2021. október 17.
//
Hedvig névnap

Szolnoki Olivér bizonyította: a világ egyik legjobbja

2021. augusztus 4. 15:41
Júliusban három nemzetközi megmérettetésen is asztalhoz állt Szolnoki Olivér. A fiatal veszprémi biliárdos Szlovákiában, Erdélyben és Szerbiában is bajnok lett.

Azok után, hogy Szolnoki Olivér júniusban a London szomszédságában rendezett felnőtt biliárd-világbajnokságon harmadik helyen végzett, a huszonnégy éves veszprémi tehetségre három nemzetközi megmérettetés várt júliusban.

A pozsonyi csata

A hónap elején Szlovákia fővárosába látogatott Olivér, ahol Európa második legerősebb versenysorozatában mérette meg magát. Csoportjából háromból három győzelemmel jutott tovább a legjobb harminckét versenyző közé.

Ezt követően a lengyel korosztályos válogatott Michal Urbanskit 7-5-re, a tizenhat között pedig a többszörös román és spanyol bajnok Ciprian Gindacot múlta felül 7-3-ra. A veszprémi biliárdosnak a korosztályos világbajnok Daniel Maciol sem okozott problémát: őt 7-4-re győzte le Szolnoki a negyeddöntőben.

Az elődöntőben szinte tökéletes meccset játszott a magyar fiú: az Európa-bajnok Konrad Juszczyszynt verte meg 7-2-re. Következhetett a döntő, ahol Szolnoki Olivér egy fiatal lengyel tehetség, Oskar Jamorski ellen biztosította be a bajnoki címet (7-5).

(archív fénykép)(archív fénykép)

Erdélyi földön

Július 17. és 18. között az Erdélyi Biliárd Szövetség versenyére is ellátogatott a bakonyi sportoló. Olivér tükörsima győzelmekkel kvalifikálta magát a legjobb tizenhat közé, ahol a szó szoros értelmében átgázolt román ellenfelén (9-0). A negyeddöntőben a román bajnok Cristian Surdea várt rá, de Szolnoki őt is kiütötte (9-1).

A veszprémi tehetség az elődöntőben honfitársával, Oláh Gáborral mérkőzött meg: Olivér ellene 9-4-es diadalt aratott. A fináléban pedig a többszörös spanyol és román bajnok Ciprian Gindac következett. A rivális ellépett 5-3-ra, de Olivér gyönyörű fordítással végül 9-5-ös győzelemmel biztosította be újabb bajnoki címét.

(archív fénykép)(archív fénykép)

Bivalyerős mezőny Szerbiában

A hónapot Belgrádban zárta Szolnoki Olivér, ahol a szakmabeliek szerint az elmúlt húsz év legerősebb mezőnye alakult ki balkáni viszonylatban. A veszprémi fiú 10-1-es, könnyed sikerrel jutott be a legjobb hatvannégy közé. A döntőig vezető úton Eb-bronzérmest és macedón bajnokot is két vállra fektetett a magyar biliárdos.

A finálé komoly izgalmakat tartogatott, hiszen a szerb bajnok, a Világkupa-bronzérmes Aleksa Pacelj várta Olivért. A rutinos rivális előbb 4-2-re, majd 6-4-re is ellépett, ám Szolnoki mentálisan remekül kezelte le a helyzetet: sikerült fordítania és 10-7-re megnyerni a döntőt, amely a harmadik bajnoki címet eredményezte számára júliusban.

Simon Dani

További cikkek

Világbajnoki bronzérmes lett Szolnoki Olivér veszprémi biliárdos
Világbajnoki bronzérmes lett Szolnoki Olivér veszprémi biliárdos
A huszonnégy éves veszprémi tehetség június elején a London szomszédságában rendezett felnőtt biliárd-világbajnokságon harmadik helyen végzett. Szolnoki még a nyár folyamán Szlovákiában, Romániában, Szerbiában és Szlovéniában is asztalhoz áll majd.
Nemzetközi győzelemmel tért vissza
Nemzetközi győzelemmel tért vissza
A veszprémi tehetség, Szolnoki Olivér izgalmas finálé után nyerte meg a Csehországban július 18. és 19. között rendezett Best of East Pardubice Opent.
Biliárdtippek egy profitól, ha a szórakozóhelyek újranyitnak – VIDEO
Biliárdtippek egy profitól, ha a szórakozóhelyek újranyitnak – VIDEO
A sportág legfontosabb tudnivalóiról egy igazi szaktekintélyt, az ország egyik legjobb biliárdosát, a veszprémi Szolnoki Olivért kérdeztük.
Szolnoki Olivér képviselte volna hazánkat Las Vegasban – a koronavírus-járvány miatt nem utazhat
Szolnoki Olivér képviselte volna hazánkat Las Vegasban – a koronavírus-járvány miatt nem utazhat
Miután a svájci fővárosban, Bernben rendezett kvalifikációs versenyen parádés diadalokat aratott riválisai felett városunk ifjú biliárdos tehetsége, Szolnoki Olivér kivívta a jogot, hogy hazánkat is képviselje április elején, a Nevada állambeli Las Vegasban rendezendő US Open pool-biliárd megmérettetésen. A koronavírus-járvány miatt jelenleg azonban beutazási tilalom van az Amerikai Egyesült Államokba, így a fiatal veszprémi lemondani kényszerül élete eddigi egyik legnagyobb lehetőségéről.
Ötödik hely a görög fővárosban
Ötödik hely a görög fővárosban
A görög fővárosban, Athénban január 16. és 19. között rendezett pool-biliárd tornán városunk ifjú tehetsége, Szolnoki Olivér az előkelő ötödik helyen végzett.