2022. január 26.
//
Vanda névnap

Méltóságteljesség és karizma, de hát mi mást várhatunk egy sirtől?

2021. augusztus 20. 10:52
Tom Jones csütörtöki veszprémi koncertjén bemutatta, milyen az, ha az ember méltósággal tud megöregedni, miközben a minőség nívójából 60 év alatt nem vesztett el semmit.

Állítólag annak idején, jó pár évtizeddel ezelőtt Tom Jones mellszőrét közel 7 millió dollárra biztosították. Ez nem meglepő annak fényében, hogy a walesi énekest akkor a világ legszexibb férfijának is megválasztották. Azóta viszont sok évtized eltelt, Tom Jones pedig elhagyta a köldökig kigombolt ingeket a fellépései során, haja megőszült. Csupán egy dolog maradt: az átütő erejű hang és karizma a színpadon.

A világsztár idén júniusban volt 81 éves, tehát legutóbbi veszprémi fellépése óta még egy X-szel bővült évei száma. Talán a közel 60 éves zenei karrierje, talán csak sok más csalódást keltő példa késztet arra, hogy kételkedjünk abban, mit tud még nyújtani egy szépkorú zenész a színpadon ennyi idősen.

Tom Jones viszont elég egyértelmű választ adott erre a kérdésre csütörtöki veszprémi koncertjén: az eleganciát, a tartást és a végtelen profizmust.

Az énekes, akit az évek alatt számos színésznővel, modellel boronált össze a világ bulvármédiája, és aki szexszimbólumnak számított a XX. század második felében, képes volt méltóságteljesen megöregedni, miközben semmit nem vesztett előadásmódja abból a minőségből, ami pályafutása alatt megszületett 40 stúdióalbumon is jelen volt.

A VeszprémFest csütörtöki, Veszprém Arénában tartott koncertjén Tom Jones egymaga olyan karizmát képviselt, hogy ha egyedül egy mikrofonnal állt volna ki, akkor sem érte volna csalódás a közönséget. Így viszont, hogy a koncert közben a színpad mögötti kivetítőkön egyedi animációkkal keveredett a koncertközvetítés képe, még átütőbb erővel hatottak a jól ismert világslágerek.

Persze az animációkat egy profi csapat le tudja programozni, a zenekarba is meg lehet találni a legjobb embereket, de az énekes, a frontember karaktere nem lehet sohasem kézi vezérlésű. Tom Jones-nál pedig főleg nem.

A színpadi mozgásban, a showelemekben, a közönséggel való kapcsolatban mind-mind azt az eleganciát képviselte, ami elvárható egy lovaggá ütött embertől.

Nem voltak felesleges teátrális mozzanatok (karcosabb kifejezéssel ripacskodás), Tom Jones nem próbálta meg a 60 éves pályafutása sikereit eladni ismételten, sokadjára, hanem most is, 2021-ben a maximális profizmussal és hamisíthatatlan hanggal állt ki a színpadra. Úgy, ahogy nagyon kevés zenésznek sikerülne, pláne ennyi év távlatából. Thank you, Sir!

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Tavaly minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat, idén tíz hazai felújított létesítmény nyílik meg nyár végéig, köztük a nagyvázsonyi is- írja a Turista magazin.
Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Idén június 9. és 12. között rendezik meg a hazai filmes mustrát.
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
A négynapos – január 27-30. között zajló – rendezvényen összesen hat nemzetközi dokumentumfilmet vetítenek a Cinema Cityben, melyek komoly nemzetközi sikereket értek el a közelmúltban.
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Egyszerre ránt vissza a múltba és néz a jövőbe, rendkívül lendületes és nem fél szembenézni a multikulti lét kérdéseivel. 2022-ben a szerbiai Újvidék Európa egyik kulturális fővárosa, a grandiózus évnyitó ünnepségre pedig Veszprém is meghívást kapott, ami remek apropót adott ahhoz, hogy tippeket gyűjtsünk déli szomszédunktól a kevesebb mint 12 hónap múlva esedékes címváltásig.