Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C

Hétvégén a veszprémiek is megismerhetik a kenyér lelkét

2021. szeptember 1. 15:43 // Forrás: Kenyérlelke fesztivál
Rohamosan nő a kézműves pékségek száma Magyarországon, az elmúlt egy évben nagyjából harminc pékség nyílt országszerte és ilyen ütemű növekedés várható az elkövetkezendő években is. A már hat éve létező Kenyérlelke fesztivál első alkalommal látogat el Veszprémbe, ahol helyi gazdák, molnárok és pékek találkoznak a Budapestről érkező neves kézműves pékségekkel , osztják meg egymással tapasztalataikat és adnak ízelítőt termékeikből szombaton az Óváros téren.

A Kenyérlelke fesztivál, a hagyományosan kenyeret készítők legrangosabb találkozója hazánkban, amely az elmúlt hat évben mindig augusztus 20-án került megrendezésre Budapesten. „A budapesti Kenyérlelke fesztiválra az ország minden részéből érkeznek versenyzők és kiállítók, de elnézve az otthonsütők számának radikális emelkedését, úgy döntöttünk, kilépünk a főváros falai közül. Büszkék vagyunk rá, hogy idén a Kenyérlelke fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat része lett” – mondja Till Attila a rendezvény egyik alapító szervezője.

A várost körül ölelő régió nagyon fontos kulturális és gasztronómiai központ, az itt élő kényérkészítőkkel egyetemben, így maga a fesztivál a helyi és budapesti neves éttermek és termelők részvételével megrendezett fontos gasztronómiai esemény is egyben.

A találkozó fő célja, hogy a kovászos kenyér szerelmeseit regionális szinten is összehozza évente egy nagyszabású családi rendezvény keretében, ahol megismerhetik egymást, kicserélhetik tapasztalataikat és bemutathatják a nagyközönségnek termékeiket, illetve az otthonsütőknek rendezett versenyen, rangos gasztronómiai zsűri részvételével összemérjék tudásukat. Célja, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, annak elkészítési változatait és eredeti ízeit, és amennyire csak lehet, együnk jó kenyeret.

Egyre divatosabb kenyeret készíteni otthon. A pandémia szintén ezt a folyamatot erősítette, nem csak finom és egészséges, de hasznos is, ha minél több ember tudja otthon előállítani a család számára a kenyeret. Mindemellett egyre szélesebb réteg érdeklődik a jó hazai alapanyagok fellelhetősége iránt, nagyon sokan keresik a jó minőségű magyar lisztet, vajat, tejet, tojást.

Itt tehát minden a kenyérről szól: a gyerekek játékos formában tanulhatják meg a kenyér és péksüteményeknek a készítését, a felnőttek pedig a számtalan szórakozási lehetőség mellett végigkóstolhatják és meg is vásárolhatják a legjobb magyar kenyereket.

A profi pékségek szaktudásukkal és a termékeikkel lesznek jelen. Az otthon sütők számára versenyt is szerveznek fehér/félbarna kenyér kategóriában.

A versenyen helyezést elérő otthonsütők oklevelet kapnak, az első helyezett pedig egy igen értékes díjat, egy KitchenAid Artisan 4.8 literes robotgépet nyerhet. A találkozóra és versenyre csak olyan kenyereket várnak, amelyek természetes alapanyagokból és természtes (vad-) kovásszal készültek!

A szervezők büszkék rá, hogy több olyan veszprémi kenyérkészítő is van már, akiknek a múltjában megjelenik a Kenyérlelke fesztivál, mert korábban versenyeztek Budapesten az otthon sütők között. A Derce pékbisztróból Papp Zsanett például egy ilyen pék! A Mákmoiselle pékség alapítójának édesanyja pedig baguette kategóriában nyert pár évvel ezelőtt, és ennek a győzelemnek is hatása volt a pékségük megnyitásában. Szeptember 4-én mindkét pékség kiállító lesz a veszprémi fesztiválon.

A rendezvényen kiállító veszprémi és Veszprém megyei pékségek mellett jelen lesz a budapesti Kenyérlelke fesztiválon rendszeresen szereplő pékségek közül is jónéhány, amelyek vezető pékjei Ormós Gabi (Jenői pékség/ Kovászlabor) vezetésével workshopokat tartanak a helyszínen, ezzel is népszerűsítve a jó magyar kenyér elkészítési módjait.

Bővebb információ a fesztiválról és részletes program: www.kenyerlelke.hu

Kiállítók a helyszínen, akiknek a termékeit, kenyereit, italait meg lehet kóstolni, vásárolni:

Ital: Mayer szörp, BWT víz, Roastopus kávé, Ugar sör, Superjuice, Kristinus borbirtok, Balkezes kézműves sör.

Pékségek, malmok: Panelpék, Freyja, Panificio Il Basilico, Derce Pékbisztró Veszprém, Pipacs, Andriska Pékbisztró, Pano pékség, Marmorstein pékség, Pékműhely, Szápári Ökofarm és Biomalom, Búzalelke, Szabó Hengermalom, LisztFelhő (Várpalota).

vehir.hu
további cikkek
A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A 2024-es esztendő legjobb balatoni fehérborának választotta a Balatoni Szövetség a Veszprémi Érseki Pincészet 2023-as Mandorla Savignon Blanc borát. Sőt, a pincészet egy arany- és két ezüst minősítést is bezsebelt a XXI. Balatoni Borok Versenyén. 2024. június 14. 11:25 Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Ezen a nyáron sem marad borfesztivál nélkül Veszprém, július 12. és 21. között érkezik a VeszprémFest immáron állandó kísérőrendezvénye a Rozé Rizling Jazz Napok az Óváros térre, ahol a zenei felhozatalban visszatér néhány klasszikus elem, gasztronómiailag pedig még inkább az uralkodó trendekhez igazították a kínálatot. 2024. június 12. 14:47 Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Azt mondják, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó. A konyhában minden bizonnyal tényleg így van, de ha egy közel kétszáz évre visszatekintő éttermet élesztenek újjá hasonló szellemiséggel, mint egykor működött, ez az alaptétel ugyancsak érvényes. Legalábbis Veszprémben a Kiskuti csárdában sikerült, ami hétvégén nyitott meg, miután az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően felújították és újra élettel töltötték meg. 2024. június 3. 16:37 A Balaton kedvenc fagyijai közt a veszprémi Füge fagyiudvar egyik alkotása A Balaton kedvenc fagyijai közt a veszprémi Füge fagyiudvar egyik alkotása Tizenegyedik alkalommal szervezték meg a Balaton Fagyija gasztroversenyt, ahol a Füge fagyiudvar pstós, ricottás fügefagyija különdíjas lett. 2024. május 13. 10:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.