Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rasovszky Kristóf Hévízen „melegített”

2021. június 30. 17:47 // Forrás: Szalay Péter – SzPress Hírszolgálat
Nem akármilyen kihívás vár a nyíltvízi úszókra Tokióban, ugyanis az olimpiai versenyeknek otthont adó Odaiba tengeröbölben 29-30 fokos a víz hőmérséklete. A Balaton Úszó Klub Veszprém világbajnoka, Rasovszky Kristóf edzőjével, Szokolai Lászlóval Hévízen készült.

Köztudott, hogy a nyíltvízi úszók szinte minden világversenyen különleges megpróbáltatásoknak vannak kitéve, és most úgy tűnik, hogy a tokiói olimpián még a szokásosnál is nehezebb lesz a dolguk. Elsősorban az Odaiba tengeröbölben mért magas vízhőfokok miatt, amire a világbajnok Rasovszky Kristóf sajátságos módon igyekszik felkészülni.

Szokolai László, a 2019-ben az év nyíltvízi úszójának megválasztott Rasovszky Kristóf edzője olyan pályát keresett a versenyzőjének, ahol a vízhőfok bágyasztóan magas, viszont éppen ezért alkalmas a tokiói versenyszínhely extrém körülményeinek a modellezésére.

Rasovszky Kristóf és Szokolai László (archív fotó)Rasovszky Kristóf és Szokolai László (archív fotó)

Több forrásból is úgy értesültem, hogy az olimpiai versenyeknek otthont adó Odaiba tengeröbölben 29-30 fokos a víz hőmérséklete, ezért is döntöttek úgy a szervezők, hogy a nyíltvízi küzdelmek reggel fél 7-kor kezdődnek, de már olyat is hallani, hogy a rajtot ennél is korábbra állítják be

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Szokolai László, aki úgy gondolta, hogy ezekre a nehézségekre csak hasonló körülmények között lehet felkészülni.

Elmentünk Hévízre, ahol még soha nem edzettünk, és kipróbáltuk azt, hogy miként reagál Kristóf szervezete a tó közismerten meleg vízére. Figyelembe vettük a szakorvosok tanácsát, akik szerint 20 percnél tovább nem ajánlatos a vízben tartózkodni, főképpen akkor, ha egy sportoló ott tempós úszásba kezd. Folyamatosan mértük Kristóf pulzusát, ami megnyugtató adatokat mutatott, de így sem kockáztattunk meg hosszabb és igazán kiadós edzésket. Akkor búcsúztunk el Hévíztől, amikor a víz hőmérséklete már 34 foknál is magasabb volt, de az az öt, szigorúan ellenőrzött hévízi úszás is elegendő volt ahhoz, hogy Kristóf tapasztalatokat gyűjtsön. Köszönettel tartozunk a létesítmény vezetőjének, aki engedélyezte, hogy már a nyitás előtt megtarthassuk az edzéseket, így a beutaltak nem zavartak minket, ahogy mi sem őket

– mondta Szokolai László, aki örömmel újságolta, hogy a napokban átadott új veszprémi uszoda elsőrangú feltételeket biztosít a versenyzői számára, akik vele együtt régen vártak már az átadás napjára.

vehir.hu
további cikkek
Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel úszás Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel Negyvenegy fős lesz a magyar csapat júniusban a belgrádi Európa-bajnokságon: a medencés szakágban 15 férfi és 18 női versenyző, a nyílvízi viadalokat illetően négy-négy sportoló várja a kontinensviadalt. A keretben a Balaton ÚK Veszprém háro kiválósága, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán is ott van.  2024. április 18. 20:40 Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! úszás Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! Sárkány Zalán diadalmaskodott 800 méteren a Duna Arénában rendezett országos bajnokság pénteki záró napján két veszprémi klubtársa, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid előtt. 2024. április 12. 21:05 A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók úszás A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók Betlehem Dávid a keddi, 1500 méter gyorson aratott győzelme után szerdán 400 méteren is diadalmaskodott a Duna Arénában zajló országos bajnokság szerdai versenynapján. 2024. április 10. 21:43 Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Balaton Úszó Klub Veszprém Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Betlehem Dávid a nyerte 1500 méter gyorson a három olimpiai szintes különversenyét a Duna Arénában zajló országos bajnokság keddi nyitónapján. 2024. április 9. 20:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.