2021. szeptember 22.
//
Móric névnap

Egykori faluja iránti szeretet ihlette a jásdi művésznő képeit

Egyenesen Németországból, Nürnbergből látogatott haza a festő-, grafikusművész, akinek egykori falujában, Jásdon nyílt kiállítása a Bodzaházban. Nagy Boginak Spanyolországtól Japánig már számos kiállítása nyílt, most a bakonyi kis faluban egy egészen egyedülálló és interaktív módját választotta, hogy átadja üzenetét a képein keresztül.

Idén június elején adták át Jásdon a Bodzaházat. A település szívében található kiállítótér turisztikai attrakciónak épült, amelyben a Jásdra oly jellemző bodza növény különböző felhasználási módjait és a helyiek életében betöltött jelentőségét szeretnék bemutatni, emellett pedig alkalmas esküvők, zenei előadások és kiállítások megszervezésére is.

Most utóbbi szerepében debütált a Bodzaház, péntek délután Nagy Bogi festő-, grafikusművész képeiből nyílt kiállítás.

Nagy Bogi 1982-benszületett Székesfehérváron. Németországban a Faber-Castell Akadémián tanult képzőművészetet és grafikát. Jelenleg Nürnbergben él és egy több mint ötszáz éves impozáns favázas műteremben alkot a belváros szívében. Képei megjárták az Albertina Múzeumot Bécsben, voltak Barcelonában, Kínában, illetve a Bánffy-palotában Kolozsváron is kiállítva. Művészetének karakteres képvilágában fellelhetők az identitáskutatásának rejtett motívumai. Felhívó és egyben elgondolkoztató ábrázolással alkot egyfajta ablakokat műveivel egy egyedi világnézetre.

Bár a művésznő külföldön él, Jásdhoz, ahol gyermekkorát töltötte, mindig is szoros szálak fűzték, ez a kötődés pedig a mostani megnyitón is érződött. A településről több régi ismerős és családtagok is ellátogattak a megnyitóra, ahol Nagy Bogi többször is kihangsúlyozta, itt törődést, óvást kapott gyermekként, most pedig ezt a szeretetet próbálja képeivel is viszonozni.

A megnyitóra ellátogatott Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is, aki köszöntőjében méltatta az új Bodzaházat, mint mondta: egy fejlesztés értéke abban mutatkozik meg igazán, hogy mennyire használja azt a közösség. A jásdi Bodzaház ebben a vonatkozásban egy kiváló ötlet volt, hiszen a mostani kiállítás is azt mutatja, hogy aktív és összetartó a helyi közösség, az pedig külön öröm, hogy a falu egykori lakói sem feledik el, honnan indult az útjuk, mondta Ovádi Péter.

Győry Tünde, a kis település polgármestere szintén nagyratörő álmaikat fogalmazta meg a megnyitón, miszerint szeretnék elérni, hogy miután Jásd már felkerült a turisztikai térképre, a jövőben a kulturális területen is maradandót alkosson. Éppen ezért a Bodzaházban időről időre szerveznek majd kiállításokat, ahol feltörekvő helyi tehetségeknek is szeretnének minél több lehetőséget adni a megnyilvánulásra.

A kiállításon fellépett Mérő Barnbabás, gitárművész is, akinek az előadása után Nagy Bogi bejelentette, a három kiállított képét hálája jeléül szteretné a településnek adni. A képek mindegyikében megjelenik Jásd valamilyen módon, a jövőben pedig az önkormányzatban, a helyi plébánián és az iskolában lesznek állandó jelleggel kihelyezve ezek az alkotások.

A képek egyébként nem csak önmagukban képviselték a művésznő egyedi, modern stílusát, hanem nyitottak a digitális technológia felé is. Mindegyik alkotás mellett egy QR-kód volt elhelyezve, amit az okostelefonnal beolvasva, a készülék képernyőjén megelevenedtek a képek, elkezdtek mozogni, új formákat ölteni, miközben különböző dallamok csendültek fel.

A kiállítás egészen szeptember 17-ig megtekinthető a Bodzaházban, keddtől vasránapig.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Közeleg az első nagyszínházi bemutató a Petőfi Színházban
Közeleg az első nagyszínházi bemutató a Petőfi Színházban
A Veszprémi Petőfi Színházban hamarosan a nézők is megtekinthetik az évad első nagyszínházi bemutatóját, ugyanis a Tasnádi Csaba által színpadra állított Ken Ludwig darab pénteken debütál.
Márfi Gyula: A kereszténység akkor durva, ha eltér Krisztustól, az iszlám pedig akkor, ha követi Mohamedet
Márfi Gyula: A kereszténység akkor durva, ha eltér Krisztustól, az iszlám pedig akkor, ha követi Mohamedet
Az iszlám nem csupán vallás, hanem politikai berendezkedés is, ami óriási veszélyt jelent Európára, vallja dr. Márfi Gyula, nyugalmazott érsek, aki „Jegyzetek az iszlámról - keresztény szemmel” című új könyvét az Utas és Holdvilág Antikváriumban mutatta be múlt pénteken. Az előadáson szóba került számos olyan példa is, amely bemutatja, hogy a nyugati világ milyen szinten fordult ki önmagából.
Veszprémben lesz 2021 egyik legnagyobb magyar fotós rendezvénye
Veszprémben lesz 2021 egyik legnagyobb magyar fotós rendezvénye
Egy egész hétvégés programmal tér vissza Veszprémbe a Fotósviadal, ahol ezúttal a megszokottól eltérő kihívásokkal szembesülhetnek a résztvevők. A rengeteg izgalmas fotótéma közt olyan helyszíneket is találunk, amelyek a turisták előtt általában rejtve maradnak, de egy jótékonysági árveréssel egybekötött fotókiállítást is megtekinthetünk a Balatont bemutató fotósok legjobb munkáiból a “Samsung - The Frame” projekt digitális fotóművészeti kiállítóterében, Tihanyban.
Sportos-zenés délután a telepen
Sportos-zenés délután a telepen
A Jutasi úti lakótelep több helyszínén színes programokkal várták az érdeklődőket vasárnap.
Megnyitotta kapuit az Ügyes vagyok mozgásközpont
Megnyitotta kapuit az Ügyes vagyok mozgásközpont
Szombaton nyitotta meg kapuit az Ügyes vagyok mozgásközpont, melynek célja, hogy mozgásteret biztosítson a sportolni vágyó gyerekek számára, valamint szakmai oktatói csapat segítségével támogassa a speciális mozgásfejlesztést igénylő kicsiket.