Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A répa-dog az év strandétele

2021. augusztus 5. 12:00
A Balatoni Kör hetedik alkalommal kereste idén az év strandételét. A hét döntős közül öten vegetáriánus harapnivalóval készültek, ami jelzi: a minőségi vendéglátósok ma már túlléptek a rántott sajton és rántott gombafejeken.

Stílszerűen a fövenyesi Kalóz Strandbisztróban hirdették ki szerda délután az év strandétele díjazottját és felfedezettjét. 2014-ben a Kalóz kapta meg elsőként a Balatoni Körtől az év strandétele díjat a harcsakrumpli nevű balatoni fish&chips ételkölteményért. Idén az Év Strandétele versenyt a balatonfenyvesi Konyhám répa-dog nevű étele nyerte az előkóstolók nyomán döntőbe jutott hét étel közül, az Év Felfedezettje pedig a világosi Tarow bisztró lett vegán bundáskenyerével.

A kategóriában az első hazai szakmai díjként is felfogható elismerés fő célkitűzése, hogy a korábban egészségtelen, nehezen emészthető ételek által dominált strandkínálatot megújítsa és népszerűsítse. Ez úgy tűnik, mára már sok helyen evidens, hisz a Balaton körül egyre több strandbüfé teszi zárójelbe az ilyen-olyan hekket, olajos lángost és társait.

A szakújságírókból álló zsűrihez idén Bíró Lajos sztárséf is csatlakozott, akik kedden végigkóstolták a nevezett strandételeket, és ez alapján hozták meg döntésüket.

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája a szerdai díjátadón kiemelte, hogy minden eddiginél erősebb mezőny az idei, ami jelzi, hogy sok helyen már évről évre nagyon tudatosan készülnek a versenyre. Pont ez volt az egyik alapvető cél, hogy a strandbüfék minőségi versengését erősítse a díj. A hét döntősből öt étel vegetáriánus volt, a Tarow bundáskenyere pedig teljesen vegán étel, így abszolút egyértelmű, hogy mi az idei trend a strandgasztronómiában.

Kardos Gábos a 2021-es Év Strandétele díjátadón a fövenyesi Kalóz Bisztróban. Fotó: Domján Attila.Kardos Gábos a 2021-es Év Strandétele díjátadón a fövenyesi Kalóz Bisztróban. Fotó: Domján Attila.

Az Év Strandétele a balatonfenyvesi Konyhám répa-dogja lett, ami egy rusztikus morzsában kisütött répa sült baconnel majonézes-tejfölös pesto krémmel, marinált gyömbérrel és szárított hagymával. Az elkészítés során nem bébirépákat rántottak ki, hanem nagyobb méretűeket, amit morzsával fedtek be, így az nem szívja magába az olajat, ezért a hangsúly ízben is inkább a zöldségre kerül, mint a panírozásra. A Konyhámban 1690 forintért lehet megkóstolni.

A répa-dogA répa-dog

Az Év Felfedezettje díjat kiérdemlő balatonvilágosi Tarow bisztró nemrég nyílt a Club Aliga vízparti részén. Ahogy a hivatalos sajtóközleményben írják, „már a helyszín is elvarázsolja a vendégeket. Balra a végtelenbe vesző Balaton, jobbra vitorláskikötő: ennél pazarabb tóparti panorámát nehéz találni. A bisztró azonban nem éri be azzal, hogy csupán a látvány vonzzon oda minket. A séf kifejezetten izgalmassá teszi az egyre népszerűbb vegetáriánus kínálatot is.

Vegán bundáskenyerükben a tojást csicseriborsó liszt, mandulatej és kurkuma bundával váltják ki, a tojásra jellemző «kénes » ízt pedig a feketesó adja hozzá. Feltétnek avokádó, paradicsomos salsa, savanyított lilahagyma és friss zöldfűszerek teszik még izgalmasabbá az ételt.” A vegán bundáskenyér ára: 2350 forint.

A Tarow vegán bundáskenyere.A Tarow vegán bundáskenyere.

Az abszolút nyerteseken kívül

  • a balatonalmádi Terasz a Balatoni Bokrétával (hajdinalisztes palacsinta paradicsomos, tokhalas, helyi sajtos saláta dresszinggel),
     
  • a zamárdi Tiki Beach bisztró szarvasragus édesburgonyás lángossal,
     
  • az alsóörsi Fogas bisztró füstölt tokhalas túrógombócos tökfőzelékkel,
     
  • a tihanyi Kedvenc Kávé és Delikát Balote-tal (sült kukorica többféle sajttal és házi majonézből készített mártogatóssal)
     
  • és az örvényesi Random Bagel a Mekk Mester fantázianevű grillezett kecskesajtos-céklás bagellel jutott a döntőbe.

A döntőbe jutott vendéglátósok. Fotó: Domján Attila.A döntőbe jutott vendéglátósok. Fotó: Domján Attila.

Címlapfotó és ételfotó: Heim Alexandra

gesztesiakos
gesztesiakos
gesztesiakos
Ge. Á.
domjanattila
domjanattila
domjanattila
Domján Attila
további cikkek
Képernyőkép 2025-02-28 114426
Képernyőkép 2025-02-28 114426
Képernyőkép 2025-02-28 114426
A tavaszi szél új ázsiai ízeket hoz Veszprémbe Különleges menüsorral készül a Saiko no Sushi ázsiai étterem, amit kifejezetten a természet tavaszi ujjáéledése inspirált. 2025. február 28. 11:51
steak-978666_1280
steak-978666_1280
steak-978666_1280
A véres steak valójában egyáltalán nem véres Az egyik legnagyobb gasztronómiai tévhit, hogy amikor véresen kérjük a steaket, akkor valóban véresen kapjuk a tányérunkra. Hogy megértsük a rare és medium rare titkát, nem árt egy konyhai kémiai gyorstalpaló. 2025. február 25. 14:51
borszalon_dec-112
borszalon_dec-112
borszalon_dec-112
A tavasszal együtt érkezik az idei év első borszalonja Veszprémbe Március 7-én nyit az idei év első borszalonja Veszprémben, amelynek ezúttal is a történelmi várnegyed impozáns épülete, a Dubniczay-palota ad otthont. 2025. február 18. 11:44
443719253_122116375718289500_8661017837185220063_n
443719253_122116375718289500_8661017837185220063_n
443719253_122116375718289500_8661017837185220063_n
Krumplistészta deluxe – a Michelin-parasztétel Szalonnás halál, gránátos kocka. Mennyire utáltam gyerekként. Abszolút maradékmentő ebédnek gondoltam, aszófői nagyszüleim rendszeresen ezzel vártak. Néha mondták, hogy gálárbugyi - vagy bugyli? – van most, mintha lenne bármi különbség egy gyereknek a krumpli és tészta kombinációi között. 2025. február 4. 21:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.