Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A veszprémi Európa Ifjúsági Főváros projekt nem vész el, csak átalakul

2021. november 23. 21:18
Több, mint egy év előkészítő munka után a múlt héten prezentálta a veszprémi csapat Brüsszelben az Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 címről döntő zsűri előtt a koncepcióját. A végeredmény kihirdetésénél végül nem Veszprém, hanem Gent városa örülhetett, de a veszprémi ifjúságfejlesztési koncepciót sem fogják széttépni. Hegedűs Barbara, alpolgármestert, a veszprémi csapat vezetőjét kérdeztük a tanulságokról és a projekt jövőjéről.

Nem volt magától értetődő, hogy Veszprém a döntős városok között mérettetheti meg magát az Európa Ifjúsági Fővárosa címre pályázó városok között, ugyanis először 9 város szerepelt a várományosok közt, ez aztán 4-re csökkent az első forduló után, amikor is Veszprém mellett Chisinau, Lviv és a későbbi győztes, Gent került be a döntőbe.

Az Európai Ifjúsági Fórum (European Youth Forum) által kijelölt zsűrihez még szeptemberben kellett eljuttatni egy komplett pályázati anyagot, amit aztán múlt héten személyesen is prezentált a veszprémi csapat Brüsszelben.

Hegedűs Barbara portálunknak elmesélt néhány kulisszatitkot a brüsszeli tapasztalatokról. Mint mondta, a négy pályázó város nem ismerhette egymás anyagát, ahogy a személyes előadásokat sem láthatták, így csupán találgatni tudnak, hogy mi szerepelt a másik városok koncepciójában és mi alapján születhetett meg a végleges döntés.

A versenytársak kapcsán Hegedűs Barbara azt mondta, őket is meglepte Gent győzelme, hiszen Veszprém mellett ők az ukrán Lviv városát tartották esélyesnek, főleg azért is mert, mert az Európai Ifjúsági Fórum egyik alapvető célja, hogy az EU-n kívüli térségeket is segítsék abban, hogy közeledni tudjanak az unióhoz.

Ami a veszprémi pályázatot illeti, kihagyhatatlanul is szóba került az Európa Kulturális Fővárosa cím, amely kivételesen ebben az esetben nem jelentett előnyt Veszprémnek, sőt felmerült a zsűri körében az aggály, hogy az ifjúsági főváros cím nehogy az EKF utózöngéje legyen abban az esetben, ha Veszprém ezt a címet is bezsebelné, annak ellenére, hogy a pályázatban törekedtek arra a veszprémi csapat, hogy láthatóan szétválassza a kettőt.

Hegedűs Barbarától megtudtuk, hogy a pályázatuk összeállítása során felmerültek bizonyos ideológiai kérdések is, amelyekben a magyar álláspont merőben eltér az unió nézetétől, elsősorban az LMBTQ közösségek megítélése kapcsán. Az alpolgármester azt mondta, a személyes prezentációkor ilyen politikai kérdések egyáltalán nem merültek fel és bíznak benne, hogy a végső döntést sem befolyásolta ez.

Mindenesetre a zsűri több tagja – annak ellenére, hogy nem ők nyertek – egymástól függetlenül gratuláltak a veszprémi pályázathoz, ami állításuk szerint szorosan ott volt a genti projekt mögött a végső elbírálásnál.

Veszprém tehát alulmaradt a versenyben, de a koncepció, amit összeállítottak nem veszik el, sőt annak több eleme is megvalósításra vár, annak ellenére is, hogy 2024-ben nem Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa.

Hegedűs Barbarától megtudtuk, folytatni fogják azt a közös gondolkodást a fiatalokkal és az őket képviselő szervezetekkel, ami a pályázati időszakban elkezdődött. Mindenképpen erősítik azokat a fórumokat, ahol meghallgathatják egymást és bevonhatják őket a döntéshozatalba.

Ami pedig a kézzelfogható célokat érinti, jövőre megújítják a város ifjúsági stratégiáját, még nagyobb hangsúlyt adnak az ifjúsági kerekasztalnak, valamint keresik azt a forrást, amivel a fiatalok házának a belvárosban, egy sokkal modernebb és minden igényt kielégítő környezetben találnának új helyet.

Az pedig egyáltalán nem biztos, hogy Veszprémnek le kell mondania az Európa Ifjúsági Fővárosa címről. Most pár évig a városban arra összpontosítsanak, hogy a pályázatukban meghatározott célok közül a cím nélkül is minél többet megvalósítsanak, viszont nem elképzelhetetlen, hogy néhány év múlva ismét beadják az akkorra már felfrissített koncepciójukat, zárta Hegedűs Barbara.

Hajas Bálint
további cikkek
Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak A kormány Ifjúsági garancia plusz programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és utazási támogatásra, valamint átképzésre - ismertette Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. ma 11:48 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46 Ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak Ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak A magyar kormány legújabb fiatalokat támogató intézkedése szeptember 1-től lépérvénybe. 2024. március 14. 12:35 A lehetőséggel együtt felelősséget is kaptak a veszprémi fiatalok fiatalok A lehetőséggel együtt felelősséget is kaptak a veszprémi fiatalok Idén ősszel elfogadták Veszprém új ifjúsági koncepcióját, ami többek közt abban is kitűnik a hasonló dokumentumok közül, hogy megalkotásában több olyan helyi fiatal is részt vett, akik még a tizennyolcadik életévüket sem töltötték be. Meglepetést pedig bőven okoztak, amikor a közös munka zajlott. Ezekről is kérdeztük dr. Hegedűs Barbara alpolgármestert, aki végig ott volt a koncepció megalkotásánál. 2023. december 18. 16:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.