Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Kiválasztották Veszprém Város Borát

2021. július 8. 22:03
Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a Balatoni Borok Versenyét, melynek eredményeit csütörtökön hirdették ki a Betekints Hotelben.

A térségi borverseny rekordszámú jelentkezőt vonzott: hat borvidékről 92 termelő 360 mintáját kóstolta a szakértő zsűri. Illetve néhány esetben a nem-feltétlenül-szakértő zsűri is: Veszprém város és az Európa Kulturális Fővárosa program idei borainak kiválasztásában laikusokból álló társadalmi zsűri hozta meg a döntést, ők a szakemberek által összeállított szűkített listán szereplő mintákból válogattak.

Ennek a társadalmi zsűrinek Porga Gyula polgármester is a tagja volt, aki a díjátadón elmondta: Veszprém maga ugyan nem borvidéken fekszik, az agglomerációhoz azonban több borvidék is kapcsolódik – ezek sokszínű kínálata Szekszárddal vagy Egerrel szemben is versenyképessé teszik a térséget.  

Tungli Péter, az Európa Kulturális Fővárosa Program gasztronómiai koordinátora rámutatott: az összbalatoni borverseny pontosan olyan kezdeményezés, aminek felkarolását és támogatását a térségi összefogásra építő Veszprém-Balaton EKF-pályázatban vállalták. A bortermelés a térségben a mai napig része a mindennapoknak, legyen szó ismert borászatokról vagy egyszemélyes kis vállalkozásokról.

A Balaton Bora címekről a Mészáros Gabriella borakadémikus vezette szakmai zsűri mondta ki a végső szót. A zsűrielnök arra intette a megjelent borászokat, hogy az aktuális divatirányzatok kiszolgálása mellett nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a hagyományos borfajtákra. A szakember kevesellte például a kéknyelűt és a juhfarkot a minták között. "Nem szabad a hagyományos, a térségre jellemző borokat elengedni. Felelősséggel tartozunk a tájért, a szőlőért, a fogyasztóért!" – hangsúlyozta.

 

A 2021-ES DÍJAZOTTAK

Veszprém Város Bora – Villa Pátzay Borbirtok Prémium chardonnay (2018)
Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Fehérbora – Tornai Pincészet Aranyhegy juhfark (2019)
Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Vörösbora – Rubin Borászat Peripheria merlot (2017)
Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa pezsgője – Garamvári Szőlőbirtok Lellei Furmint Brut methode traditionelle (2017).


A Balaton Legjobb Fehérbora – Tornai Pincészet Aranyhegy juhfark (2019)
A Balaton Legjobb Vörösbora – Bujdosó Kokas merlot (2017)
A Balaton Legjobb Rozé bora – Kányaváry Borbirtok Pirkadat cabernet sauvignon rozé (2020)
A Balaton Legjobb Pezsgő-Gyöngyöző Bora – Garamvári Szőlőbirtok Lellei Furmint (2017)
A Balaton Legjobb Desszert Bora – Koczor Pincészet Enigma (2015)

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 Négy év után ismét elrajtol a Balaton Szupermaraton futás Négy év után ismét elrajtol a Balaton Szupermaraton Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül a Balaton Szupermaratonra, amelyre 386 településről és 17 országból érkezett eddig nevezés. 2024. március 20. 19:52 Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57 Rangos állami kitüntetést kapott Markovits Alíz Markovits Alíz Rangos állami kitüntetést kapott Markovits Alíz Az Európa Kulturális Főváros programsorozat megvalósításáért felelős Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott. 2024. március 13. 0:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.