2021. szeptember 22.
//
Móric névnap

Veszprémben is verseket hallgathatunk a peronon

Június eleje óta több vasútállomáson a menetrend mellett magyar költeményeket is mondanak a hangosbemondók. A kezdeményezést még tavaly hívta életre a Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület, a céljuk pedig ezzel, hogy kimozdítsák az irodalmat a klasszikus terekből.

Mi lenne, ha versek szólalnának meg az erdőben? Vagy a parkolóban. Ha verseket olvashatnánk a város falfelületein. Minden bizonnyal sokkal izgalmasabbá válnának azok a hétköznapi pillanatok, amiket ezeken a helyeken töltünk, mondjuk várakozással vagy a munkába, iskolába, boltba való sétálással.

Czompó GáborCzompó Gábor

Hasonlóra gondolt Czompó Gábor, a 2019-ben alakult Balatonalmádi Aranyhíd Egyesület társ-elnöke is, amikor először gondolkodott el azon, hogy kivigyék a verseket az utcára. A magyar kulturális értékek támogatása a kezdetektől fogva célunk volt – mondta el csütörtökön a veszprémi vasútállomáson tartott sajtótájékoztatón az ötlet kapcsán. Aztán Mihály Péter zalaegerszegi színésszel beszélgetve felvetődött az ötlet, hogy mi lenne, ha egyszer csak versek hangzanának el szokatlan helyeken. Még abban az évben sikerült is elindítani a projektet Balatonalmádi három strandján, ahol többek között Kemény István, Szálinger Balázs, Nagy Péter, Mihály Péter és Holecskó Orsolya előadásában szólaltak meg a klasszikus és kortárs magyar költészet remekei.

2020-ban a MÁV Zrt. segítségével a Vers a parton! után elindulhatott a Vers a peronon! akció, amely során balatoni vasútállomások hangosbemondóin keresztül hallgathatják a verseket a vonatra várakozók, ezzel együtt pedig regionális méretűvé nőtte ki magát a kezdeményezés.

A sajtótájékoztatón élőben is olvastak fel verset művészek, Gáspár Sándor (képünkön) mellett Szálinger Balázs költő és Halas Adelaida színésznőA sajtótájékoztatón élőben is olvastak fel verset művészek, Gáspár Sándor (képünkön) mellett Szálinger Balázs költő és Halas Adelaida színésznő

Idén aztán sikerült újabb szintet lépniük: immár az ország 78 vasútállomásán, valamint több buszállomáson szólalnak meg a versek színészek, zenészek, költők segítségével, a kulturális programsorozatot pedig a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program is támogatja.

Varga Richárd, az EKF irodalmi projektjeiért felelős projektmenedzsere elmondta, már a pályázat összeállításakor sokat gondolkodtak azon, hogy jó lenne az irodalmat kimozdítani a klasszikus irodalmi terekből, s minél több helyre eljuttatni. „Az irodalom az életünk termésteres része, nem egy tőlünk különálló dolog. Szeretnénk ezt megmutatni a programsorozattal, ahogy azt is, hogy a versek jóval többek annál, ami a középiskolai tanulmányainkból megmaradt a fejünkben: segítenek megérteni önmagunkat, más embereket, a minket körbevevő világot. Ráadásul a vasútállomásról számos költemény juthat eszünkbe, tehát nagyon is indokolt, hogy itt szólaljanak meg a versek.”

Mindemellett az együttműködés annak is szép példája, hogyan tud egy-egy civil szervezet bekapcsolódni az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatba.

Varga RichárdVarga Richárd

Czompó Gábor hozzátette, szeretnék, ha még ennél is többekhez juttathatnák el a klasszikus és kortárs magyar verseket, az eddigi együttműködő partnereknek pedig köszönetét fejezte ki az ebben nyújtott segítségért.

Az országos irodalmi eseménysorozat október 6-ig tart, amely alatt összesen 35 verset hallgathatnak meg az utazók.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Közeleg az első nagyszínházi bemutató a Petőfi Színházban
Közeleg az első nagyszínházi bemutató a Petőfi Színházban
A Veszprémi Petőfi Színházban hamarosan a nézők is megtekinthetik az évad első nagyszínházi bemutatóját, ugyanis a Tasnádi Csaba által színpadra állított Ken Ludwig darab pénteken debütál.
Márfi Gyula: A kereszténység akkor durva, ha eltér Krisztustól, az iszlám pedig akkor, ha követi Mohamedet
Márfi Gyula: A kereszténység akkor durva, ha eltér Krisztustól, az iszlám pedig akkor, ha követi Mohamedet
Az iszlám nem csupán vallás, hanem politikai berendezkedés is, ami óriási veszélyt jelent Európára, vallja dr. Márfi Gyula, nyugalmazott érsek, aki „Jegyzetek az iszlámról - keresztény szemmel” című új könyvét az Utas és Holdvilág Antikváriumban mutatta be múlt pénteken. Az előadáson szóba került számos olyan példa is, amely bemutatja, hogy a nyugati világ milyen szinten fordult ki önmagából.
Veszprémben lesz 2021 egyik legnagyobb magyar fotós rendezvénye
Veszprémben lesz 2021 egyik legnagyobb magyar fotós rendezvénye
Egy egész hétvégés programmal tér vissza Veszprémbe a Fotósviadal, ahol ezúttal a megszokottól eltérő kihívásokkal szembesülhetnek a résztvevők. A rengeteg izgalmas fotótéma közt olyan helyszíneket is találunk, amelyek a turisták előtt általában rejtve maradnak, de egy jótékonysági árveréssel egybekötött fotókiállítást is megtekinthetünk a Balatont bemutató fotósok legjobb munkáiból a “Samsung - The Frame” projekt digitális fotóművészeti kiállítóterében, Tihanyban.
Sportos-zenés délután a telepen
Sportos-zenés délután a telepen
A Jutasi úti lakótelep több helyszínén színes programokkal várták az érdeklődőket vasárnap.
Testünk a mérték
Testünk a mérték
Eric Kressnig munkáiból nyílt kiállítás szombaton a Csikász Galériában.