Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Családias, szakrális és közösségi –alumínium változatos funkcióban

2021. június 28. 16:45
Átadták a PREFA 2020. és 2021. évben „Fémlemezfedések az építészetben“ mottóval meghirdetett országos versenypályázata díjait. A két pályázatra összesen 34 mű érkezett és ezek közül kilencet díjazott a zsűri. A legjobbakat bemutató összevont eredményhirdetést online is közvetítették az érdeklődőknek.

Az alumínium tetőfedő és homlokzatburkolati rendszerek fejlesztésével és gyártásával foglakozó PREFA Hungária Kft. a pályázattal a minőségi fémlemezfedések és burkolatok széleskörű és időtálló, felhasználását díjazza és mutatja be évente, immáron hetedik alkalommal. A két évben összesen 34 pályamű érkezett az építész és építészhallgatói kategóriában. Ezek jól példázzák a fémlemezfedések és burkolatok változatos, praktikus és térhez illeszkedő felhasználási lehetőségeit. A két év összevont díjátadó ünnepségen a zsűri összesen 9 díjat osztott ki.

A pályázati anyagok értékelésére 2020-ban és 2021-ben résztvevő zsűri tagjai

  • Erő Zoltán, Budapest főépítésze, okl. építészmérnök, vezető tervező
  • Eltér István, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja
  • Horváth Sándor, egyetemi adjunktus, BME Épületszerkezeti Tanszék
  • Ráday Mihály, elnök, Budapesti Városvédő Egyesület
  • Nemere Judit, építőmérnök, ügyvezető igazgató, PREFA Hungária Kft. 

A gyakorló építészek megvalósult vagy tervezés alatt álló, műemlék vagy modern, köz- vagy lakóépülettel pályázhattak, amely PREFA anyaggal fedett vagy burkolt. 

Nemere Judit, a PREFA ügyvezető igazgatója köszöntőjében elmondta: „Az alumínium már az 1850-es évektől elérhető anyag volt az építőipar számára, és számtalan külföldi példa mutatja alkalmazását műemlékeken is. Magyarországon mégis hosszú évek kitartó munkájának eredménye, hogy ma már remek műemléki felújításokon lehet ott ez az innovatív anyag. Ma már a megvalósult épületek beszélnek helyettünk.”

A zsűrinek mindig nehéz dolga van, amikor egy óvodát, lakóépületet vagy egy műemléki templomon végzett munkát kell összehasonlítani. Ezt mutatja, hogy 2020-ban a beérkezett 11 pályamű között három megosztott első díjat osztott ki.

Megosztott első díjban részesült Madarasi-Papp Rita gyulafirátóti óvoda és bölcsőde megvalósításáért, amely Eltér István szerint „összességében és belsőépítészetében karakteres, egyedi alkotás, amely jó használati lehetőséget biztosít a gyermekek és óvónők számára egyaránt.”

A díjazott pályaművek alkotói a pénzjutalom mellett meghívást kapnak a PREFA hagyományos szakmai kirándulására, amelyen az osztrák gyártó központ meglátogatásán túl jelentős PREFA alumíniummal megvalósult épületeket is meglátogatnak a résztvevő szakemberek. A kirándulást a cég 2022 tavaszára tervezi.

vehir.hu
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. 2024. március 28. 13:34 Fehérre meszelt falak: megmenthetők a Petőfi színház kerámiái? Fehérre meszelt falak: megmenthetők a Petőfi színház kerámiái? A Petőfi színház nyolcvanas évekbeli felújításáról szólt volna a Magyar Művészeti Akadémia szerdai eseménye, azonban csakhamar az előttünk álló rekonstrukcióra terelődött a szó. A tervek ellen több művész is felszólalt a lakossági fórummá avanzsált beszélgetős esten. 2024. január 19. 11:24 Veszprém apró arcai Veszprém apró arcai Megszülethetett az ezredik cikk is Veszprémről a századik turisztikai magazinban, amikor a város egyedi hangulatáról írnak az újságírók, talán még ők sem tudják pontosan, hogy mire alapozzák ezt az állítást. Veszprém híres látványosságait, szobrait, épületeit nem nehéz felsorolni és turistaként megtalálni. De a valódi gyöngyszemek nem ezek, hanem amik ott vannak a legtöbb polgári épület homlokzatán. Minden nap az utca embere előtt, de von mennyire veszik észre a szemek? Mielőtt felpörögnénk 2024-re, lassuljunk le egy pillanatra és vegyük észre ezeket. Ebben segít szigorúan a teljesség igénye nélkül képriportunk. 2024. január 3. 11:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.