2022. augusztus 8.
//
László névnap

Méltóságteljesség és karizma, de hát mi mást várhatunk egy sirtől?

2021. augusztus 20. 11:52
Tom Jones csütörtöki veszprémi koncertjén bemutatta, milyen az, ha az ember méltósággal tud megöregedni, miközben a minőség nívójából 60 év alatt nem vesztett el semmit.

Állítólag annak idején, jó pár évtizeddel ezelőtt Tom Jones mellszőrét közel 7 millió dollárra biztosították. Ez nem meglepő annak fényében, hogy a walesi énekest akkor a világ legszexibb férfijának is megválasztották. Azóta viszont sok évtized eltelt, Tom Jones pedig elhagyta a köldökig kigombolt ingeket a fellépései során, haja megőszült. Csupán egy dolog maradt: az átütő erejű hang és karizma a színpadon.

A világsztár idén júniusban volt 81 éves, tehát legutóbbi veszprémi fellépése óta még egy X-szel bővült évei száma. Talán a közel 60 éves zenei karrierje, talán csak sok más csalódást keltő példa késztet arra, hogy kételkedjünk abban, mit tud még nyújtani egy szépkorú zenész a színpadon ennyi idősen.

Tom Jones viszont elég egyértelmű választ adott erre a kérdésre csütörtöki veszprémi koncertjén: az eleganciát, a tartást és a végtelen profizmust.

Az énekes, akit az évek alatt számos színésznővel, modellel boronált össze a világ bulvármédiája, és aki szexszimbólumnak számított a XX. század második felében, képes volt méltóságteljesen megöregedni, miközben semmit nem vesztett előadásmódja abból a minőségből, ami pályafutása alatt megszületett 40 stúdióalbumon is jelen volt.

A VeszprémFest csütörtöki, Veszprém Arénában tartott koncertjén Tom Jones egymaga olyan karizmát képviselt, hogy ha egyedül egy mikrofonnal állt volna ki, akkor sem érte volna csalódás a közönséget. Így viszont, hogy a koncert közben a színpad mögötti kivetítőkön egyedi animációkkal keveredett a koncertközvetítés képe, még átütőbb erővel hatottak a jól ismert világslágerek.

Persze az animációkat egy profi csapat le tudja programozni, a zenekarba is meg lehet találni a legjobb embereket, de az énekes, a frontember karaktere nem lehet sohasem kézi vezérlésű. Tom Jones-nál pedig főleg nem.

A színpadi mozgásban, a showelemekben, a közönséggel való kapcsolatban mind-mind azt az eleganciát képviselte, ami elvárható egy lovaggá ütött embertől.

Nem voltak felesleges teátrális mozzanatok (karcosabb kifejezéssel ripacskodás), Tom Jones nem próbálta meg a 60 éves pályafutása sikereit eladni ismételten, sokadjára, hanem most is, 2021-ben a maximális profizmussal és hamisíthatatlan hanggal állt ki a színpadra. Úgy, ahogy nagyon kevés zenésznek sikerülne, pláne ennyi év távlatából. Thank you, Sir!

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.
A kis csodákban tudok hinni
A kis csodákban tudok hinni
Akik az utóbbi években mélyebben is belefolytak Veszprém kulturális életébe, azoknak nem lehet ismeretlen Somogyi Csaba neve, hiszen a slam poetry egyik kiemelkedő alakja. Miközben Várpalotán egy általános iskola felső tagozatában magyart tanít, az intézmény könyvtárosa is, hetente két könyvet olvas el, s volt idő, hogy még a Rubik-kocka szakkör vezetése is belefért az idejébe, mindeközben pedig saját versein is dolgozik.
Idén is megrendezik a Garten Balatont
Idén is megrendezik a Garten Balatont
Negyedik alkalommal kerül rendezik meg a Balaton északi partjának négy településén a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivált.