Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A lakosságot legkevésbé terhelő megoldást várnak a veszprémi képviselők a kormánytól a rátóti katonai bázis ügyében

2021. július 19. 11:32
Egyhangú szavazással kérik a Gyulafirátót mellett létesítendő katonai bázis terveinek újragondolását a kormánytól a veszprémi önkormányzati képviselők.

Mint arról korábban beszámoltunk, Gyulafirátót mellett egy két-háromezer fő befogadására alkalmas katonai bázis létesítését tervezi a Honvédség. A gyulafirátótiak azt szeretnék elérni, hogy az eredeti tervekhez képest – melyek alapján a tábor legközelebbi pontja kevesebb mint egy kilométerre lenne a lakott területtől – távolabb építsék meg a létesítményt. 

Az ügyben néhány hete lakossági fórumot is rendeztek, ahol Benkő TIbor honvédelmi miniszter igyekezett válaszolni a kérdésekre. A két ellenzéki önkormányzati frakció, az MSZP-LMP-P és a DK-Szakszervezet valamint Kovács Rajmund független képviselő rendkívüli közgyűlés összehívását kérte a polgármestertől, és egy olyan határozati javaslatot fogalmaztak meg, amelyben a kormányt arra kérik: a bázist a lakott területtől a lehető legtávolabb építsék meg.

A hétfő reggeli közgyűlésen a két ellenzéki frakcióvezető, Katanics Sándor (DK-Szakszervezet) és Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-P) is hangsúlyozták: nem a katonai bázis ellen emelnek szót, nem szeretnék ellehetetleníteni azt, csupán azt szeretnék elérni, hogy a kormány vizsgáljon meg minden lehetőséget, és a lakosságot legkevésbé terhelő megoldás mellett döntsön. Ugyanakkor mindketten kritizálták, hogy a rátótiakat nem értesítették időben, nem tudták elmondani a véleményüket a végleges tervek elkészülte előtt. A legkeményebb kritikát Kovács Rajmund fogalmazta meg, aki arra utalt, hogy a városvezetés szándékosan hallgatta el a bázisépítést, hogy a 2018-as parlamenti és a 2019-es önkormányzati választáson ne legyen ebből problémájuk. 

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) arra emlékeztette a képviselőket, hogy a lőtér történelmi adottság, “nem most pottyant ide”, több mint száz éve együtt élünk vele. Hozzátette: a haderőreformnak, ami révén a Magyar Honvédség védekezőképességét javítják, Veszprém is számos módon haszonélvezője. Mint mondta, nem gondolja, hogy a majdani bázis zavaróbb lenne, mint a lőtér, és azt sem érti, miért kellene kompenzációt kapnia a városrésznek – példaként rámutatott, hogy a jutaspusztaiak sem álltak elő hasonló igényekkel, pedig ők még közelebb vannak a honvédségi területekhez. Katanics Sándor emlékeztette az alpolgármestert, hogy a már említett lakossági fórumon Benkő Tibor honvédelmi miniszter maga jelentett be több fejlesztést is kompenzációként, így a 82-es elkerülő mellett például azt is, hogy sebességmérő készüléket helyeznek ki a főút mellett. 

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) az ellenzéki kezdeményezés mellé állt. Mint mondta, a lakossági fórumon ugyanaz derült ki, amit az előterjesztésben is megfogalmaztak: a gyulafirátótiak nem a bázis létesítését ellenzik, hanem a körülményekkel vannak problémáik. 

“Szerintem fontos, hogy egy ilyen léptékű, a honvédelmet erősítő beruházás ne váljon politikai törésvonallá. Ez meg is látszik ezen az előterjesztésen, a város politikai képviselői egyetértenek abban, hogy szükség van a honvédelmi intézkedésekre, de abban is egyetértünk, hogy ez a szándék a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon a környéken élők számára.”

A polgármester megjegyezte: a városvezetésnek és Ovádi Péter parlamenti képviselőnek sok munkája van abban, hogy minél több fejlesztés valósuljon meg Veszprémben, a képviselő közbenjárásának köszönhető az is, hogy ismét napirendre került a gyulafirátóti elkerülő megépítése. Porga a honvédelmi miniszter nyitottságát is méltatta, Benkő az elmúlt hónapokban többször is személyesen egyeztetett a városvezetéssel és a rátóti civilekkel, igyekszik jó kapcsolatot ápolni a lakossággal. 

Az ellenzéki képviselők által benyújtott határozati javaslatot végül Brányi Mária módosító indítványával együtt fogadták el: az alpolgármester azt javasolta, hogy a beruházás a lakosságot lehető legkevésbé terhelő módon történő megvalósítását kérjék a kormánytól – mint mondta, ezt nem biztos, hogy a távolság növelésével, hanem akár más, járulékos környezetvédelmi beruházásokkal is el lehet érni. 

A határozatot a képviselők egyhangúlag támogatták.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06 Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. tegnap 10:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.