Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. november 21. Olivér
Veszprém
3°C
2024. november 21. Olivér
Veszprém
3°C

A répa-dog az év strandétele

2021. augusztus 5. 12:00
A Balatoni Kör hetedik alkalommal kereste idén az év strandételét. A hét döntős közül öten vegetáriánus harapnivalóval készültek, ami jelzi: a minőségi vendéglátósok ma már túlléptek a rántott sajton és rántott gombafejeken.

Stílszerűen a fövenyesi Kalóz Strandbisztróban hirdették ki szerda délután az év strandétele díjazottját és felfedezettjét. 2014-ben a Kalóz kapta meg elsőként a Balatoni Körtől az év strandétele díjat a harcsakrumpli nevű balatoni fish&chips ételkölteményért. Idén az Év Strandétele versenyt a balatonfenyvesi Konyhám répa-dog nevű étele nyerte az előkóstolók nyomán döntőbe jutott hét étel közül, az Év Felfedezettje pedig a világosi Tarow bisztró lett vegán bundáskenyerével.

A kategóriában az első hazai szakmai díjként is felfogható elismerés fő célkitűzése, hogy a korábban egészségtelen, nehezen emészthető ételek által dominált strandkínálatot megújítsa és népszerűsítse. Ez úgy tűnik, mára már sok helyen evidens, hisz a Balaton körül egyre több strandbüfé teszi zárójelbe az ilyen-olyan hekket, olajos lángost és társait.

A szakújságírókból álló zsűrihez idén Bíró Lajos sztárséf is csatlakozott, akik kedden végigkóstolták a nevezett strandételeket, és ez alapján hozták meg döntésüket.

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája a szerdai díjátadón kiemelte, hogy minden eddiginél erősebb mezőny az idei, ami jelzi, hogy sok helyen már évről évre nagyon tudatosan készülnek a versenyre. Pont ez volt az egyik alapvető cél, hogy a strandbüfék minőségi versengését erősítse a díj. A hét döntősből öt étel vegetáriánus volt, a Tarow bundáskenyere pedig teljesen vegán étel, így abszolút egyértelmű, hogy mi az idei trend a strandgasztronómiában.

Kardos Gábos a 2021-es Év Strandétele díjátadón a fövenyesi Kalóz Bisztróban. Fotó: Domján Attila.Kardos Gábos a 2021-es Év Strandétele díjátadón a fövenyesi Kalóz Bisztróban. Fotó: Domján Attila.

Az Év Strandétele a balatonfenyvesi Konyhám répa-dogja lett, ami egy rusztikus morzsában kisütött répa sült baconnel majonézes-tejfölös pesto krémmel, marinált gyömbérrel és szárított hagymával. Az elkészítés során nem bébirépákat rántottak ki, hanem nagyobb méretűeket, amit morzsával fedtek be, így az nem szívja magába az olajat, ezért a hangsúly ízben is inkább a zöldségre kerül, mint a panírozásra. A Konyhámban 1690 forintért lehet megkóstolni.

A répa-dogA répa-dog

Az Év Felfedezettje díjat kiérdemlő balatonvilágosi Tarow bisztró nemrég nyílt a Club Aliga vízparti részén. Ahogy a hivatalos sajtóközleményben írják, „már a helyszín is elvarázsolja a vendégeket. Balra a végtelenbe vesző Balaton, jobbra vitorláskikötő: ennél pazarabb tóparti panorámát nehéz találni. A bisztró azonban nem éri be azzal, hogy csupán a látvány vonzzon oda minket. A séf kifejezetten izgalmassá teszi az egyre népszerűbb vegetáriánus kínálatot is.

Vegán bundáskenyerükben a tojást csicseriborsó liszt, mandulatej és kurkuma bundával váltják ki, a tojásra jellemző «kénes » ízt pedig a feketesó adja hozzá. Feltétnek avokádó, paradicsomos salsa, savanyított lilahagyma és friss zöldfűszerek teszik még izgalmasabbá az ételt.” A vegán bundáskenyér ára: 2350 forint.

A Tarow vegán bundáskenyere.A Tarow vegán bundáskenyere.

Az abszolút nyerteseken kívül

  • a balatonalmádi Terasz a Balatoni Bokrétával (hajdinalisztes palacsinta paradicsomos, tokhalas, helyi sajtos saláta dresszinggel),
     
  • a zamárdi Tiki Beach bisztró szarvasragus édesburgonyás lángossal,
     
  • az alsóörsi Fogas bisztró füstölt tokhalas túrógombócos tökfőzelékkel,
     
  • a tihanyi Kedvenc Kávé és Delikát Balote-tal (sült kukorica többféle sajttal és házi majonézből készített mártogatóssal)
     
  • és az örvényesi Random Bagel a Mekk Mester fantázianevű grillezett kecskesajtos-céklás bagellel jutott a döntőbe.

A döntőbe jutott vendéglátósok. Fotó: Domján Attila.A döntőbe jutott vendéglátósok. Fotó: Domján Attila.

Címlapfotó és ételfotó: Heim Alexandra

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Csillagok a poharakban – decemberben is kinyit a borszalon Veszprémben Veszprémi borszalon Csillagok a poharakban – decemberben is kinyit a borszalon Veszprémben December 13-án, Luca napján ismét kinyit a Veszprémi Borszalon, ahol ezúttal a buborékoké lesz a főszerep. Az immáron portálunk kiemelt támogatásával megvalósuló rendezvény a Dubniczay-palotába költözött, a kínálata pedig nem csak a borok és pezsgők terén, hanem a kulturálisan is gazdagodott. Zsandár Tamással, a borszalon ötletgazdájával beszélgettünk többek közt arról is, hogy mi a különbség buborék és buborék között. 2024. november 11. 22:40 A város nevében köszöntötték a negyvenéves Horváth-kert Vendéglőt Horváth-kert Vendéglő A város nevében köszöntötték a negyvenéves Horváth-kert Vendéglőt Porga Gyula polgármester, valamint Ovádi Péter országgyűlési képviselő személyesen köszönte meg a Horváth-kert Vendéglőnek a városért tett eddigi munkát, és további sikereket kívántak a helynek, ahol olyan legendák is látogatásukat tették egykor, mint például Puskás Öcsi vagy Farkas Bertalan. 2024. október 13. 10:33 Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. 2024. október 1. 21:22 Szeptemberben vörösbe öltözik a Veszprémi Borszalon Szeptemberben vörösbe öltözik a Veszprémi Borszalon Idén májusban nagy sikerrel debütált a Bakony-Balaton régió gasztro-rendezvényei között a Veszprémi Borszalon, ami az ígéretekhez hűen szeptember 27-én ismét kinyitja kapuit az illusztris veszprémi Vár falai között. A borszalon kínálata ezúttal a magyar vörösborokra lesz hangolva, de meglepetésként a karibi világ aromái is megjelennek majd. 2024. augusztus 30. 15:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.