2021. szeptember 21.
//
Máté névnap

Nem lesz sétagalopp az előttünk álló időszak

2021. augusztus 22. 21:37
Újabb menekültáradat érkezhet az unióba, miközben a koronavírus negyedik hulláma már a kanyarból kacsintgat. Vélemény.

Hamarosan újabb menekültáradat érheti el Magyarországot. Az afgán konfliktus elől menekülők nagy része nyugatra vágyik. Ez nem kérdés, hisz ki akar a saríát bevezetni kívánó tálib vezetés alatt élni? A cikk írásának pillanatában a híradások még a repülőkre felkapaszkodó (és azokról leeső) emberekről szólnak, ám ha előre tekintünk, biztosak lehetünk abban, hogy nemsokára, -talán néhány héten belül-, közelebbi kapcsolatba kerülünk a menekültekkel. Akinek nem jutott hely a gépek egyikén, előbb-utóbb útra kel, és el fogja érni az unió, és egyben Magyarország déli határát. Sokmillió lesz köztük a valódi, afgán menekült. De talán még több, aki csak annak mondja majd magát.

Az Európai Unió figyelme 2015 után ismét a bevándorlókra irányul majd, energiáit és vitáit ez fogja lekötni, miközben az Egyesült Államok, Oroszország, és Kína röhög a markában, hogy az öreg kontinens erre figyel majd, és gyengül. (Ha tippelnem kéne, Törökország ismét zsarolni fogja az uniót a menekültek visszatartásával, mi pedig fizetni fogunk.) Röviden: úgy tűnik Európa megint csak megszívni tudja ezt. Hogy „még szebb és jobb” legyen, lobogtatják már, hogy a kanyarban jár a koronavírus negyedik hulláma. Ez újabb megszorításokkal, gazdasági visszaesésekkel, és az egészségügy megterhelésével kecsegtet.

Magyarország egy kis csónak a nagyhatalmak óceánjának játszóterén, de nem hátrány, ha a viharban van egy erős kormányosunk, aki tudja mi történik, és tudja merre van előre, mert jelenleg úgy tűnik: igencsak fel kell kötni a gatyát, hisz nehéz időszaknak nézünk elébe.

Afganisztánban pedig mi várható a demokráciaexport bukása után? Káosz és polgárháború, ami nem pár éven belül fog megoldódni. Szabadpréda lesz, amely fölött a nagyhatalmak elmarakodnak majd, hogy ki töltse be a hatalmi űrt. Mintha csak egy darab föld lenne. Közben pedig emberéletek milliójáról van szó. 

A cikk írásának dátuma: 2021. augusztus 18.

Címlapfotó: Freepik/getmilitaryphotos

Ge. Á.

További cikkek

Ahol veszpréminek veszprémi az ellensége
Ahol veszpréminek veszprémi az ellensége
Avagy a csoport, amelyben a királynék városából udvari bolondot csinálnak.
Filléres emlékeim – avagy meddig cipeljük gyerekkorunkat?
Filléres emlékeim – avagy meddig cipeljük gyerekkorunkat?
Hátra hagyni egy korszakot nem csupán lelkileg, de fizikailag is megterhelő. Az új kezdet felé való robogás felszabadító, de mi van, ha fut utánunk a múlt, vagy esetleg utolér?
Gondoltuk volna, hogy a tömegközlekedésnek is vannak „íratlan szabályai”?
Gondoltuk volna, hogy a tömegközlekedésnek is vannak „íratlan szabályai”?
A tömegközlekedés a legtöbb ember számára egy olyan terep, amivel nap, mint nap szembe kell néznie, még ha nem is tartozik annyira a kedvenc élethelyzetek közé. Eltérő habitusok, más-más emberek, különböző szociális és kulturális szintek ütköznek (olykor szó szerint) a tömegközlekedésben. Mégis, hogyan élhetjük ezt túl, és hogy illik viselkedni?
Híres vagyok, tehát beleszólhatok bármibe?
Híres vagyok, tehát beleszólhatok bármibe?
Sebastian Vettel látványos szivárványos cipőben és szájmaszkban érkezett a Hungaroringre, Lewis Hamilton pedig annyit térdelt már a futamok előtt a BLM jegyében, hogy kikopott az overáll a térdénél. Eközben a Vészhelyzet Ross doktora, George Clooney Hoolywood-ból ekézi a magyar kormányt, de hogy egy ellenpéldát is hozzunk, Chuck Norris kedélyesen autózott a magyar miniszterelnökkel Budapesten a kamerák kereszttűzében. Mennyire hitelesíti az egyéni politikai véleményt az, ha valaki híres? Véleménycikk.
Természetes stressz-csökkentőnk: a csillagos ég
Természetes stressz-csökkentőnk: a csillagos ég
Évezredek óta csodáljuk az éjszaki égboltot, de talán soha nem volt annyira szükségünk arra, hogy egy pillanatra megálljunk és elmerüljünk a csillagok varázsában, mint ma.