Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
0°C
2024. március 19. József
Veszprém
0°C

Rasovszky Kristóf ezüstérmes nyíltvízi úszásban!

2021. augusztus 5. 1:23 // Forrás: MTI
A veszprémi Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert a 10 kilométeres nyíltvízi úszásban a tokiói olimpia csütörtöki napjának nyitányán.

A 24 éves veszprémi úszó az egész verseny során az élmezőnyben tempózott, az utolsó másfél kilométerre a végül győztes világbajnoki címvédő, Florian Wellbrock szakadt el tőle, Rasovszky pedig a hajrában az olasz Gregorio Paltrinierit megelőzve másodikként csapott a célba.

Fotó forrása: MTI/Czeglédi ZsoltFotó forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

A 26 fős mezőny ragyogó, napsütéses időben ugrott vízbe a Tokiói-öbölben kialakított pályán, ahol hét kört kellett megtenniük a versenyzőknek. A szám világbajnoki címvédője, a német Florian Wellbrock azonnal élre állt és olyan tempót diktált, hogy elhúzott riválisaitól, előbb a francia Marc-Antoine Olivier, majd Rasovszky eredt utána.

Két kör után ez a trió félperces előnyt dolgozott ki az olasz Gregorio Paltrinieri által vezetett üldözőbollyal szemben. A táv második harmadában a riói olimpián 1500 méter gyorson aranyérmes Paltrinieri elkezdte csökkenteni a hátrányát.

Fotó forrása: MTI/Czeglédi ZsoltFotó forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

Rasovszky a negyedik kör elején leváltotta az élen Wellbrockot, de ő sem tudott olyan tempót úszni, hogy megakadályozza a májusi, magyarországi Eb-n ebben a számban győztes olasz felzárkózását.

Az ötödik körtől ismét Wellbrock vezette az élbolyt, amely azonban további egy-egy görög és izraeli versenyzővel bővült, azaz hat úszó maradt versenyben az érmekért.

Fotó forrása: MTI/Czeglédi ZsoltFotó forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

A hatodik kör végén Wellbrock ritmust váltott, és kizárólag Rasovszky próbálta tartani vele a lépést, így az utolsó körre ez a duó 10 másodperces előnyt dolgozott ki. A német sztár azonban szép lassan eltempózott az öt kilométeren világbajnok Rasovszkytól, akit pedig Paltrinieri üldözött.

Az 500 méteres célegyenesre Wellbrock 15 másodperces előnnyel fordult rá, míg Rasovszky tízzel vezetett Paltrinieri előtt. Az olasz hosszú hajrát nyitott és pillanatok alatt magyar riválisa mellé ért, de a felzárkózás annyi energiát kivett belőle, hogy megelőzni már nem tudta Rasovszkyt.

Fotó forrása: MTI/Czeglédi ZsoltFotó forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

Ebben a szakágban Magyarország második ötkarikás érmét nyerte Risztov Éva londoni diadalát követően.

Rasovszky a magyar olimpiai csapat 13. érmét szerezte meg a japán fővárosban, négy arany és három bronz mellett ez a hatodik ezüst.

Fotó forrása: MTI/Czeglédi ZsoltFotó forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

Eredmények:
férfi 10 km-es nyílt vízi úszás, olimpiai bajnok:

Florian Wellbrock (Németország) 1:48:33.7 óra
2. RASOVSZKY KRISTÓF (MAGYARORSZÁG) 25.3 mp hátrány
3. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 27.4 mp h.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.