Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Elkezdődött a színház felújítása, a végeredmény egy új kulturális negyed lesz

2021. június 14. 20:20
Hivatalosan is elkezdődött az a beruházás, amely pár év múlva teljesen új arculatot ad a belváros kulturális negyedének. A Modern Városok Programból megvalósuló projekt a Veszprémi Petőfi Színház főépületét és a környező házakat is új funkcióval tölti meg, miközben az eredeti stílus jegyeit hordozza magán. Elsőként a kiegészítő épületek újulnak meg.

Hétfő délután sajtótájékoztatón mutatták be, hogy a napokban milyen munkák indulnak el, amelyeknek pár év múlva a végkifejlete egy teljesen megújult, egységes színházkert és színházépület lesz majd.

A beruházásról még 2016-ban állapodott meg Porga Gyula polgármester és Orbán Viktor a miniszterelnök veszprémi látogatásakor. Azóta tartottak az előkészítő munkálatok, a tervezés, a szükséges épületek megvásárlása, ez a folyamat ért el most oda, hogy elkezdődhessen ténylegesen a színház-rekonstrukció.

Elsőként az Óvári Ferenc utca 1. és a Szeglethy György utca 1. szám alatti épületek újulnak meg, ide költözik a színház több olyan funkciója, amelyek szorosan nem kapcsolódnak a színpadi előadásokhoz. Úgy mint a gazdasági egység, az üzemeltetés, a marketing és kommunikációs iroda, valamint próbatermet, tárgyalót, az udvaron pedig parkolót is kialakítanak.

A beruházást bemutató sajtótájékoztatón Ovádi Péter országgyűlési képviselő méltatta a Veszprémi Petőfi Színház kultúráért és a helyi közösségért végzett munkáját. Felidézte, hogy legutóbb az operett fővárosává tették Veszprémet, de ami ennél is fontosabb, a pandémia alatt is folyamatosan képviselték a kultúrát, és a közönségüket sem felejtették el, hiszen közel 180 alkalommal, 40 helyszínen volt kint a társulat rövidebb-hosszabb előadásaikkal.

A képviselő úgy fogalmazott, a Modern Városok Programnak hála most ehhez a magas kulturális minőséghez az infrastruktúra is felér majd.

Porga Gyula polgármester részletesen beszámolt az ütemezésről, valamint a beruházás indokoltáságáról is. A városvezető elmondta, ha a teljes beruházást nézzük, akkor nem csak a színház fog megújulni, hanem az egész városrész is, azáltal, hogy kibővül a színházkert, sokkal tágabb közösségi terek jönnek létre, miközben az épület visszakapja az eredeti Medgyaszay-féle stílusát küllemében.

Ehhez viszont az kellett, hogy a város megvásárolja a környező épületeket és elkészítsék a részletes terveket.

A teljes beruházás összege megközelíti majd a 10 milliárd forintot, és várhatóan 2025-re készül el.

Porga Gyula az ütemezéssel kapcsolatban elmondta, a két kiegészítő épület, amelyeknek most állnak neki, a tervek szerint 2022-re elkészülnek, viszont 2023-ban, ahogy Veszprémben máshol sem, nem akarnak nagyobb építkezéseket, hiszen ekkor lesz az Európa Kulturális Főváros Program ünnepi éve. Ennek okán a színház főépületének, azaz a fejlesztés II. ütemének csak 2024-ben állnak neki.

A tervezést sem bízták a véletlenre, az Ybl-díjas Potzner Ferenc építész felel azért, hogy mind a kiegészítő épületek, mind a főépület az eredeti Medgyaszay-féle stílust adja át minél jobban. A tervező a sajtótájékoztatón elmondta, különleges feladat a mostani, hiszen Medgyaszay a maga korában azt tűzte ki célul, hogy a nyugati funkcionalitás ötvözze a keleti stílusjegyekkel így egy egészen különleges stílusirányzatot alkotott meg.

Az eredeti tervező amúgy is több szálon kötődött a színházakhoz, ő maga a vidéki színházakban látta a magyar kultúra fellendítését, így a veszprémiben is.

Hogy Medgyaszay István neve mekkora minőséget képvisel a szakmában, arra jó példa az, hogy a bécsi egyetemen külön tananyag szól munkásságról.

Az építkezés tehát napokon belül elindul, ennek kapcsán Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója elmondta, a színház vezetése mindig is hosszú távú fejlesztésekben gondolkodott, akár több tíz év távlatában is, ennek a türelemnek a gyümölcse érik be hamarosan Veszprém belvárosában.

A színház rekonstrukciójáról a legújabb Ecoport magazinban is írtunk a színházigazgatóval készült interjúban.

I. ütem: 

A tervezési terület egy telken, a 112-es helyrajzi számún, két épületre terjed ki. Az Óvári Ferenc út 1. alatti épület eredetileg iparitanonc-iskolának, a Szeglethy György utca 2. alatti épület eredetileg zeneiskolának épült. Utóbbinak a 121-es hrsz-ú telek határa mentén hátsó épületszárnya eredetileg valószínűleg műhelyek, illetve szállás céljára szolgált.

A helyhiány miatt az 1980-as években részben a föld alá épített úgynevezett lepényépületből (amely a II. ütemben elbontásra kerül) a színjátszáshoz (színpadhoz) közvetlen kapcsolatot nem igénylő, kiszolgáló funkciókat (adminisztráció, műhelyek stb.) nagy részben ezekbe az ingatlanokba helyezik át. Itt helyezik el a színház komplex fejlesztését biztosító energiaellátást is. Az elhelyezés fontos eleme, hogy az Óvári – Szeglethy utcák mögötti telken a színház igényeit kielégítő parkolót is építenek.

Kivitelezés: 2021. június – 2022. október
Kivitelező: VEMÉV-SZER Kft. és Swietelsky Magyarország Kft.

II. ütem:

A színház rekonstrukciója, felújítása és bővítése során elbontják a Püspökkertben lévő lepényépület. A színjátszáshoz (színpadhoz) közvetlen kapcsolatot igénylő funkcionális elemek a színházhoz kapcsolódó meglévő épületszárnyakban és az építendő új – részben rekonstruált – épületszárnyban, a volt Korona szálló csatlakozó épületében nyernek elhelyezést.

A Püspökkert rehabilitálásával – a háborút követő feltöltés részbeni eltávolításával – visszaállítható a kert felőli színház és egykori Korona szálló homlokzata. A színház és a Korona vendéglő közötti íves falu újraépülő oldalszínpad alatt a kert szintjén történik a díszletek ki–be szállítása. Ezzel a Medgyaszay-állapot mind teljesebb visszaállítása a cél. Ennek érdekében a kert felőli terasznak csak a Medgyaszay korszakban épült kiterjedését tervezik újjáépíteni. A színpad emelésével lehetővé válik egy alsó színpad kialakítása is.

Hajas Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.