Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
0°C
2024. március 19. József
Veszprém
0°C

370 fő állhatott munkába a Foglalkoztatási Paktumnak köszönhetően

2021. június 22. 16:45
Négy és fél évvel ezelőtt nagy vállalást tettek a Veszprémi járásban működő cégek, képző intézmények, civilek, az önkormányzat, a Kormányhivatal és a Pro Veszprém Kft.: terveik szerint a Veszprémi Járási Foglalkoztatási Paktum keretében közel 300 fő munkába állását igyekeztek elősegíteni. A projekt a napokban zárult, az elképzelésekhez képest mintegy 100 fővel több új munkavállalóval.

2016 szeptemberében a konzorciumvezető Veszprém MJV Önkormányzata, a Veszprém Megyei Kormányhivatal, a Pro Veszprém Kft., a Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara partnerségével, illetve a a programhoz csatlakozó helyi cégekkel, képző intézményekkel, civil szervezetekkel azt a célt tűzte ki maga elé, hogy létrehoznak egy olyan együttműködést, amelynek köszönhetően gyorsabban tudnak reagálni a váratlan helyzetekre is, valamint elősegítik a Veszprémi járásban a foglalkoztatottság növelését.

Akkoriban a cégek számára a legnagyobb problémát még a munkaerőhiány jelentette: egyre nehezebb volt jó képességű szakembereket találni az egyes munkakörökre. Aztán jött a világjárvány, ami először azzal adta fel a leckét, hogy sok esetben a munkaadók kénytelenek voltak elküldeni az alkalmazottaik egy részét, majd azzal, hogy az újrainduláskor megint alig akadt szakember, mert sokan elhagyták a pályát és vírusálló szakmát választottak.

– Visszatekintve azt mondhatjuk, az elmúlt közel öt év legnagyobb eredménye tulajdonképpen az, hogy létrejött ez az együttműködés, amelybe gyakorlatilag sikerült minden olyan szereplőt becsatornázni, akinek feladata van a munkaerőpiacon. Ma már tudjuk, ha nem figyelünk egymásra, sokkal nehezebb reagálni a váratlan helyzetekre és úrrá lenni a nehézségeken. Márpedig abból ismét akad, és ismét szükség van arra a párbeszédre, amit a projekt elindított – fogalmazott Porga Gyula veszprémi polgármester a keddi projektzáró rendezvényen.

Takács Szabolcs kormánymegbízott emlékeztetett, a paktum egyik legfontosabb célkitűzése volt az álláskeresők számának csökkentése, a kereslet és a kínálat összehangolása, valamint képzések indítása. A Veszprém Megyei Kormányhivatal főosztályának és tíz járásának tulajdonképpen állandó feladata ez, az elnyert 675 millió forintos támogatásnak köszönhetően azonban még sikeresebbek tudtak lenni, még a pandémia mellett is: közel 400 fő helyezkedett el a versenyszférában, 45 fő piaci igényű képzésben részesült, 20 fő pedig saját vállalkozást indított.

Kardos Péter, a JOST Hungária ügyvezetője szerint a legjobb eredményét a kiépült kapcsolatok jelentik, amelynek köszönhetően sikerült még kiaknázatlan területekre bukkanni a munkaerőpiacon. Példaként említette, amikor egy gyárlátogatás alkalmával egy kislány jelezte, hogy ő majd ott akar dolgozni CNC gépkezelőként, ez pedig a partnerek párbeszédének köszönhetően elindította őket abba az irányba, hogy a korábban abszolút férfiak „uralta” területen nőket is alkalmazzanak.

Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy még mindig nem lehet hátradőlni: az elmúlt években csökkent a megye lakossága, ami a munkaerő csökkenését is magával hozza. Ugyanakkor vannak kedvező tendenciák, a 61,6%-os foglalkoztatottsággal még mindig az országos átlag fölött vagyunk, emellett az átlagkereset is nőtt 353 ezerre, és még az állandóan változó gazdasági környezetben is látjuk, hogy szívesen ruháznak be a cégek. Ugyanakkor nagy szükség lenne több fiatal értelmiségire, elsősorban műszaki területen, ahogy az is látszik, hogy valószínűleg egyre több munkaerő átképzésre kerül majd sor a mai generáció életében.

Benedek Anna, a Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete elnöke szintén pozitív tapasztalatokról számolt be az elmúlt négy és fél évből. Az egyesület több mint hét éve nyújt foglalkoztatási szolgáltatásokat – az elmúlt közel öt évben több mint 700 családnak sikerült lehetőséget adniuk. Ez a folyamatos toborzásnak, a kormányhivatallal való szoros együttműködésnek, valamint a több telephelyen működő programoknak volt köszönhető.

Ami a további számokat illeti, Ferenczy Gábor, a Pro Veszprém Kft. ügyvezetője elmondta, a projekt kifejezetten a helyi igényekre reagált, a paktumban pedig összesen 42 tag vett részt. A cél kezdetektől fogva az volt, hogy jobbá váljanak a munkahelyek, olyan helyekké, ahol a dolgozók szívesen dolgoznak, így a fluktuáció alacsony. Ezt többek között olyan programok és projektelemek szolgálták, mint a szakmaorientációs bemutató kisfilmek, a „Veszprémben a jövőd” mentorprogram, a fontos problémákra vagy a például a munkahelyi egészség témakörére fókuszáló partnerségi ülések. Eredetileg azt az a célt tűztük ki, hogy 288 fő munkába állását segítjük, végül a sikeres együttműködésnek köszönhetően 370 fő állt munkába, míg a képzésekbe 45 főt tudtunk bevonni – foglalta össze.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. tegnap 14:55 Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra, Splitbe Budapestről - közölte az MTI-vel a MÁV-START vasárnap. tegnap 10:52 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony Gelgőre - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   tegnap 14:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.