Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kertvárosi egyirányúsítások: megoszlanak a vélemények a változtatásokról

2021. június 22. 14:22
Az önkormányzat lakossági fórum keretében hallgatta meg a lakók véleményét. Ha újra lesz módosítás, az nem egyik napról a másikra fog megtörténni.

Brányi Mária alpolgármester, a 6. számú választókerület (Kertváros) önkormányzati képviselője két közlekedésszervező szakemberrel, Dulicz László közlekedésmérnökkel, és Kovács Zoltánnal, a Városüzemeltetési Iroda vezetőjével lakossági fórumra hívta a lakókat, hogy kiértékeljék és megvitassák a Kertvárosban fél éve bevezetett közlekedési rend változtatásait. A fórumot hétfő koraeste, a Kossuth iskola udvarán tartották, melyre mintegy 50 érdeklődő volt kíváncsi.

Brányi Mária alpolgármester, Dulicz László közlekedésmérnök és Kovács Zoltán, a Városüzemeltetési Iroda vezetője a Kertváros közlekedési tapasztalatairól tartott fórumot hétfő este a Kossuth iskola udvarán.Brányi Mária alpolgármester, Dulicz László közlekedésmérnök és Kovács Zoltán, a Városüzemeltetési Iroda vezetője a Kertváros közlekedési tapasztalatairól tartott fórumot hétfő este a Kossuth iskola udvarán.

Tudvalevő, a városrész közlekedési problémái nem ma kezdődtek, már 2019-ben is tartottak lakossági fórumot arról, hogyan szerveznék át az autós forgalmat. Legutóbb fél éve változott a forgalmi rend, melynek során több utat egyirányúsítottak.

 Jelenleg így lehet közlekedni a városrészen:

(Az erről szóló koncepciót az önkormányzat tavaly szeptemberben szintén lakossági fórum keretében mutatta be a Városházán.)

Brányi Mária a hétfői találkozó elején hangsúlyozta, a fél éve bevezetett változtatások elsődleges célja az volt, hogy eltereljék a belvárosi forgalmat a városrészről, miközben a parkolóforgalmat is csökkentik.

A tavalyi fórum végén az kértük az itt lakóktól, hogy legalább fél éves időszakot hagyjunk magunknak arra, hogy megszokjuk, majd térjünk vissza rá ”- mondta.

Az alpolgármester kiemelte azt is, mivel szakmai kérdésről van szó, nem egyedül dönt a forgalmi változtatásokról, azt szakemberekre bízza, de az itt élők javaslatait is figyelembe veszik. Az önkormányzat úgy látja, bevált az új forgalmi rend. Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy

érdemes úgy értékelni a jelenlegi helyzetet, hogy a bevezetett változtatások alatt végig folyt és folyik továbbra is a 8-as út felújítása, a körgyűrű rekonstrukciója és az Almádi úti csomópont újjáépítése.

A tervek szerint az Almádi utat a hónap végén átadják, de utána a Füredi út lezárása fog új kihívásokat teremteni.

-Közlekedési szempontból több probléma is van a városrésszel. Közel van a városmaghoz, ami a parkolási gondokat is magával hozza. Több beavatkozást is vizsgáltak, olcsó és drágát is, és arra jutottak, hogy első körben kis költségű beavatkozásokat hajtanak végre. Ezek eredménye lett a jelenleg is érvényben lévő egyirányúsítás, és alakultak ki olyan utcapárok, amik az átmenő forgalmat megakadályozzák- magyarázta a döntés hátterét Dulicz László közlekedésmérnök. „ Az a cél minden beavatkozással, hogy az itt élőket segítsük és a máshonnan érkezők haladását megnehezítsük”-mondta.

Dulicz László közlekedésmérnök a 2021. június 21-én szervezett lakossági fórumon a Kossuth iskola udvarán.Dulicz László közlekedésmérnök a 2021. június 21-én szervezett lakossági fórumon a Kossuth iskola udvarán.

A Városüzemeltetési Iroda vezetője, Kovács Zoltán ízelítő adatként azt is hozzátette: Veszprémben jelenleg 30 ezer gépjármű van regisztrálva, mint polgári tulajdon. 4 éve ez a szám 24 ezer volt. „Borzasztó nagy számban növekedett az autók száma Veszprém városában. A jelenlegi számok azt mutatják, hogy 30 ezer körülire tehető az aktív sofőrök száma, ami az adatok alapján azt mutatja, hogy minden aktív cselekvőképes veszprémi rendelkezik autóval” (az ingázókról még nem is beszéltünk- a szerk.).

Már most tudják, min kell változtatni


A fórumon elhangzott, a decemberben bevezetett forgalmi renddel kapcsolatban több megkeresés és javaslat érkezett az önkormányzathoz. Ezek legtöbbje a Tulipán utca túl nagy forgalmáról, a Mikszáth utcáról, a Rózsa utca megközelítéséről, a Szilfa utca kétirányúsításáról, valamint a kerékpárosok előnybe hozásáról (forgalomtól függetlenül haladhassanak mindkét irányba) szóltak.

Ezekre reagálva Dulicz László elmondta, az egyirányusításokat úgy próbálták kialakítani, hogy a lakóingatlanok ki-be hajtását támogassa, de a visszajelzések alapján vizsgálni fogják a többi lehetőséget is. A biciklisávokkal kapcsolatban az okoz problémát, hogy a szabáyok szigorúan előírják hol, és hogyan alakíthatók ki ilyen utak, ezekre pedig nem minden adott út alkalmas.

Tervben van azonban, hogy a Rózsa utca 34. előtti szakaszon 40 cm-rel csökkentik a gyalogjárdát, hogy megkönnyítsék a kikanyarodást, továbbá plusz parkolást tiltó festést alkalmaznak. Az önkormányzat egyebek mellett javasolja azt is, hogy az Ady Endre és a Tulipán utca közti szakaszát a Levendula utca felé kétirányúsítsák.

Fókuszban a Rózsa utca

A Kertváros lakói élőben is megfogalmazták javaslataikat, és elmondták tapasztalataikat az elmúlt fél évről. A hétfői fórumon kiderült, a problémák nagy részét a Rózsa utca nem megfelelő egyirányúsítása, valamint az egyirányusítások miatt kialakuló kerülők, és ezáltal a hazajutást meghosszabbító menetidő okozzák. Mint mondták, ezáltal több benzin pöfögtetnek el, amivel a környezetet is terhelik.

Van, aki szerint nem jó megoldás, hogy minden forgalmat próbálnak kitolni a főutakra, míg volt, aki arról beszélt, hogy szerinte a lakók nem is kértek semmiféle egyirányúsításokat. Egy lakó szerint például a Kodály utcát nem úgy kellett volna egyirányúsítani, ahogy megtették, ám Brányi Mária erre azt válaszolta, az épp az ott lakók kérésére miatt lett a jelenlegire kialakítva.

Az alpolgármester a fórumon azt mondta, „nem zsonglőrök”, nem egyből lesz megoldás a felvetett problémákra. Összesítik az elhangzott javaslatokat, szakmailag kiértékelik és azt egy következő lakossági fórumon vitatják meg. Mint mondta, a közlekedési kérdéskört nem részekre bontva, hanem „csomagban” kell kezelni, mivel a szakemberek is így, egy nagy egészben tudják a megoldási javaslatokat az emberek elé tárni.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Két áprilisi hétvégén, 6-án és 7-én, valamint 13-án és 14-én a Déli pályaudvaron komplex karbantartást végeznek, ezért akkor az állomás nem indít és nem fogad vonatokat, ugyanakkor a pénztárcsarnok a lezárás ideje alatt is megközelíthető marad - közölte a Mávinform szerdán a vasúttársaság honlapján. 2024. április 3. 15:32 Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Hatalmas sikert aratott a 350 forintos tanuló bérlet Veszprémben, már az első hónapban több ezer új fiatalt sikerült megnyerni a közösségi közlekedésnek. 2024. március 7. 13:17 A GTA-ban érezte magát a sofőr közélet A GTA-ban érezte magát a sofőr A valószínűleg ittas állapotú férfi a lépcsőn át szeretett volna távozni autójával, ám az érdekes manőver nem sikerült. 2024. március 2. 9:13 Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között közlekedés Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között Befejeződött a Nemesvámost és Veszprémfajszot összekötő 1,35 km-es útszakasz teljes felújítása, így az utazási élmény mellett a biztonság szempontjából is sokat javult a helyzet. Sőt, Nemesvámoson már egy fix traffipax is figyeli az autósokat. 2024. március 1. 9:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.