Stílszerűen a fövenyesi Kalóz Strandbisztróban hirdették ki szerda délután az év strandétele díjazottját és felfedezettjét. 2014-ben a Kalóz kapta meg elsőként a Balatoni Körtől az év strandétele díjat a harcsakrumpli nevű balatoni fish&chips ételkölteményért. Idén az Év Strandétele versenyt a balatonfenyvesi Konyhám répa-dog nevű étele nyerte az előkóstolók nyomán döntőbe jutott hét étel közül, az Év Felfedezettje pedig a világosi Tarow bisztró lett vegán bundáskenyerével.
A kategóriában az első hazai szakmai díjként is felfogható elismerés fő célkitűzése, hogy a korábban egészségtelen, nehezen emészthető ételek által dominált strandkínálatot megújítsa és népszerűsítse. Ez úgy tűnik, mára már sok helyen evidens, hisz a Balaton körül egyre több strandbüfé teszi zárójelbe az ilyen-olyan hekket, olajos lángost és társait.
A szakújságírókból álló zsűrihez idén Bíró Lajos sztárséf is csatlakozott, akik kedden végigkóstolták a nevezett strandételeket, és ez alapján hozták meg döntésüket.
Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája a szerdai díjátadón kiemelte, hogy minden eddiginél erősebb mezőny az idei, ami jelzi, hogy sok helyen már évről évre nagyon tudatosan készülnek a versenyre. Pont ez volt az egyik alapvető cél, hogy a strandbüfék minőségi versengését erősítse a díj. A hét döntősből öt étel vegetáriánus volt, a Tarow bundáskenyere pedig teljesen vegán étel, így abszolút egyértelmű, hogy mi az idei trend a strandgasztronómiában.
Az Év Strandétele a balatonfenyvesi Konyhám répa-dogja lett, ami egy rusztikus morzsában kisütött répa sült baconnel majonézes-tejfölös pesto krémmel, marinált gyömbérrel és szárított hagymával. Az elkészítés során nem bébirépákat rántottak ki, hanem nagyobb méretűeket, amit morzsával fedtek be, így az nem szívja magába az olajat, ezért a hangsúly ízben is inkább a zöldségre kerül, mint a panírozásra. A Konyhámban 1690 forintért lehet megkóstolni.
Az Év Felfedezettje díjat kiérdemlő balatonvilágosi Tarow bisztró nemrég nyílt a Club Aliga vízparti részén. Ahogy a hivatalos sajtóközleményben írják, „már a helyszín is elvarázsolja a vendégeket. Balra a végtelenbe vesző Balaton, jobbra vitorláskikötő: ennél pazarabb tóparti panorámát nehéz találni. A bisztró azonban nem éri be azzal, hogy csupán a látvány vonzzon oda minket. A séf kifejezetten izgalmassá teszi az egyre népszerűbb vegetáriánus kínálatot is.
Vegán bundáskenyerükben a tojást csicseriborsó liszt, mandulatej és kurkuma bundával váltják ki, a tojásra jellemző «kénes » ízt pedig a feketesó adja hozzá. Feltétnek avokádó, paradicsomos salsa, savanyított lilahagyma és friss zöldfűszerek teszik még izgalmasabbá az ételt.” A vegán bundáskenyér ára: 2350 forint.
Az abszolút nyerteseken kívül
- a balatonalmádi Terasz a Balatoni Bokrétával (hajdinalisztes palacsinta paradicsomos, tokhalas, helyi sajtos saláta dresszinggel),
- a zamárdi Tiki Beach bisztró szarvasragus édesburgonyás lángossal,
- az alsóörsi Fogas bisztró füstölt tokhalas túrógombócos tökfőzelékkel,
- a tihanyi Kedvenc Kávé és Delikát Balote-tal (sült kukorica többféle sajttal és házi majonézből készített mártogatóssal)
- és az örvényesi Random Bagel a Mekk Mester fantázianevű grillezett kecskesajtos-céklás bagellel jutott a döntőbe.
Címlapfotó és ételfotó: Heim Alexandra