2022. január 27.
//
Angelika névnap

Az izgat, ha a közösségért dolgozok

A Vízimentők Balatoni Szakszolgálatának alapítója, utódjának pedig kezdetek óta vezetője. A balatoni emberek biztonsága a szívügye. Szerencsésnek érzi magát, mert ahogy mondja, a munkában egyensúlyba tud kerülni. Bagyó Sándorral, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetőjével beszélgettünk.

Több mint húszan 1999-ben alapították meg a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elődjét, a Vízimentők Balatoni Szakszolgálatát. Tíz évvel korábban a Keszthelyi Vízimentő Egyesület egyik alapítója volt. Ma amellett, hogy a VMSZ elnöke, az Országos Mentőszolgálatnál is dolgozik. Korábban nemzetközi mentésekből is kivette a részét. Mi fogja meg az életmentésben?

Már fiatal koromban beszippantott a dolog, és nagyon úgy fest, hogy ebben is maradok. Minden, amit csináltam az életemben, az életmentésről szólt. A siker íze az ember szájában egy jó dolog. Mindent úgy szeretek csinálni, hogy annak van egy pozitív hozadéka. Sokat álmodoztam és álmodozok a mai napig. Az álmaimért dolgozom, amik egyébként nem elvont dolgok, hisz mindegyik a közösségekről és az emberek biztonságáról szól. Ebben rengeteg partnerem akad, így nekem is könnyebb.

Olykor az OMSZ-nél is szolgálatot teljesít. A vízimentés nem elégíti ki?

A súlypont a vízimentőknél van, az Országos Mentőszolgálatnál való munka a napi alázat gyakorlása, a szárazföldi mentés, a csapategységben való gondolkodás és a kollégák miatt fontos. Ez segít abban, hogy egyensúlyban tudjak maradni. Az életem nagy részét a vízimentés és az azzal kapcsolatos tevékenységek töltik ki.

Említette a közösséggel és az életmentéssel kapcsolatos álmait. Ezekről mit szabad tudni?

Már most tudom, hogy a következő 35 évben mit fogok csinálni. A VMSZ egy 21 éves szervezet, amely még koránt sincs kész. Meg szeretném élni, hogy a szolgálat 50 éves lesz. A terveim szerint a következő 10-20 év a professzionalizálódásról, a magasabb szintű oktatásról és a társadalomban való még jobb elfogadtatásról fog szólni. A jelek arra utalnak, hogy alakul a dolog, és most is ott állunk, ahol kell.

Az életmentés mellett a Balatoni Kör tagja is. Fontosnak tartja az egész éves Balaton koncepcióját és a minőségi gasztronómiát?

Fontos, hogy csak tiszteletbeli tag vagyok, amit a Balatonért való tevékenységeim miatt érdemeltem ki. Itt inkább fogyasztóként és műkedvelőként vagyok jelen és néha el is mondom a véleményemet. Nyilvánvalóan szeretem a minőségi gasztronómiát, és ez a minőség felé való orientálódás szerintem fontos a Balaton jövője szempontjából, hogy egész éves turisztikai desztináció tudjon maradni. Itt párhuzamot vonnék a VMSZ-szel, hisz a Balatoni Kör is csupán egy 6-7 éves alakulat, és idő kell ahhoz, hogy kiforrjon a dolog – mint a vízimentőknél. Mindkettőnek a minőség felé kell orientálódni és ezt célul kitűzni. A hibákat elő kell venni, meg kell nézni, jobban csinálni. Az adottságok már megvannak.

A sok teendője mellett hogyan lazít?

Mindig arra van ideje az embernek, amire hagy. A beosztásomat én csinálom és engem abszolút az izgat, ha a közösségért dolgozok. Ritkán vagyok szabadságon, de ez nem jelenti azt, hogy nem szoktam lazítani. Ha pihenek, azt is általában egy külföldi munkaúttal kapcsolom össze. Nem teherként élem meg a munkát, hisz azt a tevékenységet végzem, amit a szabadidőmben is csinálnék. Ahogy mondani szoktam, játszva dolgozom, és ezt nem élem meg rosszul. A gyerekeim és a családom is ilyen aktív, mindenki a maga területén dübörög. A családom mindenekelőtt áll, de ez nem mindig volt így.

Akkor a munkája egy szerelemprojekt?

Itt lakom a Balatonon, itt jövök-megyek, mióta az eszemet tudom. De tudjuk, a szerelemben is fel kell áldozni dolgokat. Szerencsés vagyok, mert egyensúlyba tudok kerülni a munkámmal és ezt a családom is hasonlóképp éli meg. A feleségem mentőtiszt, a nagyobb gyerekeim vízimentők, két fiam a búvárszolgálat tagja is, a lányom pedig hajót vezet. Van olyan nap, amikor mindegyikünk szolgálatban van, és együtt dolgozunk. Ebből nem szokott különösebb probléma lenni, mindenki teszi a dolgát, ebbe nőttek bele. Ezen kívül mindegyikőjüknek megvan a maga területe, de ez a furcsa közös hobbink, ami már élethivatás, hogy életeket mentünk.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetőjeként miből áll egy napja?

Ugyanúgy dolgozom, mint mindenki más a szolgálatnál. Előkészülünk a napi feladatokra, és várunk, várunk, várunk és várunk, hogy riasztást kapjunk. Ha nem vagyok szolgálatban, akkor is be van kapcsolva a rádióm, így mindenről tudok. Ha komolyabb havária, süllyedő hajó, vagy haláleset van, helyzettől függetlenül a helyszínre megyek, mert úgy gondolom, hogy egy vezetőnek a rendkívüli esetekben ott a helye.

Mi jelenti a legnagyobb kihívást a szakmában?

Nem kihívások vannak, inkább nehézségek. Én a szerint a recept szerint dolgozom és élek, hogy „nyújtsd a legjobbat és csinálj meg mindent a lehető legjobb tudásod szerint.”

A cikk az Ecoport magazin 2021/2. számában jelent meg.
Gesztesi Ákos / Fotók: Bagyó Sándor

Ge. Á.

További cikkek

Életveszélyes a Balaton jege
Életveszélyes a Balaton jege
Életveszélyes jelenleg a Balaton jegén tartózkodni - figyelmeztetett a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a rendőrségi honlapon.
Porga Gyula: az a hajó, amelyik tudja hova akar menni, annak bármelyik szél jó
Porga Gyula: az a hajó, amelyik tudja hova akar menni, annak bármelyik szél jó
Porga Gyulával, Veszprém polgármesterével beszélgettünk nem csak a 2021-es év eredményeiről, hanem a következő időszak legfontosabb feladatairól, változásairól is. Interjúnkban érintettük az Európa Kulturális Főváros 2023 infrastrukturális beruházásainak állapotát, az út- és parkolófejlesztéseket, valamint szóba került a 2022-es országgyűlési választás is.
Napelemes hajóknak kiírt nemzetközi versenyt rendeznek 2023-ban Balatonalmádiban
Napelemes hajóknak kiírt nemzetközi versenyt rendeznek 2023-ban Balatonalmádiban
Az erről szóló együttműködési megállapodást hétfő délelőtt írta alá Balatonalmádi önkormányzata, a Magyar Vitorlásszövetség, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Pannon Egyetem.
Vakon bolyongunk a világban, ha nincsenek értékeink, elveink
Vakon bolyongunk a világban, ha nincsenek értékeink, elveink
András Ferenc nevét Veszprém térségében nem nagyon kell bemutatni, hiszen a Pannon Egyetem Társadalomtudományi Intézetének igazgatója, a kommunikáció- és médiatudomány szakvezetője, az egyetem oktatója. Ezzel persze nem ér véget a sor, a Dunaföldvár Tv alapító-vezetője, de amit a legtöbben tudnak róla, hogy filozófus. Távoli galaxisnak tűnő szakma, miközben András Ferenc szerint egy nagyon is megközelíthető, sőt, mindenki számára megkerülhetetlen terület…
Attól érdekes az élet, ha az ember mindig tágítja a látókörét
Attól érdekes az élet, ha az ember mindig tágítja a látókörét
Aki nem ismeri közelebbről, talán csak egy mosolygós, a munkáját jól végző könyvtárigazgatót lát. Pedig dr. Baranyai Tamás életútja – mely a könyveken, idegen nyelveken és országokon, s megannyi kalandon keresztül vezetett az Eötvös Károly Megyei Könyvtár vezetéséig – ennél jóval lenyűgözőbb.