Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tényleg komolyak a komolyzenészek?

2021. július 7. 14:19
Fogd meg a söröm! – mondta a zenész, majd feljátszotta a serpenyőben sülő virsli sercegését.

A magyar nyelv igazából csak rossz megoldásokat kínál, amikor összefoglaló néven neveznénk a könnyűzenébe nem sorolható zenei műfajokat. A "klasszikus" szó a klasszicizmus ernyője alá vonja a többi művészettörténeti korszakot; a mostanában divatos "régizene" meghatározás azt sugallja, hogy ebben a kategóriában nem érdemes kortárs alkotókat keresnünk; a "komolyzene" pedig úgy tesz, mintha hiányozna belőle a játékosság és a könnyedség.

Ez utóbbi sztereotípiára cáfolt rá a Konzerthausorchester Berlin, amikor a "komolyzene" komolyságához illően frakkba öltöztetve mikrofon elé állította zenészeit, hogy feljátsszák a sütőolaj sercegését, a söröspalack szisszenését és a huzatot a metrón.

A #klangberlins (Berlin hangja) projekt részeként a város hétköznapi életéből rögzített videofelvételeket "szinkronizáltak" a zenészek a magasztosabb műfajokhoz szokott hangszereikkel. A zenekar célja az volt, hogy tisztelegjenek a nekik otthont adó város előtt, bemutassák a hétköznapok ritmusát – és persze, hogy rámutassanak arra: az embernek lételeme a játékosság. Akkor is, ha esténként egy szimfonikus zenekarban játszik – sőt, akkor igazán. 

A sorozat további részeit a Konzerthaus Berlin Youtube-csatornáján érhetik el.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.