2022. december 3.
//
Ferenc névnap

A siker és ami mögötte van

A Pannon Egyetem legújabb programsorozata a Pannon KultúrKlub már a második alkalommal várta látogatóit a Papírkutyába. A kedd esti beszélgetésen a siker filozófiáját járták körbe.

A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosával közösen szervezte a beszélgetést, ahová olyan jeles (sikeres) vendégeket hívtak, mint Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmes úszó, Kráml Dávid, a Hester’s Life Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója, valamint Schultz Zoltán, a Lovassy László Gimnázium igazgatója. A sikerről, és az ahhoz vezető útról András Ferenc filozófus, valamint Borókai Gábor kommunikációs szakember kérdezte a meghívottakat.

„Sok jó ember kis helyen is elfér”, de vajon attól, hogy sokan vagyunk kis helyen, még jó emberek vagyunk? – dobta fel a labdát András Ferenc, utalva ezzel arra, hogy a kultúrbisztró a zsúfolásig megtelt. Hogy ez minek köszönhető? A szervező ötletgazdák érdeme, hogy három teljesen más területről érkező vendéget válogattak össze, így a siker filozófiájáról, a sikerhez vezető útról három szervesen eltérő történetet, ösvényt ismerhettünk meg.

András Ferenc, filozófusAndrás Ferenc, filozófus

Schultz Zoltán, a Lovassy igazgatója egyrészt a természetes munkavégzésben hisz, mint mondja, bár remek érzés az ország legjobb gimnáziumai között szerepelni, ez a gondolat mégsem hatja át sem a tanárok mindennapjait, sem pedig a diákokét. Ez persze azt is jelenti, hogy ilyen tekintetben nincs nyomás a Lovassy-s csapaton, sőt - véleménye szerint - egy iskola esetében nem feltétlen az a siker, hogy a ranglistán minél előrébb szerepel – bár jó érzés, de –, egy iskola akkor sikeres, ha az intézményben tanuló és dolgozó emberek jól érzik magukat.

Schultz ZoltánSchultz Zoltán

Rasovszky Kristóf úszó esetében megint teljesen más irányból kell közelíteni, hogy a sikerhez jussunk. Amikor András Ferenc az ars poétikájáról faggatta, Kristóf úgy nyilatkozott, nem tudja elképzelni, hogy kemény munka nélkül működne ez, amihez persze alázat és akarat is kell.

Az ember hiába ússza le a rá kirótt kilométereket, ha azt nem a lehető legjobban teszi.

Kristóf edzője azt szokta mondani az úszónak, sok út vezet a hegyre, de nem mindegy, melyiken megyünk föl…

Rasovszky KristófRasovszky Kristóf

A sok edzés és ez az életforma természetesen lemondásokkal jár, Kristóf mégis azt mondja, nem kifejezetten lemondásnak éli meg ezeket, bár olykor szívesen csatlakozott volna a péntek esti társasághoz, de a szombati edzés – és a munkafolyamat – oltárán ezeket ki fel kellett áldoznia.

Kráml Dávid története, karrierjének ívelése elmondása szerint a sok kockáztatásnak is köszönhető, miközben nem is igazán volt olyan visszajelzés, hogy ne lenne jó, amit csinálnak. A magyar kereskedelem – ahogy fogalmazott – nehéz terep, ha az országunkban sikerül valamit eladni, akkor gyakorlatilag bárhol sikerül. Dávid szerint vad Kelet-Európa, a jég háta ez…

Kráml DávidKráml Dávid

Borókai Gábor kérdésére - a siker receptjét keresve - Schultz Zoltán elmondta, soha nem gondolta magától értetődőnek a sikert, de biztos kell hozzá nyitottság, méghozzá azok felé, akiktől tanulni lehet. Vagyis, nem jó út, ha nyomaszt a másik sikere vagy tudása, hiszen van más lehetőség is, például saját magunk felé is fordíthatjuk.

András Ferenc a beszélgetés vége felé közeledve Barabási Albert-László – a híres hálózatkutató - sikerről írt könyvére hivatkozva tette fel a kérdést, vajon a teljesítmény és a siker milyen mértékben jár kéz a kézben.

Barabási szerint ugyanis a teljesítmény mérhető és az emberből jön, míg a siker nem mérhető, és nem az emberben, hanem a hálózatban – a társadalomban – van.

Kráml Dávid válaszként elmondta, előfordult már, hogy azt gondolták, jó irányba haladnak, miközben a hálózat mégsem igazolta ezt vissza, de olyan is volt, hogy egy aprónak tűnő ötletből végül egy nagy mennyiségű gyártás lett.

Schultz szerint az oktatási intézményben nem feltétlen látszik mindig a siker, bár olyan még nem volt, hogy teljesítmény nélkül siker lett volna, de például egy iskolai ünnepség – elmondása szerint – nagy siker belülről, miközben hiányérzet marad bennük, és valamiféle kis tüske, hogy több embernek kellett volna látnia.

A beszélgetés végére az is kiderült, Rasovszky bízik abban, hogy a magyar ellenfelek „felúsznak” rá, és kicsit megszorongatják, hiszen ez is előre viszi az úszó teljesítményét.

Az esemény egyik fő tanúsága talán az, hogy befektetett munka nélkül nincsen siker.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Bejelentették a Veszprémfest 2023-as fellépőit, megindult a jegyértékesítés a fesztivál honlapján.
Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Nik West, Rick Astley, a Thievery Corporation, a Dirty Loops és az Incognito is fellép a jövő évi Paloznaki Jazzpikniken. A tizenegyedik alkalommal megszervezett fesztivál 2023. augusztus 3-től 5-ig tart a Balaton-felvidéken - közölték a szervezők kedden.
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
A hazai zeneipar legnagyobb konferenciája, a legígéretesebb magyar előadók ingyenes koncertjei, az UNESCO Zenei Városok találkozója, évadnyitó koncert és zenei nevelésre fókuszáló szeminárium - mindez ezen a héten történik Veszprémben, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
Elkészült a Laczkó Dezső Múzeum legújabb attrakciója, amelynek a veszprémi Vár bejáratánál lévő Hősök kapuja ad otthont. Az itt berendezett kiállítás a Vár történetét mutatja be kifejezetten az Árpád-korra, valamint a török időkre fókuszálva.
A veszprémi kulturális folyóiratok mutatkoztak be a Cserháti Könyvszalon rendezvényén
A veszprémi kulturális folyóiratok mutatkoztak be a Cserháti Könyvszalon rendezvényén
Hétfő délután a Kölcsey Ferenc Könyvesboltban beszélgettek a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a könyvesbolt közösen szervezett Cserháti Könyvszalon rendezvény-sorozatának vendégei.