Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

Az izgat, ha a közösségért dolgozok

2021. június 30. 11:55 // Forrás: Ecoport
A Vízimentők Balatoni Szakszolgálatának alapítója, utódjának pedig kezdetek óta vezetője. A balatoni emberek biztonsága a szívügye. Szerencsésnek érzi magát, mert ahogy mondja, a munkában egyensúlyba tud kerülni. Bagyó Sándorral, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetőjével beszélgettünk.

Több mint húszan 1999-ben alapították meg a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elődjét, a Vízimentők Balatoni Szakszolgálatát. Tíz évvel korábban a Keszthelyi Vízimentő Egyesület egyik alapítója volt. Ma amellett, hogy a VMSZ elnöke, az Országos Mentőszolgálatnál is dolgozik. Korábban nemzetközi mentésekből is kivette a részét. Mi fogja meg az életmentésben?

Már fiatal koromban beszippantott a dolog, és nagyon úgy fest, hogy ebben is maradok. Minden, amit csináltam az életemben, az életmentésről szólt. A siker íze az ember szájában egy jó dolog. Mindent úgy szeretek csinálni, hogy annak van egy pozitív hozadéka. Sokat álmodoztam és álmodozok a mai napig. Az álmaimért dolgozom, amik egyébként nem elvont dolgok, hisz mindegyik a közösségekről és az emberek biztonságáról szól. Ebben rengeteg partnerem akad, így nekem is könnyebb.

Olykor az OMSZ-nél is szolgálatot teljesít. A vízimentés nem elégíti ki?

A súlypont a vízimentőknél van, az Országos Mentőszolgálatnál való munka a napi alázat gyakorlása, a szárazföldi mentés, a csapategységben való gondolkodás és a kollégák miatt fontos. Ez segít abban, hogy egyensúlyban tudjak maradni. Az életem nagy részét a vízimentés és az azzal kapcsolatos tevékenységek töltik ki.

Említette a közösséggel és az életmentéssel kapcsolatos álmait. Ezekről mit szabad tudni?

Már most tudom, hogy a következő 35 évben mit fogok csinálni. A VMSZ egy 21 éves szervezet, amely még koránt sincs kész. Meg szeretném élni, hogy a szolgálat 50 éves lesz. A terveim szerint a következő 10-20 év a professzionalizálódásról, a magasabb szintű oktatásról és a társadalomban való még jobb elfogadtatásról fog szólni. A jelek arra utalnak, hogy alakul a dolog, és most is ott állunk, ahol kell.

Az életmentés mellett a Balatoni Kör tagja is. Fontosnak tartja az egész éves Balaton koncepcióját és a minőségi gasztronómiát?

Fontos, hogy csak tiszteletbeli tag vagyok, amit a Balatonért való tevékenységeim miatt érdemeltem ki. Itt inkább fogyasztóként és műkedvelőként vagyok jelen és néha el is mondom a véleményemet. Nyilvánvalóan szeretem a minőségi gasztronómiát, és ez a minőség felé való orientálódás szerintem fontos a Balaton jövője szempontjából, hogy egész éves turisztikai desztináció tudjon maradni. Itt párhuzamot vonnék a VMSZ-szel, hisz a Balatoni Kör is csupán egy 6-7 éves alakulat, és idő kell ahhoz, hogy kiforrjon a dolog – mint a vízimentőknél. Mindkettőnek a minőség felé kell orientálódni és ezt célul kitűzni. A hibákat elő kell venni, meg kell nézni, jobban csinálni. Az adottságok már megvannak.

A sok teendője mellett hogyan lazít?

Mindig arra van ideje az embernek, amire hagy. A beosztásomat én csinálom és engem abszolút az izgat, ha a közösségért dolgozok. Ritkán vagyok szabadságon, de ez nem jelenti azt, hogy nem szoktam lazítani. Ha pihenek, azt is általában egy külföldi munkaúttal kapcsolom össze. Nem teherként élem meg a munkát, hisz azt a tevékenységet végzem, amit a szabadidőmben is csinálnék. Ahogy mondani szoktam, játszva dolgozom, és ezt nem élem meg rosszul. A gyerekeim és a családom is ilyen aktív, mindenki a maga területén dübörög. A családom mindenekelőtt áll, de ez nem mindig volt így.

Akkor a munkája egy szerelemprojekt?

Itt lakom a Balatonon, itt jövök-megyek, mióta az eszemet tudom. De tudjuk, a szerelemben is fel kell áldozni dolgokat. Szerencsés vagyok, mert egyensúlyba tudok kerülni a munkámmal és ezt a családom is hasonlóképp éli meg. A feleségem mentőtiszt, a nagyobb gyerekeim vízimentők, két fiam a búvárszolgálat tagja is, a lányom pedig hajót vezet. Van olyan nap, amikor mindegyikünk szolgálatban van, és együtt dolgozunk. Ebből nem szokott különösebb probléma lenni, mindenki teszi a dolgát, ebbe nőttek bele. Ezen kívül mindegyikőjüknek megvan a maga területe, de ez a furcsa közös hobbink, ami már élethivatás, hogy életeket mentünk.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetőjeként miből áll egy napja?

Ugyanúgy dolgozom, mint mindenki más a szolgálatnál. Előkészülünk a napi feladatokra, és várunk, várunk, várunk és várunk, hogy riasztást kapjunk. Ha nem vagyok szolgálatban, akkor is be van kapcsolva a rádióm, így mindenről tudok. Ha komolyabb havária, süllyedő hajó, vagy haláleset van, helyzettől függetlenül a helyszínre megyek, mert úgy gondolom, hogy egy vezetőnek a rendkívüli esetekben ott a helye.

Mi jelenti a legnagyobb kihívást a szakmában?

Nem kihívások vannak, inkább nehézségek. Én a szerint a recept szerint dolgozom és élek, hogy „nyújtsd a legjobbat és csinálj meg mindent a lehető legjobb tudásod szerint.”

A cikk az Ecoport magazin 2021/2. számában jelent meg.
Gesztesi Ákos / Fotók: Bagyó Sándor

Ge. Á.
további cikkek
Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. 2024. április 17. 13:29 Kammerer-Kucsera: „Ha a másikat nézed, sose leszel sikeres” sport Kammerer-Kucsera: „Ha a másikat nézed, sose leszel sikeres” Kammerer Zoltán olimpiai- és világbajnok és Kucsera Gábor világbajnok kajakozók sportkarrieri pályafutásából rendkívül nehéz lenne egy pillanatot kiemelni. A budapesti Allee Bevásárlóközpont mégis megtette egy fotókiállítás keretében, ami a sport fontosságát, valamint az élsportolók megjelenésének hatásait hangsúlyozza. Kucsera és Kammerer a 2006-os szegedi síkvízi kajak-kenu világbajnokság egyik megfeszítő pillanatában láthatóak a kiállítás anyagában, amint a bronzéremért küzdenek. De mi van most a két világklasszis sportolóval? Hogyan élnek ma, miként emlékeznek a történelmi pillanatokra, és milyen útravalót adott számukra a sport? Mit ajánlanának azoknak a fiataloknak, akik most ragadnának lapátot és vágnának bele a kajak-kenu világába? Többek között ezeket a kérdéseket tettük fel Kucsera Gábornak és Kammerer Zoltánnak, akik a fotókiállítás apropóján páros interjút adtak a Vehírnek. 2024. április 15. 21:54 Hétfőn indul a tavi viharjelzési szezon Hétfőn indul a tavi viharjelzési szezon Hétfőn indul a tavi viharjelzési szezon a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon - közölte az Hungaromet Zrt. a honlapján. Az április 1-jén kezdődő tavi viharjelzési szezon október 31-éig tart. 2024. április 1. 9:11 Kiöntött a Balaton Kiöntött a Balaton A tó vize több üzletet és a sétányt is elárasztott Balatonfüreden. 2024. március 29. 16:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.