2022. január 27.
//
Angelika névnap

A siker és ami mögötte van

A Pannon Egyetem legújabb programsorozata a Pannon KultúrKlub már a második alkalommal várta látogatóit a Papírkutyába. A kedd esti beszélgetésen a siker filozófiáját járták körbe.

A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosával közösen szervezte a beszélgetést, ahová olyan jeles (sikeres) vendégeket hívtak, mint Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmes úszó, Kráml Dávid, a Hester’s Life Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója, valamint Schultz Zoltán, a Lovassy László Gimnázium igazgatója. A sikerről, és az ahhoz vezető útról András Ferenc filozófus, valamint Borókai Gábor kommunikációs szakember kérdezte a meghívottakat.

„Sok jó ember kis helyen is elfér”, de vajon attól, hogy sokan vagyunk kis helyen, még jó emberek vagyunk? – dobta fel a labdát András Ferenc, utalva ezzel arra, hogy a kultúrbisztró a zsúfolásig megtelt. Hogy ez minek köszönhető? A szervező ötletgazdák érdeme, hogy három teljesen más területről érkező vendéget válogattak össze, így a siker filozófiájáról, a sikerhez vezető útról három szervesen eltérő történetet, ösvényt ismerhettünk meg.

András Ferenc, filozófusAndrás Ferenc, filozófus

Schultz Zoltán, a Lovassy igazgatója egyrészt a természetes munkavégzésben hisz, mint mondja, bár remek érzés az ország legjobb gimnáziumai között szerepelni, ez a gondolat mégsem hatja át sem a tanárok mindennapjait, sem pedig a diákokét. Ez persze azt is jelenti, hogy ilyen tekintetben nincs nyomás a Lovassy-s csapaton, sőt - véleménye szerint - egy iskola esetében nem feltétlen az a siker, hogy a ranglistán minél előrébb szerepel – bár jó érzés, de –, egy iskola akkor sikeres, ha az intézményben tanuló és dolgozó emberek jól érzik magukat.

Schultz ZoltánSchultz Zoltán

Rasovszky Kristóf úszó esetében megint teljesen más irányból kell közelíteni, hogy a sikerhez jussunk. Amikor András Ferenc az ars poétikájáról faggatta, Kristóf úgy nyilatkozott, nem tudja elképzelni, hogy kemény munka nélkül működne ez, amihez persze alázat és akarat is kell.

Az ember hiába ússza le a rá kirótt kilométereket, ha azt nem a lehető legjobban teszi.

Kristóf edzője azt szokta mondani az úszónak, sok út vezet a hegyre, de nem mindegy, melyiken megyünk föl…

Rasovszky KristófRasovszky Kristóf

A sok edzés és ez az életforma természetesen lemondásokkal jár, Kristóf mégis azt mondja, nem kifejezetten lemondásnak éli meg ezeket, bár olykor szívesen csatlakozott volna a péntek esti társasághoz, de a szombati edzés – és a munkafolyamat – oltárán ezeket ki fel kellett áldoznia.

Kráml Dávid története, karrierjének ívelése elmondása szerint a sok kockáztatásnak is köszönhető, miközben nem is igazán volt olyan visszajelzés, hogy ne lenne jó, amit csinálnak. A magyar kereskedelem – ahogy fogalmazott – nehéz terep, ha az országunkban sikerül valamit eladni, akkor gyakorlatilag bárhol sikerül. Dávid szerint vad Kelet-Európa, a jég háta ez…

Kráml DávidKráml Dávid

Borókai Gábor kérdésére - a siker receptjét keresve - Schultz Zoltán elmondta, soha nem gondolta magától értetődőnek a sikert, de biztos kell hozzá nyitottság, méghozzá azok felé, akiktől tanulni lehet. Vagyis, nem jó út, ha nyomaszt a másik sikere vagy tudása, hiszen van más lehetőség is, például saját magunk felé is fordíthatjuk.

András Ferenc a beszélgetés vége felé közeledve Barabási Albert-László – a híres hálózatkutató - sikerről írt könyvére hivatkozva tette fel a kérdést, vajon a teljesítmény és a siker milyen mértékben jár kéz a kézben.

Barabási szerint ugyanis a teljesítmény mérhető és az emberből jön, míg a siker nem mérhető, és nem az emberben, hanem a hálózatban – a társadalomban – van.

Kráml Dávid válaszként elmondta, előfordult már, hogy azt gondolták, jó irányba haladnak, miközben a hálózat mégsem igazolta ezt vissza, de olyan is volt, hogy egy aprónak tűnő ötletből végül egy nagy mennyiségű gyártás lett.

Schultz szerint az oktatási intézményben nem feltétlen látszik mindig a siker, bár olyan még nem volt, hogy teljesítmény nélkül siker lett volna, de például egy iskolai ünnepség – elmondása szerint – nagy siker belülről, miközben hiányérzet marad bennük, és valamiféle kis tüske, hogy több embernek kellett volna látnia.

A beszélgetés végére az is kiderült, Rasovszky bízik abban, hogy a magyar ellenfelek „felúsznak” rá, és kicsit megszorongatják, hiszen ez is előre viszi az úszó teljesítményét.

Az esemény egyik fő tanúsága talán az, hogy befektetett munka nélkül nincsen siker.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Tavaly minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat, idén tíz hazai felújított létesítmény nyílik meg nyár végéig, köztük a nagyvázsonyi is- írja a Turista magazin.
Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Idén június 9. és 12. között rendezik meg a hazai filmes mustrát.
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
A négynapos – január 27-30. között zajló – rendezvényen összesen hat nemzetközi dokumentumfilmet vetítenek a Cinema Cityben, melyek komoly nemzetközi sikereket értek el a közelmúltban.
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Egyszerre ránt vissza a múltba és néz a jövőbe, rendkívül lendületes és nem fél szembenézni a multikulti lét kérdéseivel. 2022-ben a szerbiai Újvidék Európa egyik kulturális fővárosa, a grandiózus évnyitó ünnepségre pedig Veszprém is meghívást kapott, ami remek apropót adott ahhoz, hogy tippeket gyűjtsünk déli szomszédunktól a kevesebb mint 12 hónap múlva esedékes címváltásig.