2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Fiatalok tanácskoztak arról, mi számít részvételnek és mikor beszélhetünk döntésről

Folytatódott az előkészítése annak a veszprémi projektnek, amely az Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 címet célozta meg. Szerda délután a fiatalokból összeállt kerekasztal a döntéshozatali részvétel kérdéskörét vitatta meg.

Az Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 projekt kapcsán hasonló előkészítő munka zajlik, mint anno az Európa Kulturális Főváros cím elnyerése előtt, annyi különbséggel, hogy a kulturális szereplők helyett itt kifejezetten a helyi fiatalokra épül a projekt.

Éppen ezért az előkészítő munkába is a helyben élő, vagy itt tanuló ifjúságot vonták be a projektfelelősök. Mint minden hosszú távú célnál, ebben az esetben is a helyzetértékeléssel kezdődött a munka, amit a közös gondolkodás és ötletelés követett.

Ennek a folyamatnak volt az egyik állomása a szerda délután tartott összejövetel a megyei könyvtárban, ahol az önkormányzati projektmenedzserek mellett helyi középiskolások és egyetemisták alkottak egy kerekasztalt és osztották meg véleményüket a teljes fiatalságot érintő kérdéskörökben.

A mostani találkozó témája a döntéshozatal és a részvétel köré szerveződött. A beszélgetésen már-már olyan filozófikus kérdések is felmerültek, hogy például részvételnek minősül-e az is, ha valaki kivonja magát azokból a folyamatokból, ahol a közösséget meghatározó döntések megszületnek.

Ugyanígy megfogalmazódott az az álláspont is, hogy akkor beszélhetünk részvételről, ha valaki megkapja a jogot és mellé a kellő információt, hogy egymaga hozhasson meg egy döntést.

A szervezők hangsúlyozták, a brainstorming célja elsődlegesen nem az volt, hogy meghozzanak egy végső álláspontot a kérdésben, sokkal inkább a gondolatébresztés és véleménycsere volt a főszerepben.

Mindez segített feltárni a veszprémi fiatalok jelenlegi helyzetét, vélekedését, a tapasztalatokat pedig beépítik abba a pályázatba, amely nemsokára megméretteti magát európai porondon is és kiderül, hogy a 2023-mas EKF-cím után Veszprém folytatja-e a szereplést egy másik titulus birtokában a nemzetközi színtéren.

Az eseményen jelen volt Hegedűs Barbara alpolgármester is, aki a városvezetők közül felel a projektért. Vele hamarosan egy nagyobb interjú keretében még részletesebben kielemezzük az Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 projektet.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Hozzá kell szoktatni a fiatalokat, hogy számít a véleményük
Hozzá kell szoktatni a fiatalokat, hogy számít a véleményük
Az Európa Ifjúsági Fővárosa cím kihirdetése óta először volt alkalma összeülni a pályázatot összeállító csapatnak, hogy immár az eredmény fejében megosszák tapasztalataikat, illetve elgondolkodjanak a folytatásról. Abban ugyanis kétségtelenül egyetértenek a felek, hogy a megálmodott projektek egy részét mindenképpen érdemes megvalósítani.
A veszprémi Európa Ifjúsági Főváros projekt nem vész el, csak átalakul
A veszprémi Európa Ifjúsági Főváros projekt nem vész el, csak átalakul
Több, mint egy év előkészítő munka után a múlt héten prezentálta a veszprémi csapat Brüsszelben az Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 címről döntő zsűri előtt a koncepcióját. A végeredmény kihirdetésénél végül nem Veszprém, hanem Gent városa örülhetett, de a veszprémi ifjúságfejlesztési koncepciót sem fogják széttépni. Hegedűs Barbara, alpolgármestert, a veszprémi csapat vezetőjét kérdeztük a tanulságokról és a projekt jövőjéről.
Gent nyerte Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 címet, Veszprém ezúttal alulmaradt a megmérettetésben
Gent nyerte Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 címet, Veszprém ezúttal alulmaradt a megmérettetésben
Csütörtök délután az Európai Ifjúsági Fórum (European Youth Forum) által kijelölt nemzetközi zsűri Gent városát tartotta érdemesnek, hogy 2024-ben Európa Ifjúsági Fővárosa legyen, így Veszprém ebben a versenyben alulmaradt európai riválisaival szemben.
Ma eldől, hogy Veszprém lesz-e 2024-ben Európa ifjúsági fővárosa
Ma eldől, hogy Veszprém lesz-e 2024-ben Európa ifjúsági fővárosa
A veszprémi delegáció már Brüsszelben van, ahol várhatóan ma délután kihirdetik, hogy melyik város viselheti 2024-ben az Európa Ifjúsági Fővárosa címet.
Csapatmunka városvezetőként és családanyaként
Csapatmunka városvezetőként és családanyaként
30 évesen lett alpolgármester Veszprémben, ráadásul egyből a nagyobb városi fejlesztésekkel együtt járó felelősséget is megkapta. Hegedűs Barbara városvezetői feladatai mellett két kisgyermeket is nevel, miközben időnként Brüsszelben van jelenése hivatalos megbízatásából. Az Európa Ifjúsági Fővárosa projektről, a brüsszeli döntéshozatalról és a dolgozó anya szerepéről is beszélgettünk.