2022. január 27.
//
Angelika névnap

Ikerkönyvként jelent meg Úrkút 240 éves történetét feldolgozó könyv

Rostás József Úrkúton született és egész élete a bakonyi kis településhez kötni. Az ő tollából származik az a könyv, amely a település átfogó történetét dolgozza fel és amelynek korábbról létezik egy "ikerpárja" is. A könyvbemutatót és a falu születésnapi ünnepségét vasárnap tartották.

Úrkútról az első írásos emlék még 1781-ből származik. Elsősorban a bányászatáról ismert kis sváb település pedig számos történetet, emléket őrzött meg ennyi idő alatt, amelyeket most Rostás József, helyi lakos rendezett kötetbe és adott ki az önkormányzat támogatásával.

A könyvbemutatót vasárnap délután tartották a helyi közösségi házban, itt a könyv szerzője részleteiben is beszélt a tartalmáról, valamint személyes gondolatait is megosztotta a múlt emlékeinek megőrzéséről és annak fontosságáról.

Ahogy fogalmazott: mindenki, aki őriz magában történeteket a régi időkről, mesélje el a gyermekeinek, unokáinak, akkor is, ha először nem érdeklődnek ezek iránt. Szerinte be fog érni a gyümölcse annak, ha emlékeztetünk ezekre a történetekre és később majd ők adják tovább a saját gyermekeiknek.

Rostás József a könybemutatón néhány érdekesebb részletre is kitért, amit a kötetben bővebben is kifejtett. Ilyen volt például annak a geológiai vizsgálatnak az eredménye, amely kimutatta, hogy évmilliókkal ezelőtt Úrkút mai területe valahol a mai olaszországi Velence magasságában lehetett, a kontinensek vándorlásával húzódott északabbra, erről árulkodnak a földtani leletek is.

Kulturális témában pedig kitért Úrkút sváb hagyományaira, amelyek a II. világháború után veszni látszottak - akkoriban népszámlálásokor csupán egy ember vallotta magát svábnak - mára viszont ismét büszkén vallják meg német származásukat az itt élők. Ugyanakkor a szerző felhívta a figyelmet arra is, hogy nem elég megvallani ezt a kultúrát, gyakorolni is kell. Példaként hozta fel, hogy régen az itteni sváboknak kellett megtanulnia magyarul, olyannyira a német nyelvet használták, ma viszont már sokkal kevesebben tudnak így megszólalni, pedig ez is közös kultúrájuk része kell, hogy legyen.

Az Úrkút történetét bemutató könyv egyébként nem újszerű, csupán ebben a formájában. Rostás József 2008-ban már kiadott ugyanebben a témában egy kötetet, azóta viszont a digitalizációnak köszönhetően még több forrás áll rendelkezésre, ezeket dolgozta fel a szerző. A két kötetről úgy nyilatkozott: nem lehet megszámozni őket, nem egymás folytatásai, sokkal inkább "ikerkönyvek", amelyek témája egyazon, mégis másképpen írják le.

Az úrkúti ünnepség a település Névadó díszkútjánál folytatódott a könyvbemutató után. Itt Ovádi Péter, országgyűlési képviselő - aki előtte a könyvbemutatón is részt vett - beszédében arra a három tényezőre hívta fel a figyelmet, ami előtte Rostás József előadásában is felmerült. Ezek alapján Úrkút olyan szép természeti adottságokkal rendelkezik, amely egyedivé teszi a környéken; az úrkútiak nem várják, hanem csinálják a csodát, valamint az itt élők remek emberek, akik ápolják a múltat és biztosítják a település jövőjét is.

Az ünnepségen a képviselő Fülöp Zoltánné polgármesterrel közösen átadta az Úrkút közösségéért-díjat, amellyel minden alkalommal olyan személyt tüntetnek ki, aki sokat tett a közösségért. Idén Várbíró Tamás, a helyi televízió szerkesztő-operatőre kapta a díjat, aki 1996 óta már ezernél is több tudósításban rögzítette az úrkúti eseményeket, megőrizve a jövő helytörténeti kutatóinak ezeket az értékes archív felvételeket.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Technikaversennyel kezdik a toborzást a Szakiparkba
Technikaversennyel kezdik a toborzást a Szakiparkba
Veszprém megyei általános iskolák 6-7-8. osztályos tanulói számára hirdet versenyt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az önkormányzattal és a VKSZ Zrt.-vel karöltve, melynek célja a fémmegmunkálásra épülő szakmák, valamint a hamarosan elkészülő Szakipark népszerűsítése.
Hivatalos: Ovádi Péter lesz a Fidesz jelöltje áprilisban
Hivatalos: Ovádi Péter lesz a Fidesz jelöltje áprilisban
A Fidesz országos választmánya döntött az egyéni választókerületi jelöltekről - jelezte közleményében a párt.
Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Tavaly minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat, idén tíz hazai felújított létesítmény nyílik meg nyár végéig, köztük a nagyvázsonyi is- írja a Turista magazin.
Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Idén június 9. és 12. között rendezik meg a hazai filmes mustrát.
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
A négynapos – január 27-30. között zajló – rendezvényen összesen hat nemzetközi dokumentumfilmet vetítenek a Cinema Cityben, melyek komoly nemzetközi sikereket értek el a közelmúltban.