Intézet operatív vezérigazgatója lett. A történet pedig itt kezd érdekes lenni, hiszen ez az az intézet, amely elsők között mérte meg a Jobbikot a legnépszerűbb ellenzéki pártként, valamint ezt a vonalat erősítve a közelmúltban Kész a Jobbik-közeli alfahir.hu-nak adott egy hosszabb interjút, amelyben nem felejtett el kitérni Varga-Dammék új szakadár pártjára sem, amely szerinte „csak arra van kitalálva, hogy a rendes választást megtrollkodják”.

Kész ZoltánKész Zoltán

Az említett interjúban az is elhangzik Késztől:

Az ellenzéki szavazók 77 százaléka Jakabot mondta, csupán 13 százalék gondolta esélyesebbnek Karácsonyt. Ami pedig igazán érdekes, hogy még Karácsony Gergely támogatóinak is a 67 százaléka szerint Jakab Péter tudná legyőzni a miniszterelnököt vidéken.

(A Civitas Intézet jobbikos kapcsolatairól és hirtelen meggazdagodásáról a Magyar Nemzet is cikkezett korábban.)

A Jobbiknak hivatalosan nincs jelöltje még Veszprémben az előválasztásra, ezért megkerestük Kész Zoltánt, hogy nyilatkozzon arról, szándékozik-e elindulni az előválasztáson akár a Jobbik színeiben. Amennyiben választ kapunk, cikkünket frissítjük.

 

Nyitókép: korábbi Jobbik-plakát (forrás: mno.hu)

Hajas Bálint

További cikkek

Megalakult az új parlament
Megalakult az új parlament
Megtartotta alakuló ülését az idén áprilisban megválasztott új Országgyűlés.
Áder János felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására
Áder János felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására
Áder János köztársasági elnök pénteken felkérte az új kormány megalakítására Orbán Viktor kormányfőt, az országgyűlési választáson győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét, aki a felkérést elfogadta.
Átvette megbízólevelét Ovádi Péter
Átvette megbízólevelét Ovádi Péter
Átvette megbízólevelét Ovádi Péter, a térség megválasztott országgyűlési képviselője. Kedd délután a Városházán ünnepi keretek közt tartott átadón az újrázó képviselő úgy fogalmazott, bár a megbízólevélen az ő neve szerepel, valójában közös munka eredménye, hogy ismét ő képviselheti Veszprémet és a térséget a parlamentben.
Véget ért a levélszavazatok feldolgozása is, Veszprém megyében ezek a végleges számok
Véget ért a levélszavazatok feldolgozása is, Veszprém megyében ezek a végleges számok
Így szavaztak a veszprémiek: Ovádi megelőzte a pártlistákat is
Így szavaztak a veszprémiek: Ovádi megelőzte a pártlistákat is
Veszprém 56 szavazókörének eredményeit megvizsgálva kirajzolódik, hogy melyik városrészben dominált a kormánypárt és hol volt népszerűbb az ellenzék. Az adatokból viszont az is kiolvasható, hogy a győztes Ovádi Pétert sokan még úgy is támogatták, hogy a pártlistánál nem a Fidesz-KDNP-t ikszelték be.