Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ikerkönyvként jelent meg Úrkút 240 éves történetét feldolgozó könyv

2021. augusztus 16. 11:09
Rostás József Úrkúton született és egész élete a bakonyi kis településhez kötni. Az ő tollából származik az a könyv, amely a település átfogó történetét dolgozza fel és amelynek korábbról létezik egy "ikerpárja" is. A könyvbemutatót és a falu születésnapi ünnepségét vasárnap tartották.

Úrkútról az első írásos emlék még 1781-ből származik. Elsősorban a bányászatáról ismert kis sváb település pedig számos történetet, emléket őrzött meg ennyi idő alatt, amelyeket most Rostás József, helyi lakos rendezett kötetbe és adott ki az önkormányzat támogatásával.

A könyvbemutatót vasárnap délután tartották a helyi közösségi házban, itt a könyv szerzője részleteiben is beszélt a tartalmáról, valamint személyes gondolatait is megosztotta a múlt emlékeinek megőrzéséről és annak fontosságáról.

Ahogy fogalmazott: mindenki, aki őriz magában történeteket a régi időkről, mesélje el a gyermekeinek, unokáinak, akkor is, ha először nem érdeklődnek ezek iránt. Szerinte be fog érni a gyümölcse annak, ha emlékeztetünk ezekre a történetekre és később majd ők adják tovább a saját gyermekeiknek.

Rostás József a könybemutatón néhány érdekesebb részletre is kitért, amit a kötetben bővebben is kifejtett. Ilyen volt például annak a geológiai vizsgálatnak az eredménye, amely kimutatta, hogy évmilliókkal ezelőtt Úrkút mai területe valahol a mai olaszországi Velence magasságában lehetett, a kontinensek vándorlásával húzódott északabbra, erről árulkodnak a földtani leletek is.

Kulturális témában pedig kitért Úrkút sváb hagyományaira, amelyek a II. világháború után veszni látszottak - akkoriban népszámlálásokor csupán egy ember vallotta magát svábnak - mára viszont ismét büszkén vallják meg német származásukat az itt élők. Ugyanakkor a szerző felhívta a figyelmet arra is, hogy nem elég megvallani ezt a kultúrát, gyakorolni is kell. Példaként hozta fel, hogy régen az itteni sváboknak kellett megtanulnia magyarul, olyannyira a német nyelvet használták, ma viszont már sokkal kevesebben tudnak így megszólalni, pedig ez is közös kultúrájuk része kell, hogy legyen.

Az Úrkút történetét bemutató könyv egyébként nem újszerű, csupán ebben a formájában. Rostás József 2008-ban már kiadott ugyanebben a témában egy kötetet, azóta viszont a digitalizációnak köszönhetően még több forrás áll rendelkezésre, ezeket dolgozta fel a szerző. A két kötetről úgy nyilatkozott: nem lehet megszámozni őket, nem egymás folytatásai, sokkal inkább "ikerkönyvek", amelyek témája egyazon, mégis másképpen írják le.

Az úrkúti ünnepség a település Névadó díszkútjánál folytatódott a könyvbemutató után. Itt Ovádi Péter, országgyűlési képviselő - aki előtte a könyvbemutatón is részt vett - beszédében arra a három tényezőre hívta fel a figyelmet, ami előtte Rostás József előadásában is felmerült. Ezek alapján Úrkút olyan szép természeti adottságokkal rendelkezik, amely egyedivé teszi a környéken; az úrkútiak nem várják, hanem csinálják a csodát, valamint az itt élők remek emberek, akik ápolják a múltat és biztosítják a település jövőjét is.

Az ünnepségen a képviselő Fülöp Zoltánné polgármesterrel közösen átadta az Úrkút közösségéért-díjat, amellyel minden alkalommal olyan személyt tüntetnek ki, aki sokat tett a közösségért. Idén Várbíró Tamás, a helyi televízió szerkesztő-operatőre kapta a díjat, aki 1996 óta már ezernél is több tudósításban rögzítette az úrkúti eseményeket, megőrizve a jövő helytörténeti kutatóinak ezeket az értékes archív felvételeket.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Intenzív időszakot zárt az EKF, de a jövő is tartogat még izgalmakat Intenzív időszakot zárt az EKF, de a jövő is tartogat még izgalmakat Látványosan élénkítette a turizmust a régióban az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat az elmúlt időszakban, és ősszel is több száz programmal készülnek az érdeklődőknek. tegnap 22:04 Francia és argentin ízbombákat telepítettek a Veszprémvölgybe gasztronómia Francia és argentin ízbombákat telepítettek a Veszprémvölgybe Csütörtök délután elindult a második Balaton Wine&Gourmet gasztronómiai fesztivál a Veszprémvölgyben, ami rekordgyorsasággal lett Veszprém egyik nemzetközileg is jegyzett fesztiválja. Idén Argentína magyarországi nagykövete is ellátogatott ide, nem pusztán kedvtelésből. tegnap 2:53 A közönség támogatását kéri a Pannon Várszínház Pannon Várszínház A közönség támogatását kéri a Pannon Várszínház Bár az önkormányzat és az Európa Kulturális Főváros program is a színház mellett áll, most mégis a közönsége támogatására is szüksége van a teátrumnak, tették közzé a közösségi médiában. 2023. szeptember 21. 11:17 Öt napig Svájc közelebb lesz, mint bármikor máskor Öt napig Svájc közelebb lesz, mint bármikor máskor Szeptember 20–25. között az alpesi ország vendégeskedik a királynék városában: a Svájci Napok Veszprém-Balatonon rendezvénysorozat keretében nemcsak a közös pontokat ismerhetjük meg, de svájci filmet, színházi előadást is nézhetünk, valamint gasztronómiai különlegességeket is kóstolhatunk. 2023. szeptember 20. 21:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.